Retkeilykirjat esittelyssä

Lukulistalle
ClosePlease login

Kirjavinkkejä ensi kesän retkille tai lahjaksi pukinkonttiin. Esittelemme neljä vaellus- ja retkeilyaiheista kirjaa.

Pohjois-Norja lumoaa

Kun pääsee yli siitä kateuden tunteesta, että naapurimaa-Norjassa on niin valtavasti henkeäsalpaavia maisemia, voi vain iloita, että näinkin lähellä on upeita retkeilykohteita, joista valita.

Pohjois-Norjan kansallispuistot esittelee 17 pohjoista kansallispuistoa idän taigametsän Ovre Pasvikista satumaisen Seilandin saaren kautta lännen Lomsdal-Visteniin, jossa vuonot, metsäiset laaksot ja vuoret kohtaavat.

Sanna Häkkänen ja Oula Niemelä ovat luonto-oppaita, joilla on yli 10 vuoden kokemus Pohjoiskalotin luonnosta sekä alueilla asumisesta ja retkeilystä. Kirjassaan he antavat hyödyllisiä vinkkejä ja taustatietoja kansallispuistojen luonnosta, historiasta ja vaeltamisesta herkässä luonnossa.

Jokaisen retkeilijän tehtävä ja velvollisuus on toimia luonnonsuojelijana. Olemme tervetulleita luontoon, mutta siellä tulee liikkua jälkiä jättämättä ja kunnioitusta osoittaen, kirjoittajat korostavat.

  • Häkkänen, Sanna & Niemelä, Oula: Pohjois-Norjan kansallispuistot. 224 s. Karttakeskus 2023.

Retkiä kansallismaisemissa

Suomessa on 27 ”virallista” kansallismaisemaa, jotka ympäristöministeriön työryhmä valitsi Suomen itsenäisyyden 75-vuotisvuonna 1992. Tietokirjailija Tuomo Kesäläinen esittelee nämä kohteet Porvoonjokilaaksosta Utsjokilaaksoon KansallismaisematRetkeilijän opas -kirjassa.

Mukaan mahtuu niin kaupunkinäkymiä kuin luontokohteita, kuten Saaristomeri, Koli, Pallastunturi ja Oulankajoki.

  • Kesäläinen, Tuomo: Kansallismaisemat – Retkeilijän opas. 175 s. SKS Kirjat 2023.

Saukkoa bongaamaan Sipoonkorpeen

Sipoonkorven kansallispuisto perustettiin pääkaupunkiseudun itäosiin ja itäpuolelle vuonna 2011. Monimuotoisella 23 km2:n alueella on mm. erittäin runsas linnusto ja kasvimaailma. Myös lähes kaikki Etelä-Suomen metsien nisäkäslajit viihtyvät Sipoonkorvessa.

Sipoonkorpi– Luontokohdeopas kutsuu tutustumaan alueeseen ympäri vuoden. Seppo Parkkisen ja Kai Hypénin v. 2020 tekemä opas on päivitetty vastaamaan v. 2023 tilannetta.

Sipoonkorven laaja metsäalue on ollut hiihtäjien suosima jo kauan ennen kansallispuistoa. Parhaat lähtöpaikat ovat Vantaan Hakunilan urheilupuisto lännessä ja Kuusijärven ulkoilukeskus luoteessa.

  • Parkkinen, Seppo & Hypén, Kai: Sipoonkorpi – Luontokohdeopas. 160 s. Karttakeskus 2023. 

Eurooppa pyörän selästä

Koko Euroopan kattavaa pyöräilyreittiverkostoa rakentava Eurovelo-projekti on vielä kesken, mutta merkittyjä reittejä on jo yli 90 000 kilometriä 42 maassa.

Intohimoinen saksalainen retkipyöräilijä Thorsten Brönner on koonnut hienoja reittejä neljään kirjaansa. Niistä 35 esitellään Pyörämatkalla Euroopassa -kirjassa, joka on jaoteltu Pohjois-, Länsi-, Keski-, Itä- ja Etelä-Eurooppaan. Suomesta mukaan ei ole mahtunut yhtään reittiä.

Esimerkiksi Alpit ovat urheilullisten pyöräilijöiden unelmakohteita, mutta toisia viehättävät merenrannat tai jokien vierustat. Kirjassa on vinkkejä myös sähköpyöräilijöille ja ohjeet GPS-tietojen lataamiseen.

  • Brönner, Thorsten: Pyörämatkalla Euroopassa – 35 kaunista reittiä Norjasta Kreetalle. Saksankiel. alkuteokset Das große Radreisebuch Europa ja Deutsclands schönste Radfernwege, suom. Christina Kotisaari. 208 s. Karttakeskus 2023.

Pohjoiskalotin matkailukartta

Helposti taiteltava laminoitu kartta on kätevä reissussa.

Pohjoiskalotin matkailukarttaan (1:1 000 000) on merkitty 32 kiinnostavaa kohdetta Suomesta, Ruotsista ja Norjasta, ja niistä on lyhyet tekstit suomeksi ja englanniksi. Kaupunkikartat Rovaniemestä ja Tromssasta.

Kartan koko on avattuna n. 100 × 48 cm ja taitettuna 11 × 24 cm.

  • Pohjoiskalotti – Suomen, Ruotsin ja Norjan Lappi. Matkailukartta & opas. Karttakeskus 2023.

Teksti Soila Niklander

Vastaa