Vainio juoksi komean ennätyksen Malagan maratonilla: ”Tämä oli hyvä steppi eteenpäin”

Lukulistalle
ClosePlease login

Alisa Vainio juoksi kolmanneksi sunnuntaisella Malagan maratonilla Espanjassa komealla ennätyksellään 2.28.40.

Vainion edellinen ennätys oli keväällä Rotterdamissa juostu 2.29.56. Aino Niemi oli naisten kilpailussa seitsemäs ennätyksellään 2.43.27. Juoksun voitti Kenian Risper Chebet ajalla  2.26.12.

– Tämä oli hyvä steppi eteenpäin. Harjoitusten perusteella olen olettanut, että tällainen kehitys on tullut, Vainio sanoi.

Ajallaan Vainio nousee Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseksi. Hänen edellään on vain Ritva Lemettinen, jonka Suomen ennätys on 2.28.00. Lemettinen juoksi tuloksensa jo 27 vuotta sitten.

– Kesään nähden olen saanut varmuutta omaan juoksuun lisää, vaikka tässä oli koronakin välissä. Tiedän, että minulla on rahkeet juosta kovempaa ja tämä kisa tuo lisää motivaatiota harjoitteluun, Vainio sanoi.

Vainion valmentajan Jarmo Viskarin mukaan Suomen ennätys ei ollut tavoitteena, mutta se oli mahdollinen.

– Kun olosuhteet ja kaikki muu osuvat kohdalleen, niin se alittuu. Mutta se on vain välietappi, Viskari sanoi.

”24 kilometriin asti oli ihan kivaa”

Malagan kilpailu juostiin voimakkuudeltaan vaihdelleen sateen ryydittämänä. Vainio aloitti vauhdikkaasti. Hän ohitti puolimatkan ajassa 1.12.41, joka enteili SE:n alitusta, mutta toinen puolikas ei sujunut aivan samaa vauhtia.

– 24 kilometriin asti oli ihan kivaa, sitten sammuivat valot. En tiedä, mitä tapahtui. Minusta alkuvauhti ei ollut ylikovaa. Se tuntui hyvältä ja helpolta. Sitten lihakset vaan olivat yhtä äkkiä ihan tyhjät, Vainio kertaili kilpailuaan.

Vainio lähti alussa yhden juoksun ”jäniksistä” mukaan.

– Jäniksen piti mennä kahden tunnin ja 28 minuutin aikaan tähtäävää vauhtia, mutta hän hyytyi ihan samassa kohdassa kuin minä. Ajattelin siinä, että sinä nyt et voi olla se, joka tässä hyytyy, Vainio veisteli.

Vainion mukaan sää ei ollut ongelma, vaikka sateen ohella oli ajoittain myös tuulista.

– En osaa sanoa, vaikuttiko vesisade millään tavalla juoksuun. Välillä satoi kovaa ja välillä se oli tihkusadetta, mutta en minä voi mitään sen syyksi laittaa, Vainio totesi.

Niemi ennätysvauhdissa

Aino Niemi ei ollut täysin tyytyväinen juoksuunsa, vaikka juoksi ennätyksensä 2.43.27 sateen ja tuulen ryydittämässä säässä. Niemen aiempi ennätys oli keväällä Barcelonassa juostu 2.44.37.

Malagassa Niemi ohitti puolimatkan ajassa 1.19.42.

– Tavoite oli paljon korkeammalla, mutta tiesin, että näin voi käydä. Jalat eivät kestäneet tuota vauhtia. Aloitin varmaan liian kovaa, mutta se vauhti tuntui niin helpolta. Loppumatkasta juoksu tuntui tosi raskaalta, Niemi totesi.

Miesten kilpailun voitti Kenian Barnaba Kipkoech ajalla 2.08.21. Suomalaisista Julius Taskinen oli 19:s ennätyksellään 2.28.40.

Artikkeli Vainio juoksi komean ennätyksen Malagan maratonilla: ”Tämä oli hyvä steppi eteenpäin” julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi