Polku- ja vuorijuoksun EM-kisat Ranskan Annecyssa 31.5.–2.6.2024 – katso juoksijoidemme tavoitteet

Polku- ja vuorijuoksun EM-kisat
Lukulistalle
ClosePlease login

Suomea polkujuoksun EM-kisassa edustavat Anna-Stiina Erkkilä, Tuomas Kari ja Juho Ylinen. Vuorijuoksussa Suomea edustaa Susanna Saapunki.

Vuorijuoksussa kisataan kaksi kisaa. Perjantaina 31.5. EM-kisat starttaavat käyntiin 7,6 kilometrin mittaisella uphill-kisalla. Kisassa juostaan pääasiassa ylämäkeen, jossa kokonaisnousua kertyy 980 metriä. Kokonaislaskua uphill-kisassa on 60 metriä.

Sunnuntaina 2.6. vuorijuoksijat kisaavat vielä16 kilometrin mittaisessa up&down -kisassa. Tässä kisassa kokonaisnousua kertyy 960 metriä ja kokonaislaskua 1 000 metriä.

Polkujuoksussa juostaan yksi, 58 kilometrin mittainen kisa, jossa sekä kokonaisnousua että -laskua on 3 500 metriä.

Suomen polkujuoksujoukkueen huollosta vastaavat Jussi Nokelainen ja Miko Ijäs. Vuorijuoksussa huoltajina toimivat Ville ja Kari Miettunen.

Kisaennakon kirjoittamisen aikoihin Susanna Saapunki oli jo keskittymässä perjantaina aamupäivällä kisattavaan uphill-kisaan.

Polkujuoksussa Suomen ainoan naisedustajan, Anna-Stiina Erkkilän, tavoitteena on rikkonaisen kevään jälkeen saada tehtyä ehjä ja nousujohteinen juoksu. Anna-Stiina tavoittelee järkevää vauhdinjakoa, jolloin voimia jää riittävän reippaaseen etenemiseen vielä viimeisellä nousu- ja laskuosuudella. Anna-Stiina lähtee täysillä taistelemaan ja toivoo totta kai, että se riittää mahdollisimman hyvään sijoitukseen. 

Anna-Stiinalla on ässä hihassaan tulevaa EM-starttia ajatellen. Hän nimittäin pääsi tutustumaan reittiin etukäteen kevään pienellä treenileirillä Annecyssä. Reitin maasto on Anna-Stiinan mukaan mukavan vaihtelevaa koostuen kolmesta suuremmasta nousu- ja laskuosuudesta. Maasto on pääosin hyvinkin juostavaa. Viimeisessä nousussa tarvitaan pitoa ja tarkkuutta, jotta pysyy kapealla mutaisella polulla, joka etenee kaltevalla rinteellä kohti viimeistä huippua. Lopun laskuosuudessa olisi jaksavista ja kramppaamattomista jaloista varmasti iloa myös sijoitusten kannalta. Anna-Stiina uskoo, että tällä reitillä alun sopiva maltti on valttia.

Miesten EM-kisaan Suomella on asettaa kaksi kovaa juoksijaa, Tuomas Karin ja Juho Ylisen.

Tuomas ei ole asettanut kisaan varsinaista sijatavoitetta. Suuri osa kilpailijoista on sellaisia, joiden kanssa Tuomas ei ole aikaisemmin juossut, koska moni heistä juoksee yleensä pidempiä matkoja. 58  kilometrin EM-matka on Tuomaksen mukaan vähän siinä välimaastossa, että kisassa juoksee nyt normaalia enemmän maraton- ja ultramatkojen juoksijoita ristiin. Siksi Tuomaksen onkin aika vaikea arvioida omaa tasoaan suhteessa muihin. Tuomaksen tavoitteena on juosta hänen omaa perustasoaan paremmin, jonka seurauksena tällöin myös sijoitus on sellainen, joka tyydyttää häntä itseään.

Annecyn viime aikojen sateisia säätiedotuksia tutkailtuaan Tuomas arvelee, että tietyt pätkät varsinkin loppumatkasta ovat ilmeisen mutaisessa kunnossa. Tämä tehnee kisasta vielä astetta pitempikestoisen.

Myös Juho Ylinen on lähtölistat tsekattuaan huomannut, että kisassa on mukana tällä kertaa normaalisti hieman pidempien matkojen juoksijoita mukana. Tuomaksen tavoin myös Juho pääsee siis kisaamaan uusien tuttavuuksien kanssa, eikä siitä syystä ole asettanut itselleen tarkkaa sijoitustavoitetta. Sen verran Juho kuitenkin paljastaa tavoitteitaan, että onnistuneella juoksulla hän uskoo sijoittuvansa ainakin top-15 sijoitusten paikkeille. 

Kisakeli näyttää lämpötilan perusteella mukavalta, kun ei ole luvassa hellettä. Kelistä riippumatta Juho aikoo noudattaa energiasuunnitelmaa ja saada alas riittävästi hiilihydraatteja sekä nesteitä jo alusta alkaen. Juhon tavoitteena on edetä jyrkimmät ylämäkipätkät riittävän rauhassa ja vastaavasti ylläpitää pitkillä tiepätkillä kovaa vauhtia. 

Lauantaina Juholle on luvassa ajallisesti pisin kisa, johon hän on koskaan osallistunut, joten pientä jännitystä on hänellä ennen starttia, ja etenkin ennen kisan viimeistä 16 kilometrin etappia.

Lue myös:

Juho Ylinen – Laajavuorelta vuorille

Susanna Saapunki – harjoitusmäärät ja juoksuvauhdit nousussa 

Anna-Stiina Erkkilän kilpailukausi 2023 – urheilua, kasvua ja uusia ystäviä

Teksti Maija Oravamäki

Vastaa