Vainio ja Chydenius hyvässä vireessä helteiselle maratonille – Vainio: ”Lähden mieluummin maltilla, kuin liian kovaa vauhtiin”

Lukulistalle
ClosePlease login

Alisa Vainio ja Nina Chydenius arvioivat, että maltti on valttia matkavauhdissa Budapestin MM-kilpailujen helteisellä maratonilla. Kilpailu juostaan lauantaina Suomen aikaa kello kahdeksalta Budapestin keskustassa 10 kilometrin reitillä. Lähtö ja maali ovat Sankareiden aukiolla.

– 10 kilometrin rundilla on kolme mäkeä, joista yksi on 350-400 metrin loiva nousu. Ja kaksi kertaa kierroksen aikana mennään sillan yli. Eli kaikkiaan matkalla on 12 mäkeä ja 8 kertaa sillan ylitys. Ne ovat ne haastavat asiat, Chydenius kiteyttää.

– Positiivista 10 kilometrin lenkissä on, että siinä on pitkä pätkä suoraa, joka on ainakin aamulla varjossa. Ookoo mestaruuskisareitti sanoisin. Ei se nopein, mutta voisi olla pahempikin.

Vainio: ”Harjoitusten perusteella kunto on tosi hyvä”

Vainiolle Budapestin maraton on uran kolmas MM-maraton. Toistaiseksi paras sijoitus on Eugenen MM-maratonin 16:s sija viime kesältä. Vainion edellinen maraton on SE-juoksu Sevillassa helmikuun puolivälissä. Silloin aika oli 2.27.26.

Vainion piti juosta kesällä Kööpenhaminan maraton, mutta se jäi sairastelun takia väliin.

– Minulla oli sellainen tulehdus kropassa. Se ei ihan heti lähtenyt pois ja jouduin syömään antibiootteja. Kesti vähän aikaa, ennen kuin kroppa palautui normaalitilaan, Vainio muistelee

Sittemmin Vainio on kilpailut vähän, mutta harjoitukset ovat luistaneet.

– Harjoitusten perusteella kunto on tosi hyvä ja ollut pitkään nousujohteinen. Vikat kolme viikkoa on mennyt hyvin ja siitä on tullut varmuutta.

Kilpailutaktiikka syntyy kilpailun aikana.

– Kilpailussa yritän löytää sopivan porukan, ettei tarvitsisi juosta yksin. Lähden mieluimmin liikkeelle maltilla, kuin liian kovaa.

Chydenius teki töitä lämmönsiedätyksen parissa

Nina Chydenius juoksi maaliskuussa Hannoverin maratonin 2.35.21 ja käänsi sen jälkeen katseen MM-maratonille.

– Sairastuin Hannoverin jälkeen, joka on aika perusjuttu maratonin jälkeen. Pääsin siitä yli, juoksin kolmanneksi SM-maastossa ja tein lyhyen ratakauden 5000 ja 10000 metrillä, mutta se oli periaatteessa maratontreeniä, Chydenius kertaa.

– Kalevan kisojen jälkeen otin harjoitteluun mukaan lämpösiedätysjakson. Tein uimahallissa juoksumatolla pk-lenkkejä ja viimeisellä viikolla intervalleja ja yhden pitkän lenkin.

Uimahallissa Chydenius harjoitteli neljä kertaa viikossa kolmen viikon ajan ja teki lisäksi lenkkejä lämpiminä päivinä ulkona keskellä päivää. Lämmönsiedätysharjoittelun aikana Chydenius seurasi mittarilla kehon lämpötilaa.

– Ajatuksena oli, että saisin fiiliksen, miten korkealle lämpö nousee perustekemisessä ja intervallissa, ja onko se harjoittelun aikana laskenut matalammaksi, Chydenius sanoo.

– Olen lukenut tosi paljon tutkimuksia lämpösiedätyshommasta ja mitä lämpö tarkoittaa maratonilla. Vauhti on silloin luontaisesti hitaampaa ja minulla onkin tarkoitus lähteä nyt liikkeelle noin 20-25 sekuntia ennätysvauhtia hitaammalla vauhdilla per kilometri.

Virlander: ”Ennätyksiä tuskin paljon, kärki menee 2.20.00 ja alle”

Vuosi sitten Eugenen MM-maratonilla voiton vei Etiopian Goytatom Gebreselassie ajalla 2.18.11. Budapestin MM-tilaston kärkinimet ovat Kenian Rosemary Wanjiru, jonka kauden paras on 2.16.28 sekä Etiopian Tsehay Gemechu ja Yalemzerf Yehualaw, joiden kauden parhaat ovat 2.16.56 ja 2.18.53.

SUL:n kestävyysjuoksuvalmentaja Rami Virlander arvioi, että Budapestin MM-maratonilla mennään kovaa, mutta mitään ennätystehtailua hän ei odota.

– En usko, että kovinkaan moni juoksee ennätysaikoja, mutta uskon silti, että kärki mene sinne kahteen tuntiin ja 20 minuuttiin ja allekin, Virlander sanoo.

– Edelliset MM-kisat juostiin Eugenessa kello kuudelta aamulla hyvässä kelissä, jossa Vainio juoksi 16:nneksi ajalla 2.30.29. Sitä edellisessä MM-kilpailussa Dohan hurjassa hellekelissä hänen aikansa oli 2.56.30. Nämä olosuhteet ovat nyt varmasti jotakin siltä väliltä. Ensimmäisen tunnin aikana on varjoisaa, mutta sitten ilman lämpötila nousee.

Artikkeli Vainio ja Chydenius hyvässä vireessä helteiselle maratonille – Vainio: ”Lähden mieluummin maltilla, kuin liian kovaa vauhtiin” julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi