Pyörällä läpi Etelä-Amerikan

Lukulistalle
ClosePlease login

Suomalaispariskunta pyöräili Etelä-Amerikan pohjoisesta etelään ja saavutti Argentiinan Ushuaian tammikuun alussa. Vajaa viisikymppiset rovaniemeläiset Tuija ja Ilkka Kauppinen seurasivat Andien vuorijonoa. Helmikuussa 2022 alkanutta matkaa kertyi Ushuaiaan 12 790 kilometriä.

Kauppiset eivät palaa Argentiinasta suoraan Suomeen. Pienen tauon jälkeen pyöräily jatkui Uruguayissa sekä Brasiliassa. Suunnitelma vie myös Rio de Janeiroon.

Kauppiset arvostavat pyörämatkalaisen elämän yksinkertaisuutta. He kokevat vapauttavaksi, että arjessa tarvittavat tavarat mahtuvat pyörälaukkuihin. Suomesta lähtöä valmistellessaan he möivät ja lahjoittivat valtaosan tavaroistaan.

Reissu on tarjonnut fyysisiä ja muitakin haasteita. Koronavirus pakotti tauolle seitsemäksi viikoksi. Perussa nousut tuntuivat loputtomilta ja happi imeytyi heikosti teiden ulottuessa jopa 5 000 metriin merenpinnasta. Kolumbiassa ja Ecuadorissa koirat juoksivat perässä, Chilessä Atacaman autiomaassa riittävä vedensaanti kävi hankalaksi. Patagoniassa pyöräilijät kaatuivat kovien tuulien seurauksena.

Pyöräilijät kehuvat tapaamiensa ihmisten hyvyyttä ja sydämellisyyttä ja ovat saaneet osakseen paljon paikallisten kiinnostusta. Kauppiset varautuivat riskeihin esimerkiksi ansoittamalla telttansa ympäristöä yöpyessään maastossa, mutta ovat saaneet nukkua rauhassa läpi matkansa.

Teksti Tomi Savolainen Kuvat Ilkka Kauppinen

Pyöräily+Triathlon 1/2023

Vastaa