Pitkän juoksuretken juhdat – juoksureput testissä

juoksureput testissä
Lukulistalle
ClosePlease login

Juoksuvaellukset asettavat repulle ja varuste- sekä ravintovalinnoille kovan haasteen. Tarkka pakkaaja pääsee kuitenkin noin 20 litran repulla yön tai kahden kesäretkelle tupiin tukeutuen. Isoimpiin juoksuliiveihin mahtuvat jopa yöpymisvarusteet.

Juoksija.fi avasi jutun avoimesti luettavaksi Addnature.fi -sponsoroinnin ansiosta.

Juostavuutta rajoittaa monipäiväisillä juoksuretkillä repun istuvuus ja paino. Testikolmikon kaltaisissa liivimallisissa repuissa tavarat kulkevat mukavimmin. Kunto ja mieltymykset vaikuttavat, mutta kymmentä kiloa ei kannata vahvankaan juoksijan ylittää. Ensimmäisellä juoksuvaelluksella pitäydy enintään 6–7 kilon repussa ja pitkillä päiväretkillä alle neljässä kilossa.

Majoitteen ahtaminen mukaan vaatii pelkästään tilan takia tarkkoja valintoja yöpymisvarusteissa ja kaikessa muussa, vaikka käytössä olisi Salomonin kaltainen 25-litrainen todella tilava juoksuliivi.

Muutaman päivän juoksut onnistuvat varaustupiin tai huollettuihin vuori- tai tunturimajoihin tukeutuen hieman pienemmälläkin kantamuksella. Inovin 15-litrainen reppu saattaa tosin kaivata kaverikseen korkean varustevyön, jollaisia testasimme kevään 2020 Polkujuoksijaan. Varustevyöhön saa kännykän ja sauvojen lisäksi parhaimmillaan vajaan kilon kuormaa.

Pyöräilyssä yleistyneen bikepackingin henkeen juoksuvaelluksen tavaroiden kantamista voi ajatella kehon kuormauksena, vaikka englanninkielinen bodypacking onkin terminä vakiintunut salakuljetushenkiseen käyttöön. Juoksuretkellä tavaroita ei piilotella vaan ne laitetaan sinne, missä ne käytön ja kuljettamisen kannalta kulkevat tarkoituksenmukaisimmin.

Juostessa vaihtoehtoja on vähemmän kuin pyörällä, mutta liivimallisten reppujen vankat taskulliset viilekkeet ovat lisänneet mahdollisuuksia olennaisesti. Pakkaa viilekkeisiin ja mahdolliseen vyöhön juostessa tarvittavat energiat, juoma, kartta, taiteltavat sauvat sekä ehkä kompassi, panta, hanskat ja puhelin valokuvia varten.

Toinen keskeinen muutos perinteisiin reppuihin on kuorman kuljettaminen rintarangan alueella. Siinä kantamus ei heilu ja hankaa yhtä helposti kuin lantiovyöllisissä repuissa.

Testikolmikon lisäksi isoja liivejä harkitsevan kannattaa katsoa ainakin Raidlightin, Montanen ja Ultimate Directionin valikoima.

Ruoka ratkaisee päivien määrän

Jos matkan varrelta ei saa täydennyksiä, retken maksimipituuden ratkaisee ruoka, sillä muiden varusteiden määrä ei käytännössä muutu muutaman päivän retkellä.

Energiantarve riippuu kulkijan painosta ja fyysisen aktiivisuuden määrästä, mutta pitkien juoksupäivien aikana 80-kiloinen kuluttaa helposti ainakin 4 000–5 000 kilokaloria ja 60-kiloinen selvästi yli 3 000 kcal. Koko kulutusta ei välttämättä tarvitse korvata retkellä, mutta liian niukalla energialla mukavuus ja turvallisuuskin kärsivät.

Ravintovalintoihin ja pakkausten painoon kannattaa kiinnittää huomiota. Osviittaa saa siitä, että kevytretkeilyssä ravinnon päiväpainon hyvä tavoite on 700–800 grammaa per päivä – kevyellä kulkijalla ehkä hieman vähemmän ja raskaalla enemmän.

Oheisen listan mukaiset 4 500 kcal painavat 1,2 kg, vaikka valinnoissa on haettu kevyitä ja juoksun tarpeisiin vastaavia ruokia. Ylimääräistä vettä ja pakkauksia ei kannata ravinnon takia kantaa, joten suosi kuivattua ravintoa ja pussita itse sopivat määrät mukaan.

Juoksuvaelluksen eväät

RuokaEnergiaa
kcal /
100 g
Hiilihydraatit
/ 100 g
Päiväannoksen
energia
kcal
Päiväannoksen
hiilihydraatit, g
Päiväannoksen
paino, g
Mantelit6642166421100
Rusinat34059850 148250
Maitosuklaa, sokerinen 5506055060100
Lakritsi3297632976100
Energiageeli28471579145204
Pussiruoka1241721129170
Maapähkinävoi6061260612100
Soijapapuhiutale39010195550
Soijapapurouhe350331751750
Kaurahiutale370592223560
Rypsiöljy9000225025
Yhteensä46065471209

 

Juoksureput testissä

Camelbak OCTANE 18

Camelbak octane 18

Camelbak on tasapainoinen reppu miesjuoksijoille ja istunee kohtuullisesti myös keskikokoisille naisille. Reppu ei kuitenkaan kiristynyt pakattuna riittävän napakaksi S-kokoiselle naisjuoksijalle vaan jäi heilumaan.

Varuste- ja ruokasetti kolmeksi päiväksi mahtui mukaan kohtuullisella pakkauksella, mutta telttailuvarustusta ei kannata mukaan haaveilla. Viisikiloisenakin reppu asettui miestestaajan selkään tasaisesti ja jämptisti. Viilekkeiden pituussäädöt ovat kolmikon parhaat eivätkä aiheuta painetta ainakaan M/L-kokoisen miehen kylkiluille.

Repun mukana ei tule pehmopulloja vaan juomapussi, joka painaa peräti 215 grammaa. Etupullot ja tarvittaessa varustevyöhön lisätty pullo on keveämpi, helppotäyttöisempi, puhdistettavampi ja painon jaon kannalta parempi vaihtoehto. Onneksi viilekkeisiin menevät Camelbakin oivat lötköpullot, joihin yltää päätä kääntämällä.

Viilekkeissä on pullotaskujen kanssa kerrostettuna molemmin puolin kaksi taskua. Aivan yläosassa olisi kuitenkin hyvin tilaa pienille lisätaskuille. Kuormatilan sivuilla ovat ilahduttavan kookkaat taskut ja pinnalla venyvä tasku. Muodon puolesta repun päälle kiinnittyisi vaikkapa makuupussi, mutta kiinnikkeet puuttuvat.

Camelbak octane

 • Hinta 140 €
 • Yksi koko, pilli, ei pehmopulloja, 2 l juomapussi, 410 g

Plussat ja miinukset

+

 • asettuu pakattunakin hyvin selkään
 • selkäpuolen taskut kokonaisuutena.

 • ei säädy pienehköille naisjuoksijoille.

Camelbak-juoksureput ostettavissa Addnature.fi

Inov-8 ADVENTURE LITE 15

INOV-8 ADVENTURE LITE 15

Inov veti nipin napin kolmen päivän varusteet ja ruoat välikerroksen kera, joskin päällyspussikin piti käyttää. Telttailuvarusteet eivät mahdu mukaan millään. Repun heikkous ovat viilekkeet, joihin jää pehmopullojen lisäksi energialle vain yksi tasku molemmin puolin.

Adventure Liten voi säätää viilekkeiden kapeista alaosista erikokoisille juoksijoille. Kyseiset remmit ovat kuitenkin liian kapeat ja painavat kylkiluiden päällä ikävästi, kun reppu on pakattu täyteen viisikiloiseksi ja kiristetty paikalleen. Reppu jää osin kiristysongelman takia selkäpuolella turhan alas ja hankaa pakattuna selkää. Inov säätyi myös S-kokoiselle naisjuoksijalle, mutta hankasi hänellä pakattuna pahasti alaselkää.

Selkäpuolella ovat tavaratilan lisäksi pienet taskut sivuilla, venyvä päällystasku sekä oiva ylätasku vaikkapa avaimille ja vastaaville. Reppu on parhaimmillaan yhden päivän pitkällä retkellä, jolla tavaroiden paino jää kolmen kilon kieppeille. Viime vuonna testaamamme Inovin 10 litran kuormatilan Race Ultra Pro 2in1 on kuitenkin selvästi parempi lähes kaikkiin käyttöihin erinomaisten viilekkeiden takia.

juoksureput testissä

 • Hinta 95 €
 • Yksi koko, ei pehmopulloja, 385 g

Plussat ja miinukset

+

 • venyvä tasku tavaratilan pinnalla.

 • viilekkeet painavat maksimikuormalla
 • viilekkeissä liian vähän taskuja
 • asettuu selkäpuolella turhan alas.

Inov-8-juoksureput ostettavissa Addnature.fi

Salomon XA 25

juoksureput testissä, SALOMON XA 25

Selvästi testin tilavin reppu imaisi helposti kolmen päivän juoksuretken varusteet ja energiat. Kuormataskuun mahtui myös pieni makuupussi. Makuualusta asettui repun sivulle ja kilon miniteltta päälle. Kuorma kannattaa pakata selkää vasten hieman tarkemmin kuin Camelbakissa, jotta reppu istuu tasaisesti. Salomonissa istuvuutta piti muutenkin haeskella hieman enemmän.

Eturemmin korkeussäätö on hankala, eikä sitä kannata tehdä erämaassa. Repussa on ohut ja onneksi irrotettava lantioremmi, joka asettui vatsan päälle. Remmistä oli hyötyä alaosan vakauttajana vasta telttailuvarusteiden kanssa. Lisäkuormalla reppu hankasi alaselkää – tyypillinen ongelma kilogrammojen kasvaessa liivimallissa.

Leveisiin viilekkeisiin mahtuu eniten tavaraa testikolmikosta. Juomakorkeudelle asettuvien lötköpullojen kanssa kerrostuu oikealla yksi ja vasemmalla kaksi taskua, ja hartiat on hyödynnetty pienillä taskuilla. Viilekkeiden pituutta voi säätää alhaalta. Pakattuna viilekkeiden alaosan paine ei asetu yhtä tasaisesti kuin Camelbakissa. Läpeensä leveä viileke olisi mukavampi ja mahdollistaisi lisää taskuja, mutta kokovaihtoehtoja pitäisi olla enemmän. Viilekkeiden nyöristö kiristyy kätevästi yhdellä vetäisyllä.

Kuormataskun pinnalla on kookas joustotasku. Molemmilla sivuilla ja alla mutkittelee nyöri, joka sopii takin, sauvojen tai vaikka makuualustan kiinnitykseen. Lisäksi repussa on neljä kiinnityslenkkiä viilekkeissä ja kaksi takana.

juoksureput testissä

 • Hinta 140 €
 • S/M ja M/L, 2 pehmopulloa, pilli, 445 g

Plussat ja miinukset

+

 • tilavuus
 • kuormataskun kompressiokiinnitys
 • kiinnityspaikat kuormataskun ympärillä.

 • istuvuudessa viilattavaa.

 

TEKSTI Tomi Savolainen

Juttu julkaistu alunperin Polkujuoksijassa 2021 ja Juoksija.fi-digituotteen lukijoille 26.4.2021. Juoksija.fi avasi jutun avoimesti luettavaksi Addnature.fi -sponsoroinnin ansiosta. Addnature.fi ei ole vaikuttanut jutun sisältöön.

Lue myös Esittelyssä McKinley-juoksureppu (video), 

 

 

Vastaa