Pyöräilevät somepersoonat

Kuva Risto Viitanen/ Velogi
Lukulistalle
ClosePlease login

Pyöräilyn ja triathlonin saralla julkaistaan laadukkaita vlogeja ja podcasteja. Kampiapina, Velogi, Samulione, Kuraläppä ja That Triathlon Show ovat jokainen keränneet ympärilleen tuhansien seuraajien yhteisön. 

Perinteisten treeniblogien rinnalle – tai paremminkin ohi – ovat kirineet erilaiset vlogit eli videoblogit sekä podcastit. Ne löytävät katsojansa ja kuulijansa usein sosiaalisen median avulla.

Suurin anti on yleensä jossain muualla kuin bloggaajan henkilökohtaisten tavoitteiden ja harjoittelun seuraamisessa. Samalla tavoin kuin yleensä perinteisissä blogeissa innostus tekemiseen löytyy intohimosta lajiin.

Salla Oksanen pitää yhdessä Mika Pensaan, Bob Jakovskin ja Jere Satamon kanssa Kuraläppä-podcastia, joka on parissa vuodessa noussut maastopyöräaiheisilla keskusteluillaan suureen suosioon. Podcast sitoo tekijöitään, mutta palkitsee sitäkin enemmän.

– Puhuisin joka tapauksessa pyöräilystä, niin miksipä en tekisi sitä hyvien kavereiden kanssa. Vaikka tämä vie välillä paljon aikaa, se unohtuu, kun pääsee tekemään hyvien tyyppien kanssa hommia ja tutustumaan moniin pyöräilyalan ihmisiin, Oksanen sanoo. Aina samaan aikaan Monet vakituiset seuraajat odottavat julkaisun ajankohtaa hartaasti. Kuraläppä-podcast ilmestyy kerran viikossa, ja Oksasen mukaan kuulijat sitä myös vaativat.

Samaa vakuuttaa yhtä Suomen suosituinta pyöräilyvlogia Velogia pitävä Risto Viitanen. – Vakiseuraajat osaavat jo odottaa uutta julkaisua joka tiistai kello 18, hän kertoo.

Viitanen on vlogannut ammatikseen vuodesta 2019, puoliammattilaisena jo pari vuotta aikaisemmin. Se on mahdollistanut myös säännöllisen julkaisutahdin. Aiheita on aina takataskussa, ja niitä tulee myös kuulijoilta. Osa on toteutettavissa, osa ei.

– Hyvä puoli on se, että tämä on minulle enemmän elämäntapa kuin työ. Myös videoiden aiheet valikoituvat usein oman mielenkiinnon ja intohimon mukaan, Viitanen sanoo.

Suomessa vieraampaa, mutta maailmalla triathlonistien keskuudessa tunnetumpaa That Triathlon Show -podcastia vetävä Mikael Eriksson kertoo julkaisseensa aluksi kaksi jaksoa viikossa, yleensä yhden vieraan kanssa ja toisen yksin.

Ahvenanmaalta kotoisin oleva Eriksson on jo vuosia asunut ulkomailla. Hänen perustamansa Scientific Triathlon -konsepti pitää sisällään podcastin lisäksi valmennusta ja esimerkiksi leirejä. Kaiken muun työn rinnalla tiukka julkaisutahti alkoi käydä raskaaksi.

– Heinäkuusta 2021 alkaen podcast on ilmestynyt vain kerran viikossa. Jakso on yleensä huippuvalmentajan tai tutkijan haastattelu. Urheilijoita en haastattele, elleivät he itse ole valmentajia tai tutkijoita, Eriksson kertoo sähköpostitse.

Viikon tunnit videoon

Samulione eli Samuli Hellberg viihtyy maastopyörällään vauhdissa. Kuva Veiko Pundonen

Päivätyökseen tatuointeja tekevä Samulione eli Samuli Hellberg julkaisee nykyään Youtube-kanavallaan sen mukaan, miten on aikaa ja ideoita.

– Tein jonkin aikaa työkseni sekä tatuointeja että videoita. Tällöin videoita ilmestyi kaksi viikossa. Nykyään teen tätä vain harrastuksena ja voin julkaista kaksi kertaa viikossa tai olla kuukauden julkaisematta mitään, Hellberg kertoo.

Samulionen videoissa ovat vilahdelleet viimeisen vuoden aikana tunturimaisemat. Hellberg muutti puolisonsa kanssa Helsingistä Äkäslompoloon kesällä 2021.

– Tykkään tehdä videoita ja käyttää teknistä osaamista. Välillä niihin saa menemään älyttömästi aikaa. Vaikka olen tehokas, haluan tehdä homman aina hyvin.

Hellberg laskee, että enimmillään videon kuvaukseen, suunnitteluun, editointiin ja musiikin tekoon voi mennä jopa 40 tuntia. Välillä julkaisun voi saada kasaan tunnissa.

Alunperin positiivista Kampiapinapyöräilyblogia ja nykyään samannimistä vlogia tekevä Jaakko Alajoki myöntää myös, että aikaa videon tekemiseen kuluu välillä useita työpäiviä.

– Nopeimmillaan voin taas käydä aamulla nauhoittamassa pätkän ja iltapäivällä se on jo netissä, hän vertaa.

Alajoen vlogi heijastelee paljon hänen omaa tekemistään kuten pyöräretkiä tai uuden pyörän fiilistelyä. Välillä hän jättää kameran tietoisesti kotiin.

– Pyörälenkillä aikaa kuluu paljon enemmän, jos on kamera matkassa. Pitää pysähtyä ja asetella kameraa. Tosin viime syksynä tein esimerkiksi 200 kilometrin pyöräilyn, jossa laitoin vain kameran pyörimään ja juttelin samalla.

Kampiapina eli Jaakko Alajoki pyöräili Pohjois-Norjan Nordkappista Espooseen kuudessa päivässä. Kuva Tuomas Sauliala

Ropoja tai palkkapussi

Edellä mainituista viidestä kanavasta ainoastaan Velogin pitäjä Risto Viitanen tekee hommaa täysipäiväisesti. Ensin harrastuspohjalta vlogia tehneelle Viitaselle ammattilaisuus ei aikanaan tuntunut isolta hyppäykseltä, sillä se tapahtui asteittain kaupallisen yhteistyön lisääntymisen myötä, ensin kevytyrittäjänä ja sen jälkeen oman yrityksen kautta.

Myös Kuraläppä-podcastia on viety määrätietoisesti eteenpäin kohti ammattimaisempaa suuntaa. Podcast on laajentunut Youtubeen sekä Instagramiin ja omat nettisivut aukesivat kesällä 2022.

– Tällä hetkellä emme rahallisesti juurikaan hyödy podcastin tekemisestä, mutta pystymme kattamaan kulut. On ollut hienoa ansaita sellainen asema mediakentässä, että saamme usein tiedon uutuuksista ennen niiden julkaisua, jotta voimme niistä kertoa muille julkaisuhetkellä, Salla Oksanen kertoo.

Mikael Erikssonilla on muutamia pitkäaikaisia ja luotettavia sponsoreita, joiden avustuksella hän saa kuitattua That Triathlon Show -podcastin tekemisen kustannukset. Jotain jää sen jälkeen viivan alle, mutta sillä ei elä.

– On hienoa saada hiukan lisätuloa podcastin tekemisestä, mutta tämä homma on sellainen, että sitä ei missään nimessä tehdä taloudellisen hyödyn vuoksi. Suurin anti tässä on ehdottomasti se oppi, jota voin saada maailman parhaimmilta kestävyysurheilun ammattilaisilta. Sen lisäksi, että voin itse kehittyä valmentajana, saan myös jakaa tietoa eteenpäin kuulijoille.

“Moikka, mä tunnen sut!”

Vaikka pyöräilyn ja triathlonin somepersoonat eivät välttämättä saa pitkiä katseita kadulla, niitä riittää poluilla ja pyörän selässä. Podcastia vetävä Oksanen tunnistetaan jopa äänestä ja naurusta.

Risto Viitanen on saanut maistaa myös julkisuuden ikävämpää puolta, vaikka pääasiassa julkisuus on ollut positiivista. Hän harkitsi hetken jopa vloginsa sulkemista häiriköinnin vuoksi.

Vloggarit ovat tottuneet tervehtimään tuntemattomia vähän väliä.

– Joskus joku huikkaa polulla: “Moikka Samuli!” Sitten siinä miettii hetken, että tunnenko tuon vai en, Hellberg naurahtaa.

Hän myöntää, että vaikka tunnistaminen on pääasiassa positiivista, haluaisi välillä esimerkiksi kisakentillä olla vain yksi muista.

Jaakko Alajoki on samoilla linjoilla. Hän on onnellinen, että pyöräilyvlogeja seuraavien yhteisö on kuitenkin armollinen, eikä keskustelukenttä täyty tylyttäjistä.

– Aina välillä on toki tuhahteluporukkaa, joka kommentoi vaikkapa vääränlaisesta kalustosta tai millaisessa paidassa polkee. Usein kriittinen kommentointi on kuitenkin vain hyvä asia, koska sieltä voi oppia itsekin uutta, Alajoki toteaa.

 

Jaakko Alajoki

Kampiapina fiilistelee pyöräilyä

Jaakko Alajoki
Jaakko Alajoki yritti ajaa yhtä mäkeä reilu 200 kertaa ylös ja alas saavuttaakseen Mount Everestin verran eli 8 848 nousumetriä. ”Pääsin puoliväliin. Seuraavana keväänä homma sitten onnistui.”

Oma käänteentekevä hetkeni pyöräilyn parissa oli 2012, kun tajusin, ettei yksi pyörä enää riitä. Olin vienyt pyöräni ensihuoltoon ja siellä ihmeteltiin, kuinka hurjaan kuntoon olin saanut pyörän kolmen kuukauden aikana.

Olen skidistä asti polkenut paljon, aina joka paikkaan. Teini-iässä aloin harrastaa pyöräilyä. Tuolloin minulla oli retkipyörä Helkaman Kulkuri, jolla tein lenkkejä.

Nykyään pyöräilen 6 000–7 000 kilometriä vuodessa, josta puolet on hyötyliikuntaa ja puolet lenkkejä. Olen käynyt myös jonkin verran kisaamassa kuntotapahtumissa, kuten Tour de Helsingissä ja triathlonin pika- ja olympiamatkoilla.

Ensin Kampiapina oli Facebook-sivusto, jonne tuuppasin kaikki pyöräilyjutut säästääkseni ystäviäni niiltä. Hyvin pian sen jälkeen perustin blogin. Ensimmäinen julkaisu löytyy vuodelta 2013.

Tuohon aikaan ei ollut kuin kahdenlaisia pyöräilyblogeja: treeniblogeja tai sitten blogeja, joissa valitettiin pyöräilyolosuhteista. Minä en halunnut tehdä kumpaakaan, vaan positiivisen blogin, jossa fiilistellään pyöräilyjuttuja. Siitä nimikin, Kampiapina, tavallaan kai juontaa.

Blogin ympärille alkoi vähitellen kehittyä yhteisö, jossa syntyi keskustelua aiheesta kuin aiheesta. Vuonna 2013 osallistuin Helsingissä Vuoden talvipyöräilijä -kilpailuun, johon piti tehdä viisi videota. Voitin tittelin ja samalla syttyi kipinä videoiden tekemiseen. Youtube-kanavan perustin lopulta 2017, ja siitä tuli pääkanavani.

Vaikka olen ennenkin tehnyt paljon videohommia kuten lyhytvideoita ja taltiointeja, tuntuvat ensimmäiset julkaisut aika jäykältä tarinoinnilta. Nyt homma on luontevampaa, laitteet paremmat ja teen musiikit itse.

Vlogin tekeminen on minulle puhtaasti harrastus ja vastapainoa teknologiajohtajan työlle. Vaikka työni tarjoaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita, onnistumisesta ei voi olla aina varma, koska muuttujia on niin paljon. Videoiden tekeminen tuo onnistumisen tunteen, ihan joka kerta

Kampiapina

Jaakko Alajoki testasi sähköpyöriä ja -autoa retkellä Fiskarsiin.
  • TEKIJÄ Jaakko Alajoki
  • PÄÄKANAVA Youtube, myös Kampiapina-blogi sekä Twitter, Instagram- ja Facebook-tilit
  • SUOSITUIMMAT JULKAISUT 1. Fatbike ei sovi mihinkään, 2. Espoosta Kolille – 600 km kahdessa vuorokaudessa, 3. PAKKO OSTAA UUSI PYÖRÄ! 

Salla oksanen

Monipuolista puhetta maastopyöräilystä

Salla Oksanen, Jere Satamo, Mika Pensas ja Bob Jakowski. Kuva Kuraläppä Media

Ostin alkujaan maastopyörän tietämättä, mitä oikeastaan olin tekemässä. Tästä on noin 11 vuotta, ja olen sen jälkeen ehtinyt tehdä monenmoista pyöräilyn saralla. Nykyään olen mieltynyt erityisesti vauhtilajeihin kuten enduroon ja alamäkiajoon. Jos en pyöräile, järjestän tapahtumia tai muuta puuhaa pyöräilyn parissa.

Kuraläppä-podcast syntyi missäpä muualla kuin pyörälenkillä. Itse en ole ollut sitä perustamassa, vaan idean keksivät Bob Jakovski ja Mika Pensas. Poikien pyörälenkit kuluivat usein jutellen pyöräilyn uutuuksista, joten he pohtivat, olisiko aiheessa ainesta podcastiksi.

Asia hautui muutaman vuoden, ja Kuraläpän ensimmäinen jakso julkaistiin lopulta noin kaksi vuotta sitten. Siihen aikaan ei ollut vielä maastopyöräilyä käsitteleviä suomenkielisiä podcasteja, joten Bob ja Mika jännittivät, mahtaisiko sellainen kiinnostaa ihmisiä.

No kiinnosti! Podcast sai heti hyvän vastaanoton.

Onneksi en kieltäytynyt haastattelusta mikkikammon takia.

Olin vieraana jaksossa 13 kertomassa harrastuksestani ja sen jälkeen pojat pyysivät minua mukaan porukkaan. Alkujaan olin kieltäytyä koko vierailusta, sillä minulla on ollut kauhea mikkikammo.

Onneksi kuitenkin lähdin, sillä nykyään nautin puuhasta. Mukaan saatiin vielä noin vuosi sitten neljänneksi jäseneksi Jere Satamo.

Meillä on hyvä tiimi. Kaikilta löytyy erilaisia vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Niiden mukaan jaamme myös podcastin aiheet ja vieraat. Mikan ja Bobin vahvuudet ovat lajin teknisessä osaamisessa, minä taas olen niistä autuaan tietämätön ja esitän tyhmät kysymykset.

Meillä on myös erilaiset pyöräilytaustat. Bob kilpaili aluksi pääosin maantiellä, mutta siirtyi sieltä XCM:n eli maastopyöräilyn kestävyyskisojen kautta   enduroon ja hänelle mieluisimpaan trail-ajoon. Mikan tausta taas on pyöräsuunnistuksessa ja XCM:ssä, mutta nykyisin harrastus on enemmän kuntoilua trailipyöräilyn ja gravel-lenkkien muodossa. Jere on vielä tuore ja sitäkin innostuneempi pyöräharrastaja, joka löysi lajin pariin vasta reilu vuosi sitten ostettuaan gravel-pyörän.

Kuraläppä on kasvanut lyhyessä ajassa pelkästä podcastista kattamaan useamman kanavan. Julkaisimme kesällä 2022 uudet nettisivumme ja toimimme myös Youtubessa ja Instagramissa. Nykyään puhummekin Kuraläppä Mediasta.

Kuraläppä

  • TEKIJÄT Bob Jakovski, Mika Pensas, Salla Oksanen, Jere Satamo
  • PÄÄKANAVAT Podcast julkaistaan kuudella eri alustalla, suosituin Spotify. Lisäksi kuralappa.fi, Youtube ja Instagram.
  • SUOSITUIMMAT JULKAISUT 1. Salla Oksanen (@salamasalla) – maastopyöräilyn ilosanoman sanansaattaja, 2. Leo Kokkonen – Pole Bicyclesin perustaja (osa 1/2), 3. Leo Kokkonen – Pole Bicyclesin perustaja (osa 2/2)

Samuli Hellberg

Ammatti vai harrastus?

Kuva Veiko Pundonen

Olen pyöräillyt aktiivisesti noin 25-vuotiaasta. Sitä ennen harrastin monenlaista aina telinevoimistelusta jääkiekkoon. Innostukseni pyöräilyyn lähti fixi-pyöristä, joissa ei ole vapaaratasta vaan polkimet pyörivät takarenkaan mukana.

Kokeilin maantiepyöräilyä, mutta se muuttui nopeasti suorittamiseksi, joten vaihdoin maastopyöräilyyn. Siinä koen olevani enemmän läsnä hetkessä. Olen nyt harrastanut yli kymmenen vuotta maastopyöräilyä ja kisannut maastossa esimerkiksi endurossa ja alamäkiajossa.

Matka siihen, millainen Samulione-kanava on nykyään, on ollut pitkä. Aloitin lyhyistä Instagram-pätkistä. Nopeasti koin, että haluan tehdä jotain enemmän ja latasin pikkuvideoita You tubeen. Vähitellen videot pitenivät ja muuttuivat kömpelöistä tekeleistä ammattimaisemmiksi.

Tiesin, että Youtubesta voi saada mainostuloja, kun seuraajia on tarpeeksi. Halusin selvittää, mitä se sitten tarkoittaisi. Muutamaa euroa ehkä?

Tästä tuli itselleni projekti, joka toi julkaisutahtiin myös säännöllisyyttä. Vuonna 2020 tein kolmena päivänä viikossa tatuointeja ja kaiken muun ajan videoita. Hetken aikaa itseään pystyy polttamaan molemmista päistä. Koska kaikki vapaa-aika kului luurit päässä videoita tehden, en ollut koskaan kunnolla läsnä ja parisuhde kärsi.

Olin tullut T-risteykseen, jossa minun piti päättää, yritänkö panostaa vloggaamiseen täysillä vai jäisikö se harrastukseksi. Ranteessani todettu rasituspehmentymä esti maastossa ajamisen, joten tämä osaltaan auttoi päätöksenteossa. Vloggaaminen jäi harrrastukseksi, jossa voin toteuttaa itseäni ja olla luova ilman että se muuttuu arkiseksi

Samulione

  • TEKIJÄ Samuli Hellberg
  • PÄÄKANAVA Youtube, myös Instagram-tili
  • SUOSITUIMMAT JULKAISUT 1.Lifestyle-dokumentti: ENDURO – Director’s cut, 2. Erityyppiset maastopyörät ja muutama varustevinkki, 3. Ajan läskipyörällä! – Titaaninen Pässilä Roteva

Mikael Eriksson

Tietoa kestävyysharjoitteluun

Mikael Eriksson osallistui vuonna 2020 Setúbal Triathloniin Portugalissa.

Valmennusmetodit ja ihmisen fysiologia ovat kiinnostaneet minua jo pitkään ennen triathlonuraani. Päädyin triathlonin pariin oikeastaan sattumalta.

Harrastin maantie- ja maratonjuoksua kuusi vuotta, ensin huvikseni ja muutaman vuoden jälkeen paljon tavoitteellisemmin. Loukkaannuin, jonka jälkeen pyöräily ja uinti tulivat tuomaan vaihtelua juoksuharjoitteluun.

Ensimmäisen kerran kävin triathlonkisoissa vuonna 2007 tai 2008 huvin vuoksi, mutta todellisen triathlonharjoittelun aloitin vasta juoksuvuosien jälkeen vuonna 2015.

Oman triathlonharjoitteluni myötä aloin aktiivisesti etsiä tietoa parhaista harjoitusmetodeista. Nopeasti huomasin, että esimerkiksi kirjoista saatava tieto ei ollut kovin laadukasta.

Tajusin, että kehittyäkseni minun pitäisi mennä suoraan varsinaisten tietolähteiden eli parhaiden valmentajien ja tutkijoiden luokse. Samalla halusin myös jakaa muille tuon tiedon. Vuonna 2017 syntyi Scientific Triathlon ja podcast That Triathlon Show.

Alusta asti podcast on ollut opettava ja informatiivinen. Emme tee tuote-esittelyjä tai kerro viimeisimpiä triathlonuutisia, vaan keskitymme harjoitteluun, kisaamiseen ja fysiologiaan. Tämä perusajatus on säilynyt muuttumattomana.

That Triathlon Show & Scientific Triathlon

  • TEKIJÄ Mikael Eriksson
  • PÄÄKANAVA Scientific Triathlonin verkkosivut, kuunneltavissa kaikilla podcast-alustoilla sekä Youtubessa audiomuodossa
  • JULKAISUKIELI Englanti
  • SUOSITUIMMAT PODCASTIT 1. Workout fuelling – best practices of top coaches, 2. Scientific Training for Endurance Athletes with Dr. Philip Skiba, 3. Aerobic training and testing with Scott Johnston

Risto Viitanen

Sohvaperunasta pyöräily ammattilaiseksi

Olin sohvaperuna kolmekymppiseksi asti. 90-luvun lopulla jouduin selän vuoksi Aslakkuntoutukseen ja lääkäri kehotti tekemään jotain. Sitä kautta löysin pyöräilyn. Kolmen kilometrin työmatkapyöräily muuttui vähitellen kilometrien keräilyksi ja ajauduin ylikuntoon.

Löysin pyöräilyn lääkärin kehoituksesta.

Ajokiellon aikana löysin uudelleen innostukseni valokuvaukseen ja liikkuvaan kuvaan. Hankin kesällä 2014 action-kameran, jolla kuvasin työmatkapyöräilyäni ja jaoin videon Youtubeen. 

Katsojilta tuli kysymyksiä ja kommentteja, joiden perusteella ymmärsin, että minullehan oli karttunut tietoa vaikka kuinka paljon jaettavaksi. Samalla mietin, olisipa vastaava tietolähde ollut saatavilla silloin, kun itse aloitin.

Vuoden 2015 alussa perustin Youtube-kanava Velogin. Alkuun tein sitä täysin harrastuspohjalta. Sisällöt käsittelevät kaikenlaista pyörän korjauksesta reittiesittelyihin ja tuotetestauksiin.

Vaikka esiintyminen on vuosien varrella mennyt paljon eteenpäin, on niissä tainnut säilyä tietty tunnusomainen, insinöörimäinen ote.

Muutamassa vuodessa Velogi on kasvanut paljon. Niin paljon, että irtisanouduin työstäni vuonna 2017. Ensin toimin kevytyrittäjänä tehden videoiden lisäksi myös koulutustani vastaavia hommia.

Pari vuotta myöhemmin perustin oman yrityksen, ja sen jälkeen kaikki liiketoiminta on pyörinyt pyöräilyn ympärillä. Olenkin sanonut, että pyöräilen ammatikseni, vaikka en ehkä ihan siinä perinteisessä mielessä.“

Velogi

  • TEKIJÄ Risto Viitanen
  • PÄÄKANAVA Youtube, myös Instagram-tili
  • SUOSITUIMMAT JULKAISUT 1. Takavaihtajan säätö, 2. Renkaan vaihto, 3. Ketjun lyhennys ja vaihto 
Keskustele aiheesta “Pyöräilevät somepersoonat
Vastaa