Vainio nautiskeli HCRD puolimaratonilla – pääsy olympiamaratonille ratkeaa lähipäivinä

Lukulistalle
ClosePlease login

Alisa Vainio kävi pokkaamassa Helsinki City Running Dayn puolimaratonilla helpon voiton ajalla 1.13.40. Se tuli enemmänkin mukavana harjoitusvetona kaverin kanssa viikon takaisen Kööpenhaminan maratonin jälkeen.

Vainio odottaa nyt jännityksellä, avautuuko hänelle paikka elokuussa pidettävien Pariisin olympialaisten maratonille.

– Kovasti sitä odotan, ja tieto saattaa tulla jo lähipäivinä, Vainio kertoi.

Olympiamaratonin tilanne ratkaisee sitten tulevat muut kilpailut, muun muassa osallistumisen kuukauden päästä juostavalle EM-kisojen puolimaratonille Roomassa.

– Kuntoni on hyvässä nousussa, mutta talviharjoittelun jäljiltä en ole vielä ehtinyt tehdä kovia harjoituksia riittävästi. Tästä eteenpäin vauhtiharjoittelua ja kisoja sitten tulee.

Kööpenhaminassa Vainio juoksi mainiosti kolmanneksi, ja tulos 2.28.21, joka on hänen uransa toiseksi paras aika, vankisti hänen asemiaan olympiamaratonin rankingissa.

Naisten puolimaratonin kakkoseksi juoksi Ukrainan Nataliia Semenovych ajalla 1.19.08 ja kolmanneksi Ulla Virtanen 1.20.58. Ultrajuoksija Noora Honkala juoksi ajalla 1.21.29 neljänneksi.

Miesten puolikkaan voitti Porin Yleisurheilua edustava kenialainen Solomon Boit ajalla 1.04.25.

Holmström viihtyy Helsinki City Marathonilla: ”Urani alkoi täällä”

Maratonin voittaja Oscar Holmström oli yhtä hymyä maalissa. Voitto tuli ylivoimaisesti ajalla 2.24.11.

– Täällä on hyvä tunnelma, siisti kisa. Minulle jotain erityistä, koska aloitin juoksu-urani täällä, Holmström kertoi kisan jälkeen.

31-vuotias espoolaislääkäri nousi pari kolme vuotta sitten kansalliseen kärkeemme kuin vaivihkaa. Viime vuonna hän otti SM-maratonilla hopeaa, ja myös ennätys on viime vuodelta, 2.21.29. Helsinki City Marathonin hän voitti kertaalleen jo kaksi vuotta sitten.

– Eihän tämä mikään ennätysreitti ole, nytkin kova vastatuuli ja ylämäet olivat armoton yhdistelmä. Kuntoni tuntuu hyvältä, mutta talvella tuli säiden takia paljon harjoittelua sisähalleissa ja juoksumatolla, joten on vaikea arvioida tuloskuntoa. Töissäkin on ollut monenlaista tekemistä.

Kuinka vaativa lääkärintyö sopii kilpajuoksijalle?

– En nyt tiedä työn vaativuudesta, mutta tunteja ja yöpäivystyksiä tietysti tulee, Holmström naurahti.

Kun kardiologi on nyt käytettävissä, niin on pakko kysyä: Mikä on kestävyysurheilun paras vaikutus ihmisen terveydelle?

– Vaikea sanoa vain yhtä tärkeintä tekijää, mutta sen voin todeta, että kestävyyskuntoilua harrastavan ihmisen yleiskunto on potilastyössä hämmästyttävän paljon parempi kuin tavallisella ihmisellä. Toipuminen sairauksista on nopeaa, ja lääkitystä tarvitaan palon vähemmän.

Kisan kakkoseksi juoksi Turussa asuva kamerunilainen Mbacha Eric Mangeh ajalla 2.30.12 ja kolmanneksi kotkalainen Ole Antti Halonen, 2.33.33.

Naisten maratonin nopein oli Tšekin Koleta Moravcová ajalla 3.07.17.

Vitosen voitot Viroon

Helsinki City 5:n, viiden kilometrin juoksun, voitot menivät Suomenlahden toiselle puolelle Viroon. Miesten kisan paras oli Tiidrek Nurme ajalla 14.46 ja naisten juoksussa Helen Bell, 16.47.

Parhaat suomalaiset olivat Julius Mäkinen, joka oli kolmas ajalla 14.53, ja Janette Vänttinen, joka juoksi kakkoseksi tuloksella 16.52.

Nurmelle voitto oli erityisen makoisa. 38-vuotias juoksija kilpaili Helsingissä jo vuoden 2012 EM-kisoissa.

– Olen kilpaillut vuosia Suomessa mutta jäänyt aina Jukka Keskisalon ja muiden kovien nimienne varjoon, mutta nyt tuli voitto, Nurme iloitsi.

Nurme on monipuolinen juoksija, kun muun muassa 1500 metriä on kulkenut aikaan 3.38 ja maraton 2.10.02, jonka hän juoksi neljä vuotta sitten.

– Nyt olen maratoonari. Tähtäsin Pariisin olympiakisoihin, mutta kovan karsintasysteemin takia en sinne pääse, vaikka juoksin keväällä 2.14. Nyt juoksen kuukauden päästä Rooman EM-kisoissa puolimaratonin. Hyvä suoritus on siellä tavoite, eikä ikä ole rajoite, Nurme kertoi.

Jarkko Järvenpää (17027), Leevi Keronen (17033) ja Julius Mäkinen (17040) kisan tiimellyksessä.

Ehjä harjoituskausi tuonut Mäkiselle vauhtia

Myös Julius Mäkinen huokui tyytyväisyyttä, kun kovemmat kotimaiset nimet Leevi Keronen ja Jarkko Järvenpää jäivät kirissä taakse.

Voittajalle Mäkinen jäi 7 sekuntia, väliin kakkoseksi ehti Ruotsin David Nilsson.

– Juoksun alku oli hidas, mutta neljännellä kilometrillä vauhti kiihtyi, ja sain kehitettyä hyvän loppuvedon, Mäkinen kertasi juoksuaan.

– Viikko sitten SM-maastoissa meni heikosti, olen huono maastojuoksija, mutta nyt tunne oli parempi.

Tänä kesänä 23 vuotta täyttävän Mäkisen päämatka on 1500 metriä, jossa hänen ennätyksensä on 3.52. Vitosen juoksut ovat sille matkalle hyvää harjoitusta.

– Hyvä talvi oli treeneissä. Eka kunnon treenivuosi ja ilman vammoja, hyviä määräviikkoja olen saanut tehtyä, Mäkinen kertoi toiveikkaana.

Naisilla tiukka kilpailu

Naisten kisan voittanut Helen Bell kehui sähäkän vitosen tunnelmaa.

– Tiukka kisa oli, nautin kilpailusta. Olimme kasassa viimeiselle kilometrille saakka. Sitten ajattelin, että nyt pitää tehdä ratkaisu, Bell kertoi.

Tallinnassa asuva 30-vuotias juoksija oli mukana HCRD:llä jo viime vuonna sijoittuen puolimaratonilla kolmanneksi. Hänen ennätyksensä sillä matkalla on 1.17. Rasitusvamman takia hän osallistui nyt 5 kilometrille.

– Olen tällainen yleisjuoksija, kaikki matkat käyvät 800 metristä puolimaratoniin.

Parhaaksi matkakseen Bell kertoo 1500 metriä, jossa hänen ennätyksensä on 4.25.

Myös Janette Vänttinen kehui juoksun tunnelmaa ja tiukkaa kisaa.

– Hyvältä tuntui, mutta ei niin hyvältä kuin SM-maastoissa viikko sitten. Hiukan väsynyttä oli juoksu. Seuraava tähtäimeni on Lahden Motonet GP:n estejuoksu kahden viikon päästä, SM-maastoissa N22-sarjan 4 kilometrin matkan voittanut juoksija kertoi.

Myös kolmanneksi juossut Taru Palsa vertasi oloaan viikon takaisiin SM-maastoihin, jossa hän otti voiton 10 kilometrillä.

– Valmistautumiseni tähän kisaan ei ollut paras mahdollinen, kaikki paukut laitoin SM-maastoihin, Palsa kertoi.

– Olen ollut täällä 10 vuotta mukana, halusin ilma muuta olla paikalla nytkin. HCRD:llä on aina mukava ja upea juosta. Tavoitteeni oli päästä alle 17 minuutin, ja se taisi mennä, sikäli olen tyytyväinen.

HCRD tulokset

Artikkeli Vainio nautiskeli HCRD puolimaratonilla – pääsy olympiamaratonille ratkeaa lähipäivinä julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi