Työmatkapyöräily läpi talven – lue ex-kilpapyöräilijän vinkit 

Työmatkapyöräily
Halvoillakin etu- ja takavaloilla tulee pimeässä nähdyksi aivan eri tavalla kuin ilman valoja.
Lukulistalle
ClosePlease login

Työmatkapyöräilyn suosio Suomessa on kasvanut todella hienosti. Monien työnantajien tarjoama työsuhdepyöräetu on vielä lisännyt innostusta entisestään. Työmatkan taittaminen pyörällä vähentää liikkumisesta aiheutuvia päästöjä ja tarjoaa säännöllistä liikuntaa.

Talvea kohti mentäessä päivät lyhentyvät ja säät viilenevät. Tämä hankaloittaa työmatkapyöräilijän arkea. Onneksi nykyään on tarjolla erittäin hyvä kattaus tarvikkeita, jotta työmatkapyöräily sujuu myös loskakeleillä ja paukkupakkasilla.

Pyörän valinnasta työmatkaa varten on hyvä lähteä liikkeelle. Työmatkan pituus ja katujen ja teiden kunto vaikuttaa valintaan suuresti. Jos haluaa pärjätä yhdellä pyörällä läpi vuoden, on maastopyörä, cyclocross tai gravel loistava valinta. Cyclocrossin tai gravelin renkaat on hyvä vaihtaa talvea varten nastoihin, jotta jää ja liukkaus ei yllätä. Maastopyörällä voi pärjätä paksummalla renkaalla vaihtelematta läpi vuoden.

Vaatetusta hankkiessa on hyvä ostaa laaja valikoima erilaisia housuja, paitoja, takkeja ja hanskoja. Etenkin syksyllä ja keväällä sää voi olla aamulla vielä todella kylmä, mutta lämmetä merkittävästi iltapäiväksi. Näin on hyvä olla laittaa päälle useampia kerroksia aamulla polkiessa, joita sitten voi sopivasti vähentää toiseen suuntaan polkiessa. 

Märkiä kelejä varten on hyvä miettiä valmiiksi kastuneiden vaatteiden kuivaus työpaikalla, jotta kotiinkin päin pääsee lähtemään kuivilla vaatteilla.

TOP3 poiminnat

1. Valot ja heijastimet.

Etenkin talven pimeillä keleillä sopivat heijastimet ja valot ovat todella tärkeä osa ajoturvallisuutta. Hyvällä etuvalolla saa myös lisättyä omaa ajomukavuutta, kun näkökenttä paranee pimeässä huomattavasti.

Vähimmäisvaatimuksena on kuitenkin hyvä olla edes jotkut halvemmat etu- ja takavalo, jotta muut liikkujat näkevät sinut.

2. Rengasvalinta

Talvea varten on hyvä miettiä tarkkaan rengasvalintaa omaan pyörään. Nastarenkailla saa parannettua pitoa liukkailla teillä aivan merkittävästi. Etenkin kapearenkaisemmissa pyörissä kannattaa vaihtaa nastoihin, mutta silti kaikista liukkaimmilla keleillä kannattaa olla varovainen.

Paksummilla maastorenkailla ja läskipyörillä pärjää pääasiassa tavallisillakin renkailla läpi talven. Halutessaan voi kuitenkin pelata varman päälle ja vaihtaa nastat alle.

Jos rengasvalinta mietityttää tai renkaiden vaihto ei suju itse, kannattaa ottaa rohkeasti avuksi pyöräkauppa. Ammattilaisilta saa vinkkejä ja apua juuri omaan tilanteeseensa.

Työmatkapyöräily
40 millimetrin levyinen kevyesti kuvioitu rengas menettää todella paljon pitoa liukkailla keleillä.
Työmatkapyöräily
2,8 tuuman levyisellä nappularenkaalla pärjää jo huomattavasti paremmin liukkaillakin keleillä.

3. Vaatetus

Normaalien ajokenkien lisäksi kylmimpiä kelejä varten kannattaa hankkia erikseen talviajokengät. Tavalliset ajokengät riittävät kengänpäällisten kanssa vielä muutamassa miinusasteessa, mutta paksummat talvikengät varmistavat lämpimät varpaat läpi talven. Myös ilman lukkopolkimia ja klossikenkiä polkevien kannattaa pitää huoli riittävän lämpimistä kengistä talvella.

Kovimpia pakkaskelejä varten myös talvitakki, talvihousut, lämmin aluspaita, erityisen lämpimät hanskat ja oman kypärän kanssa sopiva pipo tai ajohattu ovat tärkeät. Välikeleille taas pitkä ajopaita, sadetakki, tuuliliivi, irtohihat, irtolahkeet, kengänpäälliset, sateenkestävät hanskat ja lämpimät sukat tuovat hyvän perusvalikoiman.

Työmatkapyöräily

Lue myös:

Valitse talvijuoksuvaatteet oikein

Teksti ja Kuvat Hiski Kanerva

 

Vastaa