Tulevaisuuden nimi kestävyysjuoksuun

Lukulistalle
ClosePlease login

Nathalie Blomqvist juoksee erinomaista hallikautta. Pietarsaaressa syntynyt ja Pedersören IK Falkenia edustava lukiolainen on parantanut kuluvana talvena viimekesäisiä ennätyksiään. Kuopion SM-halleissa juostu pronssimitali 1 500 metrillä ajalla 4.23,50 on lähes kaksi sekuntia parempi kuin viime kesän ennätys. Myös 3 000 metriltä juoksija saavutti pronssia parantaen ennätystään peräti seitsemällä sekunnilla aikaan 9.29,03.

Tänä vuonna 18 vuotta täyttävä Nathalie Blomqvist kertoo kestävyyden olevan hänen vahvuutensa. Monipuolinen lajitausta nuoruudessa on luonut hyvää pohjaa juoksumäärien lisäämiselle.

– Aloitin taitoluistelun 4-vuotiaana ja kilpailin lajissa vielä 14:n ikäisenäkin. Lopetin lajin, kun muutin Vöyriin urheilulukioon. Myös jalkapalloa pelasin Pietarsaaren Jaron poikien kanssa neljä vuotta 11-vuotiaaksi asti. Yleisurheilun aloitin 8-vuotiaana ja huomasin pärjääväni parhaiten kestävyyslajeissa, joista pidin myös eniten, Blomqvist kertoo.

Viime kesänä Falkenin lahjakkuus edusti Suomea Unkarin Györissä alle 17-vuotisten EM-kisoissa sijoittuen ennätysajallaan seitsemänneksi. Tämän vuoden päätavoite on Ruotsin Boråsissa järjestettävät U19 EM-kisat.

Nathalie Blomqvist

Monipuolisuus harjoittelun ydin

Nathalie Blomqvist opiskelee lukiossa neljän vuoden rytmillä. Tämä mahdollistaa tasapainoisen arjen harjoitusten ja koulun välillä.

– Harjoittelen sekä ryhmissä että yksin. Arkisin treenaan muiden yleisurheilijoiden kanssa Vöyrillä ja viikonloppuisin IK Falkenin kestävyysryhmän kanssa.

Valmentajanaan Blomqvistilla on ollut juoksu-uransa alkutaipaleelta lähtien Caroline Smedberg. Aluksi Blomqvist kilpaili kovalla tasolla myös taitoluistelussa. Nyt juoksua kertyy keskimäärin 60 kilometriä viikossa. Maltillisuus ja monipuolisuus ovat olleet harjoittelun avainsanoja.

– Nathalien kestävyys kehittyy nopeasti ja helposti. Yritämme kuitenkin pitää nopeusharjoittelulla myös nopeuden mahdollisimman hyvänä. Tulevaisuudessa Nathalien potentiaali näyttäisi olevan parhaimmillaan 800 ja 1 500 metriä pidemmillä matkoilla, Caroline Smedberg kertoo.

Valmentajan mukaan hänen suojattinsa on määrätietoinen ja ikäisekseen kypsä urheilija, joka haluaa menestyä tulevaisuudessa.

– Pyrimme etenemään rauhallisesti ja tekemään asiat laadukkaasti, Smedberg toteaa.

Ryhmästä apua

Vöyrin lukiossa pyörii hyvä juoksuryhmä, jonka vetäjänä toimii juoksupiireille tuttu nimi Tom Andtbacka. Nathalie osallistuu arkipäivisin myös eri lajien ryhmäharjoitteluun, joka tuo ohjelmaan monipuolisuutta.

– Meillä on hyvä yhteistyö koulun eri lajien valmentajien kanssa, ja Nathalie harjoitteleekin heidän kanssaan arkisin. Viikonloppuisin hän osallistuu Falkenin treeneihin, jossa joka kerta paikalla olen minä tai ryhmän toinen valmentajamme Mats Höglund.

Henkilökohtainen valmentaja pitää urheilijan kanssa yhteyttä viikoittain harjoittelun kulusta. Caroline Smedberg kokee kuitenkin haasteena kehittymisen valmentajana.

– Nathalie kilpailee jo kovalla tasolla, enkä tiedä, kuinka pitkään osaamiseni riittää. Onneksi meillä on tukiverkosto hänen taustallaan. Aina löytyy joku, jolta voi kysyä apua. Toivon, että minulla olisi jatkossa aikaa kehittyä ja kouluttautua valmentajana, mutta juuri nyt se on elämäntilanteessani hieman vaikeaa, kertoo kaksosraskauden loppuvaihetta ja 2-vuotiaan pienokaisen äidin arkea elävä Smedberg.

Seuraavan kerran Nathalie Blomqvist kilpailee nuorten SM-kilpailuissa Joensuussa (23.–24.2.) lajeinaan 1 500 ja 800 metriä. Keväällä hän suuntaa yleisurheilijoille tuttuun harjoituskeskukseen Portugalin Monte Gordoon yhdessä SFI:n ja nuorten maajoukkueen kanssa.

 

NATHALIE BLOMQVIST
Syntynyt 20.4.2001
Seura IK Falken, Pedersöre
Valmentaja Caroline Smedberg
Koulu Vöyrin urheilulukio
Ennätykset
800 m 2018 2.10,15 – hallissa 2018 2.10,09 (SE 17)
1 500 m 2018 4.25,20 – hallissa 2019 4.23,50
3 000 m 2018 9.36,41 – hallissa 2019 9.29,03

Vastaa