Bodom Trail 2022: Erkkilä hätyytteli lajilegendan reittiennätystä ja Juuso Simpanen yllätti itsensä voitolla

Bodom Trail 2022
Lukulistalle
ClosePlease login

Anna-Stiina Erkkilä ja Juuso Simpanen olivat juhlituimmat juoksijat polkujuoksukiertueen avauskisassa Bodom Traililla Espoon Pirttimäessä. Tapahtuma pääsi kahden koronavuoden jälkeen vihdoin tutulle paikalleen toukokuun alkuun ja houkutteli keväisille poluille noin tuhat osallistujaa.

Kansainvälisiin huippukoitoksiin valmistautuvat Erkkilä ja Simpanen kestivät ennakkosuosikin paineet ja tuulettivat loppusuoralla 21 kilometrin päämatkan voittoa. Samalla he lunastivat paikan Golden Trail National Seriesin Pohjoismaiseen finaaliin Nuuksio Classiciin syyskuun alussa. Finaalin paras nainen ja mies saavat kultaiset liput kansalliseen huipennukseen Madeiralle.

Samoilla Madeiran reiteillä käydään myös Golden Trail World Seriesin finaali: viisipäiväinen etappikisa, jonne World Series -sarjan 30 parasta naista ja miestä saavat paikan. Tämä on Erkkilän ykköstavoite, sillä Nuuksio Classic osuu liian lähelle yhtä hänen kauden päätavoitteistaan, OCC-kilpailua (55 km ja +3500 nm).

– Juoksen kolme GTWS-sarjan osakilpailua Euroopassa. Jenkeissä järjestettäviin osakilpailuihin en lähde. Pidän Nuuksion finaalipaikkaa toistaiseksi varalla, mutta on kiva tietää, että mikäli en Nuuksioon osallistu, paikka menee tämän päivän kisan kakkoselle, Erkkilä sanoi.

Toiseksi korkeimmalle korokkeelle nousi Pirjo Saukko (1.52.04) 45 sekunnin marginaalilla Pauliina Pohjaan. Erkkilä oli täysin ylivoimainen ja voitti kaikkien aikojen toiseksi parhaalla ajalla 1.42.18. Ruotsalaisen Emelie Forsbergin reittiennätys vuodelta 2018 jäi kutkuttavan lähelle, 39 sekunnin päähän.

– Mukava, hallittu juoksu oli. Se (reittiennätys) olisi kyllä kiva vielä joskus rikkoa. On hienoa, että tuollainen lajilegenda on joskus käynyt täällä kisaamassa. Juoksen tätä kisaa niin kauan että se alittuu!

– Vielä puolitoista viikkoa sitten ajattelin etten osallistu Bodomille lainkaan, sillä reitti oli paikoin vielä tosi luminen ja jäinen. En halunnut riskeerata mitään alkukaudesta. Reitti kuitenkin suli uskomattoman nopeasti ja oli varsin nopea, sillä perinteiset suopätkät eivät olleet niin kosteat kuin joskus aikaisemmin. 

Bodom Trail oli Erkkilälle kauden ensimmäinen polkukisa. Seuraavaksi hän mittaa kansainvälisen vauhtinsa GTWS:ään kuuluvalla Zegama-Aizkorrilla kuun lopussa. Sitä varten harjoittelun painopiste muuttuu.

– Nyt pitää saada erityisesti vauhdikkaampaa mäkivetoa alle. Malminkartanon täyttömäki tulee varmasti tutuksi, Erkkilä naurahti ja viittasi Helsingissä sijaitsevaan, polkujuoksijoiden keskuudessa suosittuun harjoituspaikkaan.

Bodom Trail 2022
Anna-Stiina Erkkilä Kuva Rami Valonen

“En olisi uskonut voittavani täällä”

Miesten päämatkalla nähtiin jännittävä ja osin yllättäväkin kamppailu kärkisijoista

Huippusuunnistajien kilpaillessa samaan aikaan Tiomilassa Ruotsissa ennakkosuosikin viittaa soviteltiin Henri Ansion ja Simpasen harteille. Kaksikko sai kuitenkin kovan vastuksen Tommi Lintalasta ja Otto Saikkosesta, jotka äityivät Pirttimäen teknisellä reitillä yhteen polku-uransa parhaista suorituksista.

Nelikko juoksi ensimmäiset kilometrit yhdessä ja senkin jälkeen juoksijat olivat pitkään vähintään näköetäisyydellä toisiinsa. Lintala johti kilpailua 12 kilometrin kohdalla 16 sekunnilla Simpaseen, ja piti keulapaikkaa aina noin 17 kilometriin saakka, missä Simpasen parempi mäkivoima tuli esille. 

Lopulta Simpanen puristi voittoon ajalla 1.29.57 ja paransi kolmen vuoden takaista henkilökohtaista reittiennätystään pari minuuttia. Lintala hävisi lopulta minuutin ja 23 sekuntia.

– En olisi ikinä uskonut, että voitan joskus täällä. Tämä kisa on aika kaukana mun vahvuusalueeltani ja viime vuosien treenaaminenkin on keskittynyt selkeästi yli sadan kilometrin matkoille, Simpanen sanoi ja jakoi kiitosta kilpakumppaneilleen.

– Reitti oli kyllä ihmeen hyvässä kunnossa, sillä vielä maanantaina täällä oli paljon enemmän lunta ja jäätä. Sitä silmällä pitäen laitoinkin muutaman nastan kenkiini pidon varmistamiseksi. Ehkä niistä sai tänään sen tarvittavan viimeisen silauksen, Simpanen paljasti “salaisen aseensa”.

UTMB:n 170 kilometrin klassikkokisaan valmistautuvalle Simpaselle Bodom toimi ennen kaikkea hyvänä vauhtikestävyystestinä. Seuraavan kerran hän kilpailee NUTS Karhunkierroksen 83 kilometrillä ja hyökkää Jussi Kumpulan reittiennätyksen (7.53.32) kimppuun.

– Kyllä mä sitä (ennätystä) lähden hakemaan. En ehkä ota ihan kaikkea irti, jotta paukkuja jää sitten tuleviin Euroopan kisoihin. Yöllä kisaamisen pitäisi sopia mulle ihan hyvin, Simpanen arveli kello 22 yön selkään starttaavasta koitoksesta.

Simpasella on ennestään hallussaan Karhunkierroksen reittiennätykset 34 kilometrin (2.47.14) ja 166 kilometrin (17.29.45) matkoilta. 

Bodom Trail 2022

Lintalalle Ansion päänahka

UTMB:n takia Simpanen jättää Nuuksio Classicin väliin, mikä tarkoittaa sitä, että Pohjoismaisen finaalipaikan saa Lintala. Simpasen tavoin Team Noux -polkujuoksutiimiin kuuluvaa Lintalaa on pidetty tulevaisuuden nimenä ja hänen läpimurtoaan on uumoiltu viimeiset pari vuotta. Kuukausi sitten hän juoksi maantiellä uudeksi kympin ennätyksekseen 33.13.

– Ei oikeastaan ollut mitään odotuksia, sillä harjoittelussa polkujuoksu on tuntunut vielä hieman takkuiselta. Siihen nähden tosi hyvä juoksu. Viimeisellä neljänneksellä rupesivat jalat loppumaan kesken ja se oli ainoa, mihin jäi parannettavaa. 

– Juuso iski noin neljä kilometriä ennen maalia yhteen tiukkaan nousuun terävästi, enkä pystynyt siihen vastaamaan. Jalat olivat tosi väsyneet ja pieniä krhttp://Vaarojen maratoninppeja alkoi olla. Tämä oli kuitenkin yksi parhaista pidemmistä polkukisoistani, ja otan kyllä Nuuksion paikan vastaan, jos sitä tarjotaan, aiemmin muun muassa Vaarojen maratonin puolikkaan voittanut Lintala iloitsi.

Sunnuntain aikana Simpanen vahvistikin siirtävänsä paikan eteenpäin, 

Bodom Trail oli samalla kotimaisen Buff Trail Tour Finlandin avauskilpailu. Tuttuun tapaan lopputuloksiin lasketaan neljän parhaan osakilpailun tulos. Bodomilla kolmanneksi ajalla 1.31.44 sijoittunut Ansio on kärkitriosta ainoa, joka aikoo kiertää vaadittavat osakilpailut.

– Ei ole ihan vielä huippukunto löytynyt, enkä saanut tänään kaikkea itsestäni irti. Kaiken huipuksi kuopaisin startissa toisella jalalla tyhjää mutaisella nurmikolla, minkä seurauksena alkoi oikean jalan hamstring kirrata ja se vähän rajoitti tänään menoa. Täytyy nyt toivoa, että saan sen nopeasti kuntoon, Karhunkierroksen 55 kilometrin matkaa vielä pohtiva Ansio kertoi.

Otto Saikkonen hävisi Ansiolle vain 23 sekuntia ja teki kenties elämänsä juoksun loppumatkan lievistä vatsavaivoista huolimatta. Saikkonen aikoo kiertää tällä kaudella BTTF-sarjaa ja tuo näin ollen tervetulleen lisän sarjan kärkikahinoihin.

Positiivista oli myös viidenneksi sijoittuneen Tuomas Karin juoksu. Karilla diagnosoitiin maaliskuussa häpyluun rasitusosteopatia, minkä takia hän on päässyt takaisin juoksuharjoittelun pariin vasta viime viikkoina. Mikäli toipumisessa ei tule takapakkia, on entinen huippusuunnistaja tulevissa osakilpailussa yksi ennakkosuosikeista.

15-vuotias Anton Kemppi säväytti

12 kilometrin matkalla voittoon juoksivat Julia Silvennoinen (1.01.05) ja Esa Holappa (52.34). Alle 16-vuotiaiden sarjassa sykähdytti Anton Kempin ennakkoluuloton juoksu. Loppuaika 53.14 olisi riittänyt miesten sarjassa toiseksi.

Perjantaina käydyn 10 kilometrin yökisan Bodom Nightin nopeimmat olivat Jasmina Nikula (54.46) ja Lari Takanen (42.22). Lauantain 21km:n kuudenneksi sijoittunut Nikula oli myös Bodom Doublen eli Nightin ja Trailin yhteenlaskettujen aikojen selvästi nopein. Miesten puolella tuplan vei ylivoimaisesti nimiinsä Jani Virta yön toisen ja päivän kymmenennen sijan turvin.

Yhteisöille ja työporukoille suunnatussa Bodom Teamissa kisattiin 7 ja 10 kilometrin matkoilla. Kymmenen kilometrin kilpasarjan kiertopalkinnon nappasi usean vuoden tavoittelun jälkeen haltuunsa Fingrid Oyj tiukassa kisassa reilun minuutin erolla toissa vuoden voittajaan Finnair Active Clubiin. Viime vuonna pokaalin pokannut Nordea jäi yhtä niukasti kolmanneksi. Tulos laskettiin joukkueen neljän nopeimman juoksijan yhteisaikana. Lyhyemmällä matkalla ripein tiimi oli Sweco Talotekniikka Oy vain 40 sekunnin marginaalilla Plandent Oy:hyn.

Lasten ja nuorten 6 kilometrin kisassa nuorimmat osallistujat olivat alle 8-vuotiaita, ja yhteensä osallistujia oli viitisenkymmentä. Kaikkien sarjojen ja matkojen tulokset löytyvät tulospalvelusta.

Tapahtuman johtaja Terho Lahtinen iloitsi erityisesti siitä, että koronarajoitusten hellittäessä oli havaittavissa erityistä yhteisöllisyyden fiilistä, mikä toi mieleen vanhat hyvät ajat ennen epidemiaa.

– Esimerkiksi Team-kisassa moni joukkue oli varannut saunoja kisan jälkeen, ja muutenkin kisakeskuksessa tuntui olevan hieno tunnelma molempina päivinä. Perjantaina meitä hemmoteltiin kevään lämmöllä, ja loppujen lopuksi reittikin oli nopeassa ja hyvässä kunnossa aivan paria kohtaa lukuunottamatta.

– Yökisa oli valojen ja tunnelmansa puolesta todella hieno. Monelta osallistujilta pääsi spontaani ihastuksen huudahdus, kun he näkivät reitin valoshowt. Osallistujia olisi tosin voinut olla enemmänkin, ja täytyy miettiä, miten voisimme osaltamme markkinoida kisaa paremmin.

Urheilullisesti Lahtista miellytti etenkin miesten päämatkan jännittävä kärkitaisto. Naisten puolella Lahtinen kaipaa Erkkilälle kotimaisia kirittäjiä. 

– Bodom Trailin ja Nuuksio Classicin nimissä muutama vuosi sitten perustamamme Team Nouxin kautta pyrimme tätä edistämään. Juuri nyt tiimissä voisi olla tilaa yhdelle tai kahdelle polkujuoksu-uransa alkuvaiheessa olevalle, tosissaan huipulle tähtäävälle naiselle. Asiasta kiinnostuneet urheilijat voivat laittaa viestiä Bodom Trailin sähköpostiin, Lahtinen vinkkasi.

Kansallisen polkujuoksutason laajenemiseen tarvitaan myös aktiivista junioritoimintaa. Keväällä päivänvalon näki maamme ensimmäinen nuorille suunnattu polkujuoksuseura Trailblazers, jonka kanssa Bodom Trail on jo aloittanut yhteistyön. Pääkaupunkiseudulla toimivaa seuraa pyörittävät Anna-Stiina Erkkilä, Jasmina Nikula ja naisten 21km:n neljänneksi sijoittunut Paula Havu.

Bodom trail 2022  Bodom NightKuva Rami Valonen

Tiedotus Marko Krapu, Bodom Trail Kuvat  Rami Valonen

 

Vastaa