Tuleeko Lontoon maratonilla jälleen naisten ME?

lontoon maraton 2024
Lukulistalle
ClosePlease login

27-vuotias etiopialainen Tigst Assefa painoi viime syksynä Berliinin maratonilla päätä huimaavan ME:n 2.11.53. Sunnuntaina hän on yksi Lontoon maratonin seuratuimpia juoksijoita. Voiko ME parantua jälleen?

Tigst Assefan tarina on lähinnä mykistävä. Teininä 400 metriä 54,05 ja 800 metriä 1.59,24. 2016 800 metrin olympia-alkuerissä tie katkesi tylysti. Sitten heikkoja ja loukkaantumisen täyteisiä vuosia ja siirtymä maantielle. Viisi vuotta sitten maantiekymppi kulki 34.35, mikä on kansallisen tason suomalaistulos. Sillä vauhdilla maraton kestäisi 2.25.

Vuonna 2022 puolimaraton 1.07.28. Viisi kuukautta myöhemmin maratondebyytti Berliinissä 2.15.37. Ja siitä vuotta myöhemmin ME-ajalla liki neljän minuutin ennätysparannus. Satua ja tuhkimotarina.

Nyt hän esiintyy ensi kertaa ME-kilpailunsa jälkeen. Edellä kuvailtu tarina on niin uskomaton, että mitä tahansa voinee odottaa. Mutta eihän tuosta nyt enää voi parantaa? Eihän?

Lontooseen on luvattu pyhäaamuksi noin 8–10 astetta lämmintä ja vienohkoa tuulta, olosuhde on siis vähintään kohtalainen. On harmi, ettei hollantilainen Sifan Hassan ole mukana. 5 000 ja 10 000 metrin hallitseva olympiavoittaja juoksi debyyttimaratoninsa Chicagossa vain kaksi viikkoa Assefan ME:n jälkeen. Sekin tulos oli mykistävä, 2.13.44. Kaikkien aikojen kakkosaika. Hassan valitsi kuitenkin Lontoon sijaan Tokion maratonin maaliskuussa. Siellä hän oli vasta neljäs juostuaan 2.18.05.

Tasoa naisten kilpailussa toki silti riittää. Mukana on peräti yhdeksän naista, joiden ennätys on alle 2.18. Assefaa kirittävät jänisten lisäksi kaikkien aikojen listan kolmonen Brigid Kosgei (2.14.04), nelonen Ruth Chepngetich (2.14.18) ja olympiavoittaja Peres Jepchirchir, kaikki Keniasta. Myös etiopialainen Yalemzerf Yehualaw on huhupuheiden mukaan verevässä iskussa. Kuten maannainen Tigist Ketema, joka kirmasi tammikuussa Dubaissa debyyttimaratonillaan 2.16.07.

Tigst Assefa painoi viime syksynä Berliinin maratonilla ME:n 2.11.53. Kuva SCC EVENTS/Jean-Marc Wiesner

Viidessä vuodessa naisten taso on noussut järisyttävän paljon. Vuonna 2019 vain viisi naista maailmassa oli juossut alle 2.18. Nyt heitä on pelkästään Lontoon lähtölistalla yhdeksän, ja tuon rajapyykin on alittanut yhteensä jo 26 naista.

Jänisten tavoitevauhdeista ei ole tietoa. Berliinissä Assefa juoksi ensimmäisen puolikkaan 66.20 ja toisen 65.33. Nyt kisa juostaan ns. ”womens only” -tyyliin eli ei miesten seassa. Tämän tyylilajin ME on muuten Kenian Mary Keitanyn 2.17.01. Se murskaantunee.

Yksi mielenkiintoinen aspekti on, että Lontoossa kenialaiset ja etiopialaiset taistelevat myös paikoista Pariisin olympiamaratonille.

Venyykö Kenenisa Bekele kerran vielä olympialaisiin?

Miesten puolella voittoa puolustaisi ME-mies Kelvin Kiptum, mutta hän menehtyi traagisessa autokolarissa helmikuussa. Se oli shokki koko maratonyhteisölle. Elämän on kuitenkin jatkuttava.

Onhan se hullua sanoa, että miesten kilpailusta on tulossa kenties hieman lattea, kun mukana on kuusi alle 2.04 juossutta kaveria sekä todella mielenkiintoisia debytantteja. Mutta niin se vain on. Kun Kiptum juoksi vuosi sitten Lontoossa reittiennätyksen 2.01.35 ja myöhemmin syksyllä Chicagossa ME:n 2.00.35, ehdimme jo tottua jonkinlaiseen liki yliluonnolliseen, eli kahden tunnin lähestymisen. Tähän meidät ehti hiukan aikaisemmin totuttaa myös Eliud Kipchoge.

Mutta ei mietitä menneitä vaan tulevaa. 27-vuotias kenialainen Alexander Mutiso kiskoi vuosi sitten Valenciassa 2.03.11, mikä on kaikkien aikojen tilaston 14:s aika. Etiopian kokenut Tamirat Tola voitti viime vuonna New Yorkin reittiennätyksellä 2.04.58. Hänen lisäkseen vain kaksi juoksijaa on koskaan alittanut New Yorkissa 2.06. Tola on ehkä hienoinen ykkössuosikki, mutta kilpailusta tulee tiukka. 41-vuotias legenda Kenenisa Bekele tappelee uransa neljännestä olympiaedustuksesta 12 vuoden tauon jälkeen, mutta aika alkaa ajaa ohi. Viime vuonna Valenciassa syntyi toki vielä 2.04.19, joten josko sittenkin? Etiopian taso on vain niin hullun kova, ettei olympiajoukkueeseen riittäne Bekelelle muu kuin voitto.

Sisay Lemma voitti juuri Bostonissa ja juoksi viime vuonna 2.01.48. Hän lienee varma Pariisiin menijä. Tolan lisäksi ainakin ennakkoon Bekeleä kovempia Lontoossa ovat Dawit Wolde ja Leul Gebresilase. Myös helmikuussa Sevillassa ajalla 2.03.27 voittanut Deresa Geleta on pahasti konkarin olympiaunelman tiellä.

Erittäin mielenkiintoinen debytantti on Kenian Daniel Mateiko. Hän harjoittelee Kaptagatissa valmentaja Patrick Sangin valvovan silmän alla yhdessä Eliud Kipchogen kanssa. Vuosi sitten hän oli Lontoossa Kelvin Kiptumille jäniksenä. Puolimatka taittui 60.48 ja Mateiko sinnitteli jänistäen liki ME-tahdissa 30 kilometriä. 25-vuotias kaveri juoksi pari vuotta sitten kympin 27.03, samana vuonna Valencian puolikas kulki upeasti 58.26. Nuori mies on juossut puolikkaan jo kuusi kertaa alle 58.50, joten suoritusvarmuutta löytyy. Nyt hän pääsee nauttimaan muiden peesihyödystä, joten olisiko tässä superyllättäjä?

Valitettavasti tähän ennakkoon ei mahtunut yhtäkään eurooppalaisjuoksijaa. Se on valitettavasti pelin henki tämän päivän huippumaratoneilla – Sifan Hassania lukuun ottamatta.

Lue myös:

Kelvin Kiptumilta käsittämätön juoksu Lontoon maratonilla – naisten ME jäi haaveeksi 

Lontoon maratonilla kaikkien aikojen kattaus niin miehissä kuin naisissakin

Teksti Lauri Hollo

Vastaa