SM-maastot
Lukulistalle
ClosePlease login

Joensuun SM-maastot äitienpäivänä 9. toukokuuta olivat hyvä välietappi kohti kesän ratakautta. Vankka maastokunto antaa yleensä vauhtia myös koville ratatuloksille.

Koronaepidemian toistaminen alkaa jo kyllästyttää, mutta merkitään sen vaikutus taas kerran aikakirjoihin. Joensuun SM-maastojen järjestäminen oli pitkään epävarmaa. Kilpailulupa heltisi järjestävälle seuralle Joensuun Katajalle vasta myöhään keväällä, ja kisat toteutettiin riisuttuna mallina ilman yleisöä. Onneksi Yle teki kisoista hyvän lähetyksen.

Olivatpa viranomaiset ehdottaneet jopa väliaikalähtöä hiihtokisojen tapaan, mutta se kokeilu jäi vielä tekemättä. Epävarmuus jatkui myös olosuhteissa. Nyt kisat toteutuivat mukavassa kevätsäässä, mutta pari päivää aikaisemmin juoksijat olisivat ravanneet lumisilla reiteillä, pari päivää myöhemmin pienoisessa helteessä.

Kisakeskus sijaitsi Joensuun komealla Laululavalla, ja juoksureitit kulkivat upean Pyhäselän rantamaisemissa. Kahden kilometrin reitillä oli vaativuutta, sillä sen sisään mahtui kolme rynkyttävää ylä- ja alamäkeä. Kilpailumatkojen pituudet olivat 3,93 km, 5,86 km ja 9,71 km.

Pitkällä matkalla tutut mestarit

SM-maastot
Rovaniemen Johanna Peiponen on yksinäinen uurastaja naisten pitkillä matkoilla. Hyvätasoiset kisat olisivat hänelle tärkeitä.

Miesten ja naisten 10 kilometrillä nähtiin tutut mestarit, vieläpä ylivoimaiset, Jarkko Järvenpää ja Johanna Peiponen. Järvenpäälle tämä oli jo viides maastomestaruus, Peiposelle neljäs. Miesten muut mitali menivät Antti Ihamäelle ja Eero Salevalle, joka ehti juosta viisi päivää aikaisemmin jo lupaavan ratakympin Tukholmassa. Lähes 30 sekunnin parannus omaan ennätykseen ajalla 29.23 ennusti parempaakin iskua maastoissa. Olisiko kisa ollut kuitenkin liian lähellä Joensuun mittelöä, tai sitten pitkähuiskean Salevan askel ei sovi rynkyttävälle maastoradalle.

Naisten hopeamitalisti Klaara Leponiemi otti ensimmäisen maastomitalinsa. Puolimaratonilta SM-mitaleja hänellä on jo neljä. Sitkeästi taisteleva, tänä vuonna 23 vuotta täyttävälle Leponiemelle voi ennustaa hyvää tulevaisuutta maratonilla.

Naisten sarjassa nähtiin myös polkujuoksijoiden vauhtia. Vuorijuoksun ammattilaiseksi hiihdosta vaihtanut Susanna Saapunki oli kisan seitsemäs ja polkujuoksuspesialisti Anna-Stina Erkkilä yhdeksäs. Kokonaisuudessaan pitkien ratamatkojen tilanne on Suomessa aneeminen, ja pula alkaa olla jo tasokkaista kisoistakin. Nuoren Eemil Helanderin kesäkuun alussa juoksema 5 000-metrinen pitkälti yksin vetäen aikaan 14.03 osoittaa, että tulostakin tulee jos kuntoa vain riittää.

Raitasella mainio harjoitusveto

SM-maastot
Miesten 4 kilometrillä Topi Raitanen otti odotetun mestaruuden ennen hyvin juossutta Ossi Kekkiä.

Miesten 4 kilometrillä Topi Raitanen otti odotetun mestaruuden. Rento kiihtyvä veto teki varmaan hyvää lähestyviä ratakisoja varten.

Olympiatoivomme ratakausi alkoi Gatesheadin Timanttiliigan estekisassa hiukan käsijarru päällä, mutta pian alkoi jo kulkea. Ensin tuli komea ennätys Jyväskylän Motonet GP:n tonnivitosella (3.38) ja sitten Paavo Nurmi Gameseissa voitto ajalla 8.19. Estejuoksussa kisat ovat parasta lajiharjoittelua ja kunto hioutuu kesän mittaan, joten veikkaanpa Raitasen olevan jopa 8.10:n kunnossa loppukaudesta.

Hopeamies Ossi Kekki pääsi yllättävän lähelle Raitasta. Lahjakkaan Kekin ura on ollut jatkuvaa yläja alamäkeä, mutta saisiko hän nyt vihdoin juostua hyvän ratakauden. Jyväskylässä juostu 14.07-vitonen ei ollut ollenkaan hassumpi kesää ajatellen, ja miehellä on edelleen potentiaalia tallessa.

Kisan kuudes oli Santtu Heikkinen, joka mahtuu vielä M19-sarjaan. Hänellä ratakausi alkoi heti mainiosti ajoin 800 m 1.49 ja 1 500 m 3.45. Juoksija-lehden kansikuvajuoksija Konsta Hämäläinen oli kisan seitsemäs.

Kristiina Mäki palasi mammalomalta

Muutaman kuukauden ikäisen poikavauvan äiti Kristiina Mäki ehti piipahtaa kotimaastaan Tšekistä myös maastoihin. Hän tekee kovaa paluuta huippukuntoon, ja heti alkukaudesta syntyikin 1 500 metrillä lupaava tulos 4.12.

Maastomestaruus meni kuitenkin viiden sekunnin erolla 20-vuotiaalle Nathalie Blomqvistille. Hänen rata-avauksensa sujui Jyväskylässä aikaan 4.17, mutta parempaa on varmaan luvassa, sillä tuloskunto on yleensä noussut Blomqvistilla nousujohteisesti kauden edetessä.

Viime vuoden mestari Sara Kuivisto jätti maastot väliin ja keskittyi jo ratakauteen. Huipputuloksia pitää syntyä jo kesäkuussa, jos mielii mukaan Tokion olympiakisoihin. Paavo Nurmi Gameseissa tulikin 800 metrillä ennätys 2.01 ja tärkeä kakkossija.

Pronssille juoksi takavuosien keskimatkojen tähtemme Suvi Selvenius. Nyt 40-vuotiaana kulki ratakolmonenkin heti kesän alussa 9.51.

22-sarjalaisilla ennätystalkoot

22-vuotisten mestari ja hiihdossakin menestynyt Eemil Helander ilmoitti keväällä juoksuväen riemuksi päätöksestään keskittyä tästä lähtien juoksuun. Kesän rata-avauksessa syntyi heti kaksi ennätystä: 3 000 metrin esteet 8.45 ja 5 000 metriä 14.03, joten hyvältä näyttää!

Helanderin vanavedessä on myös imua, mikä varmaan tuo kehitystä nuorille miehille. Hopealle juossut Mika Kotiranta paransi rata-avauksessaan vitosen ennätystään reilut 20 sekuntia aikaan 14.13. Ennätyskohennuksen teki myös pronssimies Wilho Hautala, kun esteet kulki 8.50:een.

N22-sarjan hallitsija Nathalie Blomqvist siirtyi jo naisten sarjaan, joten mestariksi nousi kisojen yllätysnimi Viola Westling. Hänen päämatkansa on 800 metriä, mutta hyvä kestävyysharjoittelu on tuonut kehitystä myös pitemmille matkoille. Kakkoseksi juoksi myö keskimatkoilla viihtyvä Heini Ikonen.

Molemmat hinasivat kasin ennätyksensä 2.08:aan jo heti rata-avauksessa. Westling ehti tehdä jo ikäluokkansa SE:n 1.31,19 600 metrillä vain kaksi viikkoa maastomestaruutensa jälkeen. Kesäkuun puolessa välissä hän paransi viikon sisällä ennätystään 2.07:ään ja 2.06:een ja lopulta aikaan 2.04,83!

19-sarja meni sisaruksille, kun naisten puolella Ilona Mononen otti helpon voiton ja miehissä Matias Mononen kiri lopussa väkisin ohi sarjan kestomenestyjän Tuure Haapasen.

SM-maastot
M17-kisassa nopein oli Viipurin Urheilijoiden Karlos Kemppaala (445), mutta hän oli sählännyt osanoton varmistuksessa ja joutui juoksemaan kilpailun ulkopuolella. Mestaruus meni isäntäseura Joensuun Katajan Ilmari Lehmukselle (sinipaitainen juoksija vasemmalla).

Kisan neljäs oli viime talvena nuorten MM-hiihdoissa kolme mitalia sivakoinut Alexander Ståhlberg, viidentenä niin ikään hiihtäjä Leonard Markén. M17-kisassa nopein oli Karlos Kemppaala, mutta hän oli sählännyt osanoton varmistuksessa ja joutui juoksemaan kilpailun ulkopuolella. Mestaruus meni isäntäseuran Ilmari Lehmukselle.

Naisten 4 kilometrin tulosvertailussa naisten kärki Blomqvist-Mäki oli ylivoimainen ajoin 13.21-13.26, mutta kolmanneksi nopeimmin juoksi T15-sarjan voittaja Inka Peltola 14.11, kun Ilona Monosen voittoaika oli 14.15 Viola Westlingin 14.16.

Jo talvella Inka Peltola juoksi hallissa 800 metrillä T14-sarjalaiselle huippujan 2.14. Inkan valmentaja on isä Jani Peltola, mutta taustalla mentorina toimii itse Annemari Kiekara.