Pääkirjoitus: Lähde pyörämatkalle

pyörämatkalle
Lukulistalle
ClosePlease login

ONKO KESÄLOMASUUNNITELMASI vielä avoin? Ehdotan pyörämatkaa. Jos kalenteriisi ei mahdu enää kuukauden ohjelmaa, ajatus sopii tietysti viikon tai viikonlopun reissuun.

Maan- tai soratiepyöräilyn nopeudet – tai bikepacking-seikkailut polkupainotteisilla reiteillä – sopivat ympäristön kokemiseen paremmin kuin autoilu tai junailu. Suuret metsät, pellot ja jokilaaksot tuntuvat isoilta, kun niitä kulkee omin voimin. Kylät ovat pyörällä sopivasti matkalla, mutta moottoroidulla kulkimella ne jäävät helposti sivuun.

Pyöräreissut sopivat monenlaiseen rahatilanteeseen. Suoraan kotoa omien leiriytymisvälineiden kera voit matkustaa todella edullisesti ja minimaalisella ennakkosuunnittelulla, mutta kevyimmällä kuormalla pääset lakanamajoituksiin tukeutuen.

Nopeampien kulkumuotojen siirtymät pyöräilyn alkuun ja ehkäpä osuuksien väliin tuovat yleensä selkeämmin kotiteistä poikkeavia kokemuksia mutta myös päästöjä ja kuluja sekä saattavat vaatia suunnittelua.

ELÄMÄN YKSINKERTAISUUS yleensä miellyttää pyörämatkalaisia. Ympäristöstä riippumatta polkemispäivien reissut noudattavat samaa rentouttavaa kaavaa: herääminen, aamupala, pakkaus, pyöräily ruoka- ja evästaukoineen, illallinen, uni.

Mieltymysten mukaan osan fillarointitunneista voit tietysti korvata tutustumalla kiinnostaviin kohteisiin tai vaikka esityksiin.

Energiaa kuluu, joten haasteeksi tulee pikemminkin liian vähäinen kuin liiallinen ruokailu. Liikunta hoituu ikään kuin itsestään, vaikka treeniohjelman hienoudet eivät kuntoa optimaalisesti virittäisikään.

MUTTA KUN LAPSET. Jos he ovat sopivassa kohdassa liikunnallista jatkumoaan, suunnittele reititys heille sopivaksi. Matkan ajatusta voit virittää muotoon, jossa ainakin osassa paikoista viivytte useamman kuin yhden yön. Välipäivänä vauhdikkaimmat tai matkannälkäisimmät voivat ajaa oman lisälenkkinsä ja muut keskittyvät paikalliseen kohokohtaan tai nauttivat muuten vaan huilista.

Vai sopisiko muutaman päivän pyörämatka omaksi jutuksi, jolloin lapset pääsevät isovanhemmille, serkuille tai kavereille?

Usean päivän pyöräreissu voi tuntua turhan isolta ajatukselta, jos et ole ajanut aiemmin päivästä toiseen. Kokeile ensin pitkä viikonloppu. Se karistaa ilmeisimmät varustevirheet ja saat käsityksen, pidätkö touhusta. Ensimmäisen pyörämatkan tuomilla opeilla reissaat luultavasti onnistuneesti viikon – tai viikkojakin. Pyöräilyllistä kesää!

Lue myös:

Maastopyöräreitille Helsingin keskustasta

Pitkälle pyöräretkelle

 

Teksti ja kuva Tomi Savolainen, Päätoimittaja  

Pyöräily+Triathlon 2023

Vastaa