Giro Donnen kaksintaistelu päättyi tuplaulosajoon

naisten ranskan ympäriajo
Lukulistalle
ClosePlease login

Vuodesta 1988 järjestetty Giro Donne, Italian ympäriajo, on naisten maantiepyöräilyn merkittävin ja perinteikkäin ympäriajo.

Tämänvuotinen Giro Donne alkoi Toscanassa myrskyisissä olosuhteissa. Lyhyt 4,4 kilometrin prologi jouduttiin keskeyttämään puolivälissä, kun vesi lainehti Chianciano Termen kaduilla, eikä kuuluisaa vaaleanpunaista paitaa jaettu etapilta lainkaan.

Yhdeksän etapin ja 930 kilometrin mittainen ympäriajo jatkui reilun sadan kilometrin mittaisella tasaisella etapilla. Etapin loppuosassa oli vaativa 16 kilometrin ja kakkoskategorian nousu. Voiton vei pitkällä irtiotolla Movistar-joukkueen maailmanmestari Annemiek van Vleuten, joka piti kymmenen pyöräilijän takaa-ajon selkeästi perässään.

Voitto oli van Vleutenin sadas hänen pitkällä pyöräilyuralla ja jatkoa hollantilaisten pyöräilijöiden dominoinnille. Van Vleutenin lisäksi Marianne Vos ja Anna van der Breggen ovat haalineet Italian ympäriajon voittoja. Tänäkin vuonna yksi vakavimmista haastajista hollantilaisille oli Italian mestari Elisa Longo Borghini.

Van Vleuten puolustaa paitaa

Ennen kolmannen etapin alkua huolenaiheeksi nousi ajajien turvallisuus. Maali oli sijoitettu urheiluautoista tunnettun Modenan mutkaisille kaduille. Turvallisuushuolten takia maalia siirrettiin kilometrillä parempaan sijaintiin.

Tasaisen kolmannen etapin odotettiin päättyvän kirikamppailuun. Kolmen ajajan irtiotto selviytyi kymmenen kilometrin päähän maalista, mutta pääjoukko eteni junan lailla lähes 41 kilometrin keskituntinopeudella.

Loppukirissä voiton vei hallitseva Euroopan mestari Lorena Wiebes, jonka SD Works joukkue teki onnistuneen lead-outin. Menestynyt sprintteri Jumbo-Visman Marianne Vos jäi pyörän mitan verran jälkeen. Vos on voittanut Italian ympäriajon urallaan kolmesti.

Mäkisen neljännen etapin viimeisillä kymmenillä kilometreillä alkoi kiivas kilvanajo. Useat irtiotot repivät pääjoukon hajanaiseksi. Parhaimmillaan yli minuutin eron saavuttanut Veronica Ewers uhkasi van Vleutenin vaaleanpunaista kilpailun johtajan paitaa.

Hieman yli 16 kilometriä ennen maalia van Vleuten ja Longo Borghini lähtivät tavoittelemaan karkulaista ja saivat peräänsä Margarita Garcia Cañellasin, Espanjan mestarin, mutta hän ei pystynyt kuromaan kaulaa ylämäessä kiinni ja joutui nopeasti antamaan periksi.

Van Vleuten ja Longo Borghini saavuttivat Ewersin nopeasti ja hän jäi ajamaan kilpaa kahden suosikin kanssa. Pitkässä laskussa Longo Borghini osoitti kylmäpäisyytensä, saavutti pitkän kaulan, mutta otti lopulta etappivoiton loppukirissä kolmikon välillä. Ewers sijoittui toiseksi ennen van Vleutenia.

“I feel a lidl emotional”, Longo Borghini kuvasi kolmatta Giro Donnen etappivoittoaan viitaten Lidl-Trek -tallin uuteen sponsoriin.

Kaksinkamppailu saa dramaattisen käänteen

Viidennelle etapille lähdettäessä van Vleutenilla oli 49 sekunnin etumatka Longo Borghiniin. 105 kilometrin etappi alkoi ykköskategorian nousulla ja kokonaisuudessaan etapilla oli 2500 nousumetriä. Etapin loppupuolella karussa oli yhdeksän ajajan ryhmä, jossa mukana olivat myös van Vleuten ja Longo Borghini.

Vain noin viisi kilometriä ennen maalia molemmat ajoivat ulos serpentiineissä. Van Vleuten selvisi pyörän päälle nopeasti, mutta Longo Borghini ei ollut yhtä onnekas. Hän kieri vaarallisen näköisesti vallin ylitse ja saapui maaliin seitsemän minuuttia voittajaa myöhemmin.

Voiton otti Antonia Niedermaier hyvin ajoitetulla irtiotolla. Kaksi kertaa iäkkäämpi van Vleuten koetti kuroa Niedermaierin vain kymmenen sekunnin etumatkan kiinni, mutta Niedermaier säilytti sitkeästi etumatkan ja saavutti ensimmäisen voittonsa vasta 20-vuotiaana.

“Päivä oli todella raskas. Onnistuimme pitämään pinkin paidan, vaikka otin laskussa liikaa riskiä”, van Vleuten ei todennäköisesti vielä tiennyt Longo Borghinin kohtalosta ja kommentoi hyväntuulisesti. Hän johti kilpailua kolmessa tärkeimmässä kategoriassa.

Tuore aika-ajon ja maantien Suomen mestari ja Uno-X tallissa ajava Anniina Ahtosalo oli viiden etapin jälkeen kokonaiskilpailussa sijalla 138. ja reilun tunnin päässä kärjestä.

Kilpailutilanne viiden etapin jälkeen

Kokonaiskilpailu, aika, vaaleanpunainen paita

1. Annemiek van Vleuten, 12h 19’ 36”

2. Antonia Niedermaier, +2’ 07”

3. Veronica Ewers, +2’ 18”

4. Juliette Labous, +3’ 00”

5. Gaia Realini, +3’ 14”

Kirikilpailu, pisteet, violetti paita

1. Annemiek van Vleuten, 37

2. Elisa Longo Borghini, 23

3. Lorena Wiebes, 23

Mäkikilpailu, pisteet, vihreä paita

1. Annemiek Van Vleuten, 35

2. Niamh Fisher-Black, 24

3. Marta Cavalli, 23

 

Teksti Antti Leinonen Kuvituskuva Shutterstock

Vastaa