Urheilulasit mukautuvat valoon

Urheilulasit
Lukulistalle
ClosePlease login

Bliz ja Julbo saapuivat testattaviksi fotokromaattisella linssillä, jonka tummuus sopeutuu UV-valon määrään. Koon kehykseen on saatavilla mukautuva linssi, vaikka testiversiossa sellaista ei ollut.

Äkilliseen pimeyteen fotokromaattiset linssit mukautuvat hitaammin kuin kirkastumiseen. Siksi heikosti valaistu alikulku näyttäytyy lasien läpi ensin pimeältä, mikäli sinne pyöräilee valoisasta ympäristöstä.

Jokaista testimallia myydään usealla eri linssillä, mutta havainnot koskevat vain mukaan valikoituneita versioita. Jos lasit sopivat kasvojesi muotoon ja tykkäät niiden ulkonäöstä, kannattaa linssi valita omien tarpeiden mukaan.

Valoon mukautuva linssi on parhaimmillaan mukava ja sopii todella moneen säähän sekä siten pitkiin liikuntapäiviin. Osuvasti valittu yhden tummuuden linssi saattaa kuitenkin osoittautua käytössä yhtä hyväksi tai jopa paremmaksi. Esimerkiksi Julbon linssit toimivat useissa oloissa hienosti, mutta osoittautuivat keväthangilla pilvisenharmaassa kelissä liian tummiksi.

Testin merkkien lisäksi fotokromaattisia linssejä myyvät urheilulaseihin ainakin Bollé, Dynafit, Oakley, Rudy Project ja Sweet Protection.

Bliz Fusion

Urheilulasit

BLIZIN FOTOKROMAATTINEN eli UV-valon määrään reagoiva linssi osoittautui testin monipuolisimmaksi valoisan ajan käyttöön. Pilvisellä kelillä Bliz tummeni vähemmän kuin kumpikaan Julbon vaihtoehto, ja yksityiskohtien erottelua helpotti ruskehtava sävy. Ruotsalaismerkin laseja käytti ilokseen sekä aurinkoisella että pilvisellä säällä. Hämärään ja pimeään ne eivät sovi, sillä linssi karsii vähintään puolet valosta.

Koo Supernovan tavoin Fusion kaareutuu reilusti. Linssi suojaa sekä sivu- että korkeussuunnassa roiskeilta moitteetta. Fusionit pysyvät hyvin paikoillaan kehyksen muodon tuoman paineen sekä kitkamateriaalien avulla.

Kehyksestä voi poistaa linssin alareunalla olevan osion. Fotokromaattinen linssi löytyy valkoiseen ja mustaan kehykseen. Lisäksi Bliz myy mallia laajalla yhden tummuuden linssien ja värien valikoimalla 100–120 eurolla.

 • Linssi Brown with Blue Photochromic
 • Tummuus 1–3, VLT 50–14 %
 • 34 tai 40 g (*) 
 • 170 €

Julbo Edge

RANSKALAISMERKIN KEVYT uutuusmalli Edge pysyy paikoillaan sankojen ja nenätallan pehmeän materiaalin sekä lasien muodon tuoman pienen paineen ansiosta. Nykymuodin mukainen kookas linssi suojaa näkökentän kauttaaltaan niin auringolta kuin rapakelissä pyöräillessä kuralta. Yläreunan pientä heijastetta lukuun ottamatta ympäristö piirtyy oikein.

Julbo tekee useita erilaisia valoon reagoivia fotokromaattisia Reactivlinssejä. Uutukainen Light Amplifier on parhaimmillaan päivällä valoisan pilvisestä aurinkoiseen säähän. Kirkkaassa auringonpaisteessa lumella ja vesillä niillä saattaa joutua siristelemään silmiä osittaisesta peilaamisesta huolimatta. Linssin kellertävä harmaa korostaa värejä metsässä, ja pyöräillessä asvaltin rosot erottuvat pilvisilläkin hetkillä. Pimeille osuuksille linssi ei sovi, mutta hämärässä sillä pärjää.

Kokeilimme myös tummentuessaan punertavan High Contrast 0–3 -linssin, jonka valonläpäisyn skaala on suurempi. Linssi tuntui useilla keleillä Light Amplifieria tummemmalta, eivätkä yksityiskohdat kuten juoksukellon pienet numerot erottuneet pilvisellä yhtä hyvin. Ero oli suurempi kuin VLT-arvon perusteella olettaisi. Hämärään linssi sopeutui tummuusluokituksen mukaisesti testin parhaiten.

Edgen magneettikiinnitteinen linssi irtoaa pesua tai kirkasta vaihtaria varten vaivattomasti työntämällä nenäsyvennyksen kohdalta ylöspäin. Mekanismin ansiosta kehys voi taipuilla reilusti. Edgeen on tarjolla vielä kolmas fotokromaattinen linssi sekä yksi vakiotummuinen linssi. Kuvan kehysväri toimitetaan vain Light Amplifier -linssillä.

 • Kuvassa linssi Reactiv Light Amplifier 
 • Tummuus 1–3, VLT 75–17 % 
 • 25 g (*) 
 • 240 €

 

 • Reactiv High Contrast
 • Tummuus 0–3, VLT 87–15 % 

Koo Supernova

KOLMIKON KEVEIN Koo Supernova pysyy jämptisti paikoillaan kovassakin rytyytyksessä. Nenälle ja korville asettuvissa kohdin pinta luo oivan kitkan ihoa vasten, ja kevyesti päätä vasten painautuva muoto tuo pitoa. Voimakkaan kaareva linssi suojaa sivuilta erinomaisesti ja korkeussuunnassa hyvin. Sekä sangat että linssi on suunniteltu taipumaan poikkeuksellisen paljon rikkoutumatta.

2016 perustettu italialaismerkki käyttää Zeissin linssejä. Runsaista vaihtoehdoista testiin tuli neutraalin harmaa linssi, joka näyttäytyy ulos vihertävän puolipeilaavana. Kehyksiin saa myös tummuusluokituksen 1–3 fotokromaattisen linssin, mutta testiversiossa valon suodatus säilyi vakiona.

Lasien käyttö osoittautui miellyttäväksi suosituksen mukaisesti aurinkoisella ja puolipilvisellä kelillä sekä lisäksi jopa kirkkailla keväthangilla. Optiikka on liian tumma hämärään. Toisaalta pilvisessä lumiympäristössä linssi voitti Julbon fotokromaattiset vaihtoehdot, sillä ne tummuivat turhan paljon.

Supernovat voi valita useista eri linssien väreistä ja tummuuksista sekä kehysten väreistä.

 • Linssi Green
 • Tummuus 2, VLT 23 % 
 • 21 g (*)
 • 180 €
 • Fotokromaattisella linssillä 210 €
 • VLT = VALON LÄPÄISY – 100 % PÄÄSTÄÄ KAIKEN VALON LÄPI, 0 % EI PÄÄSTÄ VALOA LÄPI.
 • (*) TIETO VALMISTAJAN ILMOITTAMA

Lue myös:

Onnistuvatko urheilulasit omilla vahvuuksilla?

Teksti Tomi Savolainen Kuvat valmistajat

Pyöräily+Triathlon 2/2023

 

Vastaa