Ohjaa harjoittelua testeillä

Lukulistalle
ClosePlease login

Tavoitellut harjoitusvasteet toteutuvat todennäköisimmin silloin, kun rasitus osuu halutulle alueelle. Oikein valitut testit tarjoavat tietoa pyöräilijän ja triathlonistin kunnosta sekä kehittymisestä. 

Edellisessä Pyöräily+Triathlonlehden numerossa kirjoitin teho-ohjatusta pyöräharjoittelusta. Jutusta selviää, kuinka hyödyntää tehojen seuranta harjoittelussa ja millaisia harjoitusadaptaatioita tehoalueilta voi odottaa.

Jotta harjoittelua voidaan ohjelmoida eri tehoalueille, on pyöräilykunnosta saatava viitteitä. Testaaminen on osa systemaattista valmentautumista. Kun testejä tehdään toistuvin väliajoin, saavat urheilija, tavoitteellinen harrastaja ja valmentaja tietoa, miten harjoittelu on onnistunut.

Pyöräkunnon testaaminen perustuu ensisijaisesti tehon mittaamiseen. Mikäli tehomittaria ei ole omasta takaa, kannattaa testin suorittamiseksi hakeutua paikallisen kuntosalin Wattbikelle tai etsiä muita vaihtoehtoisia ratkaisuja tehojen mittaamiseksi.

Monet vierastavat testaamista. Ajatus maksimaalisesta rasituksesta saattaa inhottaa ja epäonnistumisen pelkokin voi piilotella takaraivossa.

Positiiviset ja optimistiset mielikuvat auttavat. On tärkeää pystyä asennoitumaan testeihin ilman suurempia suorituspaineita. Oikeanlainen vauhdinjako auttaa onnistuneiden testisuoritusten läpiviennissä, vaikka etenisit varman päälle ilman yliyrittämistä testin alkuvaiheissa.

Kehittymisen kannalta säännöllinen testaaminen on parempi valinta kuin testisuoritteiden pakoileminen. Testit kannattaa mieluummin nähdä mahdollisuutena onnistua kuin epäonnistua.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot ja treeniohjelmat.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Treeniohjelmat

9,90 € / kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa