Kirjat: Suomen luonnon helmiä 

Kirjat: Suomen luonnon helmiä
Lukulistalle
ClosePlease login

1] Kunnianosoitus lumelle ja jäälle

Leppäranta, Matti: Lumen ja jään maa

KUN ON TYÖKSEEN tutkinut jäätyviä järviä ja meriä sekä tehnyt kuusi tutkimusmatkaa maapallon pohjoisille ja eteläisille napapiireille, on luontevaa myös kirjoittaa tietokirja lumesta ja jäästä pintaa syvemmältä.

Lumen ja jään maa -kirjassaan Helsingin yliopiston emeritusprofessori Matti Leppäranta kokoaa kattavasti kaiken mahdollisen tiedon ja kokemukset lumesta, jäästä ja talvesta. Lukija pääsee tutustumaan niin ahtojäähän, lumivyöryihin, lumen ääniin kuin routaan ja jäämyrskyihin.

Tutkimusmatkoilla käydään mm. Etelämantereella Suomen Aboa-tutkimusasemalla ja Perämerellä Arandan jääryhmän mukana.

Luonnontieteellisen näkökulman lisäksi Leppäranta valottaa lunta ja jäätä osana suomalaista arkea, työntekoa, kulttuuria, urheilua ja identiteettiä.

  • Leppäranta, Matti: Lumen ja jään maa. 288 s. Vastapaino 2021.

 

2] Rakkaudesta tuntureihin

Forsberg, Pepe: Tunturit tutuiksi – Retkeilijän opas

SUOMEN LAPIN tunturit kiehtovat niin kokeneita kuin uusia vaeltajia. Pitkän linjan luontoretkeilijä, Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg keräsi Tunturit tutuiksi -kirjaansa tietoja yli 60 kohteesta.

Tunturit on jaoteltu huiputuksen vaativuuden mukaan asteikolla yhdestä (helppo) viiteen (erittäin vaativa). Helpoimmat huiput voi saavuttaa teitä pitkin jopa autolla, kun taas haastavimmat kohteet vaativat eräretkeilytaitoja ja -varusteita, aikaa ja hyvää kuntoa.

Jokaisesta kohteesta on kartat reittiehdotuksineen, palveluineen ja nähtävyyksineen.

  • Forsberg, Pepe: Tunturit tutuiksi – Retkeilijän opas. 160 s. Karttakeskus 2021.

 

» TIESITKÖ?

  • Kansallispuistot ovat kaikille avoimia retkeilykohteita. Niitä on Suomessa 41. 
  • Luonnonpuistojen suojelumääräykset ovat tiukemmat kuin kansallispuistojen. Suomessa on 19 luonnonpuistoa, joista vain kahdeksassa saa retkeillä.
  • LUONTOON.FI, METSÄ.FI

 

3] Lähteiden ja pirunpeltojen perässä

Kesäläinen, Tuomo: Suomen upeimmat luontokohteet.
ETSITKÖ UPEATA HIIDENKIRNUA, jännittävää luolaa tai kivikautisia viestejä kalliomaalauksista? Missä on Lapin suurin tunturikuru?

Suomen upeimmat luontokohteet -kirjassa esitellään 85 hienoa luonnonnähtävyyttä. Ne on jaettu 17 ryhmään paikan luonteen mukaan. Lisäksi annetaan koordinaatit 170:een lisäkohteeseen. Luolakirjoistaan tunnetun Tuomo Kesäläisen ohjein on helppo suunnitella retkiä eri puolilla Suomea.

  • Kesäläinen, Tuomo: Suomen upeimmat luontokohteet. 159 s. Karttakeskus 2021.

 

4] Vastuullisesti kansallispuistoissa

Forsberg, Pepe: Tunturit tutuiksi – Retkeilijän opas
Saari, Jonna (toim.): Kansallispuistojen kultainen opas.

KORONA-AIKA on saanut suomalaiset innostumaan retkeilystä ja kansallispuistoista, ja mukana on paljon myös aloittelijoita. Kaikilla on mahdollisuus tutustua monipuolisiin, arvokkaisiin luontokohteisiin 41 kansallispuistossamme. Mutta tuntevatko kaikki retkietikettiä ja kansallispuistoissa liikkumisen yhteisiä sääntöjä?

Kansallispuistojen kultainen opas auttaa kansallispuistoista kiinnostuneita retkeilemään vastuullisesti ja luontoarvoja kunnioittaen. Retkipaikka-sarjaan kuuluvassa kirjassa on perustietoja, retkitarinoita, hyödyllisiä vinkkejä ja suosituksia 13 kokeneelta, eri puolilla Suomea asuvalta retkeilijältä.

  • Saari, Jonna (toim.): Kansallispuistojen kultainen opas. 192 s. Karttakeskus 2021. 

 

Teksti Soila Niklander

Hiihto 2/2022

Vastaa