Nuuksio Classic -polkujuoksu päättyi Erkkilän ja Boströmin hurjiin reittiennätyksiin

Nuuksio Classic 2021 Anna-Stiina Erkkilä
Lukulistalle
ClosePlease login

Nuuksio Classic 2021 tarjosi reittiennätyksiä, verisiä polvia, karanneita hevosia, suojuoksua, samppanjapulloja sekä eri tunnetilojen kyyneliä.

Nuuksio Classic sai arvoisensa kymmenvuotisjuhlat, kehuu järjestäjien toimesta Marko Krapu. Lue alta hänen yhteenvetonsa tapahtumasta.

Tapahtumarikkaan päivän kenties jännittävintä antia oli miesten maratonin kärkikamppailu. Jaossa oli paitsi maineikas kiertopalkinto ja Trail Tour Finland -kiertueen pisteitä, myös edustusoikeus Golden Trail National Seriesin finaaliin Portugalin Azoreille. Kultaista tikettiä jahtasivat Suomen, Norjan ja Tanskan edustajat.

Historia toisti itseään, sillä voittoon juoksi viime vuoden tapaan Mårten Boström, jonka viimeisten kilometrien loppuveto oli liikaa suunnistuskollega Juho Yliselle. Boströmin voittoaika oli käsittämättömät 3.03.00 reitillä, jossa nousua kertyy noin 800 metriä. Myös Ylinen alitti edellisen, sittemmin hieman muuttuneen reitin ennätyksen minuuttikaupalla ajalla 3.04.12.

– Ei tartte enää spekuloida sitä, oliko se vanha reitti nopeampi kuin tämä nykyinen. Kyllä se helpottaa vauhdinpitoa, kun on joku hönkimässä selkään, Boström huohotti iloisena maalissa.

Nuuksio Classic 2021 Juho Ylinen ja Mårten Boström
Juho Ylinen ja Mårten Boström kisasivat Nuuksio Classic -voitosta ja kirittivät toisensa koviin aikoihin. Kuva Miska Koivumäki

Edellissyksynä Boström lunasti kultaisen lipun itselleen soolojuoksulla päivää ennen varsinaista kilpailua, sillä koronakaranteeni ei mahdollistanut hänen asettumistaan samalle lähtöviivalle muiden kanssa. Edustusoikeus Azorien finaaliin ratkaistiin tuolloin nopeimmalla Strava-segmentillä.

Nyt Boström lohkaisi viime vuoden voittoajastaan pois peräti kymmenen minuuttia, mikä kertoo paitsi miehen hurjasta kunnosta myös kilpailuasetelman tuomasta lisälatauksesta.

– Omalla vauhdinpidollani ratkaisin kisan edukseni lopullisesti noin 36 kilometrin kohdalla. Mutta kyllä sitkeässä oli! Ei helpolla (Ylinen) päästänyt, hän roikkui monta kilsaa perässä.

Kisan alla Boström julkaisi somessa pysäyttävän tiedon, kun hän kertoi sairastavansa parantumatonta suolistotautia. Pitkään vaivanneelle verenvuodolle löytyi onneksi diagnoosi ja sitä mukaa myös oikea lääkitys. Veriarvot on saatu nyt kohdalleen, mikä näkyy välittömästi myös urheilusuorituksissa.

Ennen lokakuun lopun matkaa Azoreille Boströmin kausi jatkuu neljän viikon kuluttua Pyreneiden vuoristossa Ultra Pirineu -kilpailussa, joka on osa Spartan Trail World Championshipiä. Nyt kun Thaimaan polkujuoksun MM-kisa siirtyi ensi vuoteen, on kyseinen sarja Boströmin mukaan ainoa, jossa on jaossa MM-tittelit.

“Joskus vielä alle kolmen tunnin”

Kotimaista Trail Tour Finland -kiertuetta ylivoimaisesti neljän osakilpailun jälkeen johtava Ylinen antoi rehdisti tunnustusta paremmalleen.

– Mårtenin viimeisen 15 kilsan veto oli kyllä aika raaka. 36 kilsan kohdalla näin vielä selän, mutta tiesin että en pysty haastamaan Mårtenia ellei jotain erikoista satu. Olen todella tyytyväinen omaan juoksuun, sillä 3.10 oli tavoiteaikani ja noin paljon mentiin sen alle.

– Ja annetaan vielä sellainen lupaus, että kyllä tämä kisa vielä joskus alle kolmen tunnin juostaan, Ylinen sanoi ja ainakin Boström oli samantien valmis kyseiseen yritykseen.

Ylinen tunnetaan himotreenaajana sekä ahkerana kilpailijana. Edellisenä viikonloppuna hän juoksi Kalevan kisoissa sekä 5 000 että 10 000 metriä, ja ratajuoksun jäljiltä pohkeet olivat monta päivää kipeänä.

– Ensi viikonloppuna jatkuu suunnistuksen SM-sprinteillä ja viestillä. Ja kahden viikon päästä on sitten Aulanko Tower Trail ja siitä taas pari viikkoa myöhemmin Vaarojen maraton, Ylinen valotti tiivistä kisakalenteriaan.

Maratonin kolmas oli moninkertainen Classic-voittaja Henri Ansio huippuajalla 3.10.39. Boströmin voittoajan kuullessaan hän pyöritti hymyillen päätään.

– Oho! Jätkä täräytti kovan ajan. On se hurja, Ansio ihasteli ja onnitteli tuttua kilpakaveriaan.

Sitkeistä akillesjännevaivoista pitkään kärsinyt Ansio tekee ryminällä paluuta kärkikaartiin.

– Lähdin rohkeasti mukaan kovaan alkuvauhtiin ja oli ihan hyvä jalka alussa. Sitten kun mentiin järvien pikkupoluille, niin en vaan enää pysynyt näiden suunnistustaustaisten kavereiden perässä, Ansio sanoi.

Mitä ilmeisemmin Ansio nähdään sekä Aulangolla että Vaarojen maratonilla, joten Ylinen ja kumppanit saavat sinne nousukuntoisen haastajan.

Tanskan edustaja ja kultaisen lipun tavoittelija Nikolaj Dam juoksi neljänneksi (3.17.42), ja norjalainen Anders Kjaerevik oli kuudes (3.22.38). Molemmat myönsivät hyytyneensä kovaan alkuvauhtiin. Kaksikon väliin kiilasi Eetu Nordman (3.18.09).

– Reitti oli todella hieno ja vaativa. Teknisillä pätkillä rantapoluilla mennään koko ajan ylös-alas, mikä vaatii lihaksistolta paljon. Sorruin ylivauhtiin alussa, mutta jälkimmäisellä puolikkaalla löysin taas uusia voimia, ensimmäistä kertaa Nuuksiossa ja ylipäänsä Suomessa ollut Dam jutteli.

Erkkilä lähti kuin hauki kaislikosta

Jos oli miesten kilpailu tasainen, niin naisten maratonilla voittaja ratkesi käytännössä jo startissa. Anna-Stiina Erkkilä pani nimittäin sellaisen vaihteen päälle, että kolmen kilometrin kohdalla eroa muihin oli jo yli minuutin. Solvallan laskettelurinteen huipulla (9,2 km) välimatka oli kasvanut kuuteen minuuttiin, ja peli oli sitä myöten selvä.

Erkkilän voittoaika 3.30.59 loksauttaa suun auki. Parannusta hänen omissa nimissään olleeseen reittiennätykseen tuli yli 16 minuuttia. Hän oli miehetkin huomioiden koko kisan kahdeksanneksi nopein.

– Lähdin aika reippaasti matkaan, mutta yllätyin itsekin että pystyin juoksemaan alle viiden minuutin kilometrejä. Etukäteen olin ajatellut sellaista 5.10-keskivauhtia. Olen kyllä tosi tyytyväinen juoksuuni ja aikaani.

Erkkilä oli kisan suurin ennakkosuosikki, ei vähiten vahvojen kansainvälisten kisasuoritustensa ansiosta. Mutta oli hänelläkin matkalla omat haasteensa.

– 18 kilometrin paikkeilla putosin kainaloita myöten suonsilmään. Siinä meni hetkeksi jalat kylmäksi ja pasmat sekaisin ja kohta pannutin (kaaduin) kunnolla, Erkkilä kertoi ja esitteli veristä polveaan ja mutaisia kenkiään.

Boströmin tavoin Erkkilä pääsee toistamiseen Azoreille mittaamaan maailman huippujen vauhdin. Vuosi sitten hän sijoittui nelipäiväisen etappikisan lopputuloksissa 12:nneksi. Tällä kerralla finaali on kolmipäiväinen. Ennen sitä tähtäimessä on Golden Trailin maailmanliigan viimeinen osakilpailu Ranskassa kolmen viikon kuluttua.

– Yritän säilyttää sijoitukseni 11 parhaan joukossa kokonaiskisassa, jotta pääsisin finaaliin Kanarian saarille lokakuun puolivälissä.

Erkkilä on kutkuttavasti juuri tuolla jaetulla 11:nnellä sijalla, joten Skyrhunen kisassa tarvitaan mitä ilmeisemmin Top 10 -sijoitus.

Classicin kakkoseksi juoksi maltillisesti aloittanut ja keväällä kilpahiihtouransa lopettanut Maija Hakala ajalla 4.00.44. Pirjo Saukko hävisi Hakalalle pari minuuttia ja jatkaa BTTF:n johdossa. Erkkilä on kiertueen kakkosena, mutta on osallistunut vasta kolmeen osakilpailuun. Kansainvälinen menestys ja kisakalenteri määrittelee nyt pitkälti sen, nähdäänkö Erkkilää Vaarojen maratonilla.

Pohjoismaisista kilpasiskoista Tanskan Mailinn Leikvoll oli neljäs (4.05.35), kun taas paremmin maastoestejuoksusta tunnettu Norjan Helene Draborg hyytyi kovassa alkuvauhdissa kymmenenneksi ajalla 4.31.08.

Nuuksio Classicin ultralla Antilalle sattui ja tapahtui

Päivän kolmas reittiennätys nähtiin naisten 72 kilometrin ultralla ja tekijänä tuttu nimi: Johanna Antila. Loppuaika 6.49.40 oli miehetkin huomioiden kisan kolmanneksi nopein, ja hän paransi viimevuotista voittoaikaansa yli 35 minuuttia, vaikka ultralle tehty reittimuutos oli arvioiden mukaan muutaman minuutin vanhaa linjausta hitaampi.

Eikä tässä vielä kaikki. Antilalla oli varaa eksyä reitiltä minuuttitolkulla sekä törmätä hevosiin.

– Mietin tuossa matkalla, että kuinka paljon voi ihmiselle tapahtua asioita seitsemän tunnin aikana, Antila pyöritteli päätään maalissa.

Eksyminen tapahtui ultran toisella lisälenkillä Iso-Parikkaan rannalla, kun Antila hämääntyi mtb-kisan samankaltaisista reittimerkinnöistä ja juoksenteli viitisen minuuttia väärää polkua ennen kuin sai tiedon oikeasta suunnasta. Kohtaaminen hevosen kanssa tapahtui kymmenen kilometriä myöhemmin.

– Tulin mutkan takaa ja yhtäkkiä mun edessä oli kaksi hevosta ratsastajineen. Ilmoitin, että tulisin täältä takaa ohi, mutta ne molemmat hevoset pillastuivat ja toinen ratsastaja lensi hevosen selästä ja toinen hevonen lähti ratsastajineen metsään.

Tilanteesta selvittiin onneksi molempien osapuolten säikähdyksellä, ja Antila pääsi nopeasti jatkamaan matkaansa.

Antila nähdään seuraavan kerran Vaarojen maratonilla ja onkin mielenkiintoista nähdä, korjaako hän sieltäkin reittiennätyksen nimiinsä. Vai onko kysymys lähinnä siitä, kuinka paljon hän sitä parantaa.

Ultran toiseksi juoksi Jasmina Nikula ajalla 8.23.29. Antilan voittomarginaali on siis kisahistorian suurin. Kolmas oli Irene Päärni (8.30.18).

Juuso Simpanen lähelle reittiennätystään

Miesten ultralla Antilan valmentaja Juuso Simpanen otti odotetusti viidennen voittonsa. Etukäteen jännitettiin lähinnä sitä, menisikö maaginen kuuden tunnin raja vihdoin rikki, sillä olihan Simpanen aiemmin tänä kesänä tehnyt ennätykset sekä Nuts Karhunkierroksen että Nuts Ylläs Pallaksen satamailisilla.

Simpanen teki jälleen vahvan juoksun, ja loppuaika 6.03.14 jäi vain 38 sekuntia hänen parhaasta voittoajastaan vuodelta 2019. Vanhalla reittillä haamuraja olisi hyvinkin saattanut alittua.

– Tänään oli hyvä kulku. En olisi tällä kunnolla tämän parempaan pystynyt. Se kutosen alitus jäi vielä odottamaan tulevaisuutta. Pakko se on vielä tulla joskus sitä kokeilemaan.

Nuuksio Classic 2021 Juuso Simpanen
Juuso Simpanen voitti jälleen Nuuksio Classic 70 -ultramatkan. Kuva Rami Valonen

Reittiennätystä Simpanen pääsee seuraavan kerran tavoittelemaan Vaarojen maratonin 130 kilometrillä, missä hän aikoo hyökätä Tomi Mikkolan nimissä olevan ennätyksen (16.53.26) kimppuun.

– Tomi juoksi viime vuonna hienosti. Sitä aikaa lähden tavoittelemaan.

Simpanen on asettanut tavoitteekseen legendaarisen UTMB:n (171 km ja +10 000 m) voiton ja aikoo ensi vuonna osallistua kyseiseen kisaan ensimmäisen kerran.

Ultran kakkonen oli kovasti kehittyvä Anton Aro (6.30.54), joka kirkasti vuoden takaisen pronssin hopeaksi ja paransi omaa reittiennätystään yli 35 minuuttia. Kolmas oli Jani Rintala (7.32.33).

Yhteisöllisyys Classicin taika

Kilpailun johtaja Terho Lahtinen hymyili maalialueella kilpaa syysauringon kanssa. Lahtinen on ollut vuodesta 2012 järjestämässä klassikoksi kohonnutta tapahtumaa.

– Upea sää, huikeita tuloksia ja iloisia ilmeitä maalissa. Juuri tämän takia tätä hommaa jaksaa tehdä vuodesta toiseen, vaikka kyllähän tämä paljon aikaa vie, Lahtinen sanoi.

Classicin järjestämisestä vastaa noin 15 henkilön ydintiimi, jolle riittää puuhaa lähes ympäri vuoden. Kisapäivänä apuna on lisäksi useita kymmeniä vapaaehtoisia.

– Metsähallitus on suhtautunut tapahtumaamme erittäin hyvin alusta lähtien. Joitain reittimuutoksia on vuosien varrella luonnonsuojelusyistä tehty, mutta valtaosin maratonin reitti on pysynyt ennallaan.

Osa Nuuksio Classicin osallistumismaksuista on vuosittain ohjattu hyväntekeväisyyteen. Viime vuosina avustuskohde on ollut Metsähallitus, joka on saamillaan rahoilla kunnostanut Nuuksion polkuja. Kaikkinensa puhutaan jo noin 40 000 euron kokonaissummasta. Sillä on mm. rakennettu uusi silta Kolmoislampien kohdalle sekä uusittu pitkospuita kaikkien kansallispuistossa liikkuvien iloksi.

Mikä sitten on se Classicin taika, joka saa vuosittain sadat juoksijat haastamaan itsensä Nuuksion kauniissa mutta myös haastavissa maisemissa? Siihen osaa vastata kaikki kymmenen kisaa juossut Zacharias Wickholm – yksi seitsemästä kaikki Classicit juosseesta miehestä.

– Yhteisöllisyys on ollut se juttu. Ekasta kerrasta lähtien on ollut ikään kuin yksi iso perhe juoksemassa.

Mikä näistä kymmenestä kerrasta on jäänyt parhaiten mieleen?

– Kaikki ovat olleet hienoja, mutta vuonna 2017 oli kaverin häät samana iltana ja tarkoitus oli juosta kovaa. Mutta ei mennytkään niin kovaa ja myöhästyttiin pikkuisen häistä, Wickholm naurahtaa ja lupaa olla viivalla myös ensi vuonna.

Bodom 10 ja Bodom Night – täyden kympin polkujuoksut Nuuksion ruskassa

Seuraava mahdollisuus kokea hienoja elämyksiä Nuuksion poluilla tarjoutuu jo puolentoista kuukauden päästä Pirttimäen ulkoilualueella. Saman tiimin järjestämä Bodom Trail jakautui tänä vuonna koronan aiheuttamien aikataulumuutosten takia kahtia, ja tapahtuman yöpolkujuoksu Bodom Night juostaan 16.10. Pirttimäen ulkoilualueella.

Koska kymmenen kilometrin pituinen reitti on joka tapauksessa silloin merkitty, järjestäjät lisäsivät ohjelmaan myös päiväkisan. Tulossa on vauhdikas, kaikenkuntoisille juoksijoille sopiva tapahtuma, jota värittävät kirkkaimmillaan oleva Nuuksion ruska ja illan hämärryttyä upea valotaide ja tunnelmalliset ulkotulet.

Bodom 10 starttaa lauantaina klo 14:00 ja Bodom Night illan pimennyttyä klo 19:00. Lisätietoja ja ilmoittautuminen osoitteessa bodomtrail.com.

Jutun avauskuvassa Anna-Stiina Erkkilä juoksee kohti roimaa reittiennätyksen parannusta. Kuva Rami Valonen

Nuuksio Classic 2021 tulokset

Nuuksio Classic 2021 valokuvat

Trail Tour Finland -tilanne

Lue myös Polkujuoksijassa julkaistu juttumme Polkujuoksun rakentaja – Nuuksio Classicin kilpailunjohtaja Terho Lahtinen

Vastaa