Vauhdin iloa ja kovaa kiriä Kalevan kisojen 1500 metrin juoksuissa – Vainio ja Saleva kympin mestareiksi

Lukulistalle
ClosePlease login

Vaasan Kalevan kisojen perjantai-illan päätöslajeissa miesten ja naisten 1500 metrillä nähtiin rohkeaa vauhdinpitoa ja lopulta tuttuja mestareita. Naisten voittoon juoksi Sara Lappalainen ja miehissä Joonas Rinne.

– Hieno juoksu, minulla ei ollut järkeä lähteä pitämään kovaa vauhtia, vaan luotin loppukiriini, totesi Lappalainen, joka sai nautiskella Nathalie Blomqvistin vetoavusta ennen voittoratkaisuaan.

Vaasa ollut hyvä paikka Sara Lappalaiselle. Kolme vuotta sitten ennen Tokion olympialaisia Vaasan rankingkisoissa hän teki kovia tuloksia ja petasi matkaansa olympia-areenalle. Nyt vauhtia löytyi jälleen, ja hän otti Kalevan kisojen mestaruuden mainiolla ajalla 4.06,68, joka vahvistaa hänen asemiaan Pariisin olympialaisia ajatellen.

– Paavo Nurmen kisojen ja juhannuksen Kuortaneen perusteella tunsin olevani hyvässä nousukunnossa. Nathalie (Blomqvist) teki hyvää työtä kärjessä, mutta minä en halunnut hönkiä. Eivät Iivo ja Kläbokaan niin tee, Lappalainen perusteli taktiikkaansa vertailuilla hiihtotähtiin.

Juoksun väliajat merkittiin rohkeasti vetäneelle Blomqvistille ajoin 1.05,13, 2.11,97 ja 3.20,04. Vahvan kirinsä Lappalainen avasi vasta 100 metriä ennen maalia. Hopealle juoksi Lahden Ahkeraa edustava Kristiina Sasinek Mäki ajalla 4.07,56 ja pronssille IK Falkenin Blomqvist, 4.08,01.

– Häviämään en näihin kisoihin lähde, jo 15:nnen SM-kultansa 800 ja 1500 metrillä ottanut Borgå Akillesta edustava Lappalainen totesi.

Koko mitalikolmikko juossee myös Pariisin olympialaisissa, mutta Sasinek Mäki Tshekkiä edustaen.

Rinne ja Muuse yhteistyöllä hienoon juoksuun

Jos naisten kisassa vauhdinpito oli yhden juoksijan harteilla, miehissä Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne ja Turun Urheiluliiton Mustafe Muuse tekivät toverillista yhteistyötä.

Rinteellä oli kova hinku parannella asemiaan olympiarankingissa, ja siihen tarvittiin voiton myötä tulleet bonuspisteet sekä mielellään reiluhkosti alle 3.40:n painuva aika. Aivan tuo tavoite ei toteutunut, vaikka mukava voittotulos 3.39,32 tulikin.

– Ei ollut ihan paras päivä. Toivotaan, että tulos kuitenkin parantaa rankingiani ja paikka Pariisiin avautuisi. Rankigin tilannetta on tullut tuijoteltua viime aikoina, mutta sitten totesin, ettei se tuijottelemalla parane, Rinne kertoi.

Muuselle 1500 metrin kovat vedot ovat hyvää harjoitusta päämatkalle 5000 metrille, ja nyt työ palkittiin hopeamitalilla tuloksella 3.41,24. Pronssille juoksi Aleksi Kivelä, Lempäälän Kisa Yleisurheilu, ennätyksellään 3.42,13.

Juoksun väliajat kertovat kärkikaksikon hyvästä vuorovedosta: 400 m Rinne 59,35, 800 m Muuse 1.59,71, 1200 m Rinne 2.58,29.

Rinne: ”Lataus oli kova”

Rinne totesi Vaasaan olleen kovan latauksen.

– Kyllä se läpi meni, mutta ei ihan kympin suoritus. Mutta tyytyväinen voin kuitenkin yritykseeni olla.

Muuse juoksi viikko sitten Kuortaneen juhannuskisoissa ensi kertaa alle 3.40:n.

– Pakko tähän mailin vauhtiin on tottua, hyvää treeniä vitoselle. Mutta Joonas on kova jätkä, ei ole turhaan SE-mies, Muuse kehui kilpakumppaniaan.

– Minäkin ajattelin olevani kova jätkä, mutta sitten katselin seurani juoksutilastoja, Muuse letkautti ja viittasi seuransa Turun Urheiluliiton koviin tilastoihin 1500 ja 5000 metrillä.

Muusen juuri juostu ennätys 5000 metrillä on 13.30,04.

– Seuraava kisa on sunnuntain 5000 metriä, sitten heinäkuun puolessa välissä Joensuussa ja siellä aika 13.20, juoksija lupasi.

Vaasan juoksussa nähtiin kärjen takana myös muita lupaavia ennätyksiä: IF Voimin Leonard Markén 3.44,14, Tampereen Pyrinnön Julius Mäkinen 3.45,02 ja Vieremän Koiton Mikko Kauppinen 3.46,72.

Kalevan kisojen 10000 metrit: Saleva nautiskeli kirillään, Vainio voipuneena mestariksi

Vaasan Kalevan kisoissa juostiin perjantaina 10000 metrillä kaksi tyystin erilaista kilpailua. Miesten juoksussa kyttäiltiin ja odoteltiin kiritaistelua, naisissa Alisa Vainio lähti rohkeaan vauhdinpitoon heti startista ja juoksi ylivoimaiseen mestaruuteen.

Lähes 30 asteen helle ja varsin kova tuuli olivat myös pääosissa molemmissa juoksuissa.

– En tiedä, aikamoinen kisa. Helle vai mikä lie ollut, Vainio kommentoi voipuneena juoksuaan.

– Tunsin, että jalat eivät vaan enää kanna, ja tunne tuli nopeasti. Ajattelin, että ei hitto, 10 kierrosta vielä jäljellä. Mutta halusin juosta loppuun saakka, kun täällä ovat valmentaja ja kaikki muutkin paikalla minua kannustamassa, Lappeenrannan Urheilu-Miesten juoksija totesi.

Vainio kertoi tavoitteenaan juoksuun olleen lähteä hänen jokin aika sitten tekemäänsä ennätysvauhtiin (32.35) ja vetää loppu nyt kovemmin.

– Mutta huomasin, ettei se onnistu tänään.

Nyt Vaasassa hänen väliaikansa puolimatkassa oli 16.27, joka enteili hieman alle 33 minuutin loppuaikaa.

Maalissa Vainiolle kirjattiin mestaruusaika 33.40,54. Hopealle juoksi Helsingin Kisa-Veikkojen Taru Palsa ajalla 35.23,17 ja pronssille Pudasjärven Urheilijoiden Mari Laakkonen, 35.32,74.

Vainion päämatka on maraton, jolle hän toivoo paikkaa Pariisin olympialaisiin. Lopullisesti tilanne ratkeaa viikon päästä.

– Uskon, että minulla on hyvä maratonvire, mutta kympille irtiottokykyä ei ole riittävästi.

Saleva esitteli tuttua kiriään

Eero Saleva otti 10000 metrillä uransa kolmannen Suomen mestaruuden. Aikaisemmat kaksi ovat neljän ja viiden vuoden takaa. Helsingin Kisa-Veikkojen juoksija on ottanut kympiltä myös kaksi muuta mitalia, ja 5000 metriltä niitä on kertynyt jo kuusi kappaletta.

Helteisessä kilpailussa ei tuloksilla juhlittu. Salevan voittoaika oli 30.24,21. Hopealle juoksi Lempäälän Kisa Yleisurheilun Leevi Keronen ajalla 30.29,31 ja pronssille Jarkko Järvenpää, Tampereen Pyrintö, 30.40,36.

Saleva ei viimeaikaisten juoksujensa perusteella kuulunut ehdottomiin voittajakanditaatteihin, mutta kun yksi sellainen, Joensuun Katajan Mika Kotiranta joutui keskeyttämään, niin kilpailun edetessä oli helppo ennustaa mestaruutta kiriherkälle Salevalle.

– Vähän mestaruutta mietin etukäteen, mutta en liiemmin sille ajatusta antanut. Ajatuksena oli enemmänkin saada ehjä suoritus ja loppua kohti kiihtyvä juoksu, Saleva kommentoi juoksuaan.

Saleva muisteli myös neljän vuoden takaista voittoaan.

– Tämä oli aika tavalla toisinto voitosta Turussa, odotin vain koska kannattaa lähteä. Kun Leevi Keronen hajotti porukan sopivasti matkalla, niin pystyin odottamaan aika pitkään omaa ratkaisuani.

Se tapahtui 300 metriä ennen maalia, kun Saleva ohitti juoksua johtaneen Kerosen ja kiri viimeisen kierroksen 57,6 sekuntiin.

– Vauhti oli samaa luokkaa kuin 400 metrin vetoharjoituksissa olen mennyt. Kelin puolesta juoksu oli paljon helpompi mitä odotin, sillä pidimme vauhtia pitkälti vain aerobisella puolella. Tuulikaan ei pahemmin haitannut, mutta olinkin matkalla siilipuolustuksessa muiden takana. Tällä kelillä voi katketa pahasti, jos on katketakseen, Saleva kertoi.

Keronen ja Kotiranta vaikeuksissa

Viimeiset kierrokset juoksua johtanut Keronen ei liiemmin iloinnut hopeamitalistaan, joka oli jatkoa viime vuoden hopealle.

– Vaikea päivä oli, osaksi se johtui helteestäkin. Keväällä ja alkukesästä minulla oli paljon ongelmia, ja sen takia olen pitänyt perusharjoittelua yllä aina näihin päiviin asti, Keronen kertoi kuntonsa tilanteesta.

Kahden edellisvuoden 10000 metrin mestaruutta puolustaneen Joensuun Katajan Mika Kotirannan kisa jäi kesken puuolivälin jälkeen.

– Ei vaan lihas jaksanut tehdä töitä. Huomasin kyllä alusta asti, ettei tule olemaan hyvä päivä tänään, Kotiranta sanoi.

Kotirannalle oli samantyyppinen tilanne kesäkuun alussa Rooman EM-kisoissa, jossa hän sinnitteli 10000 metrillä maaliin, mutta aika painui päälle 31 minuutin.

– Rooman jälkeen ei selvinnyt mitään syytä romahdukselle, mutta kyllä tässä joku on pielessä. Rooman jälkeen olen treenannut normaaliin malliin ja treenit kulkivat hyvin, mutta kisat eivät. Palautumisen kanssa on jotakin, Kotiranta arvioi.

Vastaa