Valitse talvijuoksuvaatteet oikein

talvijuoksuvaatteet
Lukulistalle
ClosePlease login

Oikein valitut talvijuoksuvaatteet voivat tehdä talvijuoksusta jopa nautittavampaa kuin kesähelteillä hikoilu. Tsekkaa kylmän sään vaatetusvinkkimme!

Onnistunut talvipukeutuminen lähtee oikeanlaisesta aluspaidasta. Loppusyksyyn ja talven leutoihin lämpötiloihin voi riittää jopa pitkähihainen ja ihonmyötäinen, ohut ja hengittävä ja enimmäkseen kesään tarkoitettu aluspaita. Sen päälle sopii tilanteeseen sopiva ja tarpeen mukaan sopivasti tuulta pitävä juoksutakki. Jos olet epävarma aluspaidan riittävyydestä, voit pukea aluskerroksen ja takin väliin vaikkapa merinovillaisen t-paidan, jolloin keho saa hieman lämpöä, mutta käsivarsiin jää enemmän viileyttä. 

Talvisempiin ja selvästi pakkasen puolella oleviin keleihin aluspaita saa olla selkeästi talvikäyttöön tarkoitettu. On makuasia, pidätkö enemmän väljästä vai tiukasti istuvasta aluspaidasta. Väljä on päällä rennompi, toisaalta tiukasti istuva paita lämmittää paremmin, kun kylmä ilma ei pääse kiertämään ikävästi paidan sisäpuolella.  

Mikäli olet talvijuoksua harrastava vilukissa, aluspaitaa kannattaa ehkä etsiä enemmän hiihtoon suuntautuneiden brändien valikoimista. Niiden mallistoista löytyy usein juoksubrändejä aavistuksen paksumpia aluspaitoja. Myös outdoorbrändien merinopaidat ovat usein soveliaita juoksukäyttöön.  

Kylmemmillä keleillä saatat kaivata juoksulenkille myös välikerrospaitaa. Ohuemman aluspaidan päälle voi laittaa vaikkapa väljemmin istuvan merinopaidan lisäkerrokseksi. Erittäin kylmässä kevyelle lenkille sopii välikerrokseksi myös paksuhko fleecepaita.    

Varmista trikoiden istuvuus ja mittasuhteet 

Talvijuoksuun on tarjolla paljon erilaisia trikoita. Niitä hankkiessa kannattaa kuitenkin hypistellä kankaita hieman tarkemmin. Vaikka mallinimessä olisikin sana winter tai warm, ovat etenkin globaalien brändien päämarkkina-alue jossain muualla kuin arktisten olojen Pohjoismaissa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että lämpimimpiin maihin markkinoidut ”talvitrikoot” ovat suomalaisesta näkökulmasta vain aavistuksen paksummat tavalliset trikoot. 

Ihan oikeitakin talvitrikoita löytyy. Monien – mutta ei kaikkien – talvijuoksutrikoiden etuosassa on tuulta pitävä paksumpi kerros ja lahkeiden takaosa on ohuempaa kangasta. Käyttömukavuuden ja liiallisen lämmittävyyden takia tuulenpitävää paneelia ei kannata laittaa lahkeiden koko alueelle. Talvitrikoiden materiaali on muutoinkin kesätrikoita paksumpaa ja sisäosa on useimmiten fleecekankaalta tuntuvaa harjattua kangasta.  

Vilukissavinkkinä mainittakoon myös etuosastaan reisien kohdalta topatut talvijuoksutrikoot, jotka ovat jo lähellä juoksuhousujen ja hiihtohousujen yhdistelmää (esim. Craft Adv SubZ Tights). Kun puet niiden alle vielä aivan ohuet ja tiukasti istuvat kerrastohousut, niin juoksumukavuus ja lämmittävyys täyttänee myös helposti palelevan juoksijan vaatimukset. 

Talvitrikoissa kannattaa myös syynätä tarkkaan lahkeiden pituus ja vyötärön korkeus. Talvipakkaselle ei ole mukavaa, jos alaselkään tuulee kylmää ilmaa tai nilkat jäävät liian paljaiksi. Korkeat vyötärömallit ovat yleistyneet ainakin naisten trikoomalleissa, mutta sekä naisten että miesten tarjonnassa löytyy tältä osin vaihtelevuutta. Pitkäraajaisilla saattaa taas lahkeiden pituus jäädä vajaaksi, vaikka trikoot olisivat muuten oikeaa kokoa.  

Mittasuhteiden varmistaminen sovittamalla on siis talvitrikoissa erityisen tärkeää. Huonosti istuvia ja vajavaisesti lämmittäviä trikoita on ikävä käyttää. 

Takkeja eri olosuhteisiin 

Juoksutakin valinta liittyy eniten käsillä olevaan säähän. Mikä on lämpötila, tuuleeko, sataako jotain, ja mitä on harjoittelussa ohjelmassa? Mikäli pelkkä juoksupaita ja mahdollinen liivi ei riitä, sopii lenkille kevyt ja hengittävä takki, jossa on mahdollisesti tuuletusaukkoja selkäpuolella. Tällainen suojaa usein kevyesti tuulelta, mutta hengittävyys on niin suurta, että läkähtymisen vaaraa ei ole.  

Seuraava askel on tuulta pitävä takki ilman sen kummempia tuuletusaukkoja. Sellainen lämmittää jo enemmän, mutta sateen sattuessa vesi, räntä tai lumi menevät aika nopeasti kankaasta läpi.  

Täysin vedenpitäviäkin juoksutakkeja on, mutta niissä hengittävyys on luonnollisesti edellä mainittuja heikompaa. Kehittyneimmissä vedenpitävissä kankaissa tosin hengittävyyskin on parantunut huimasti. Sellaisia ovat esimerkiksi Goren Shakedry-kangas sekä Pertex-kangas, josta vaatteita tekevät muun muassa Asics ja Salomon.  

On kuitenkin muistettava vanha – ja edelleen pätevä – sääntö: juoksulenkille lähdettäessä saa tuntua hieman viileältä.

Kylmimmillä talvikeleillä hieman paksummasta materiaalista valmistettu hiihtotakki voi olla ihan passeli valinta juoksuunkin. Hiihdon lajivaatimusten vuoksi takkien etuosan tuulenpitävyys on eri luokkaa kuin juoksuun tarkoitetuissa takeissa. Myös erilaiset ulkoiluun tarkoitetut softshell-takit saattavat sopia kylmille juoksulenkeille. Etuosastaan topattuja ja mukavasti lämmittäviä juoksutakkeja (esim. New Balance Impact Run Luminous Heat Jacket) on tarjolla yhä yleisemmin.  

Takkeja onkin hyvä olla varalla joitakin erilaisia, koska etenkin eteläisessä Suomessa säät vaihtelevat sen verran tiuhaan. Kovin moni takki ei sovi hyvin sekä nollakeliin että 15 asteen pakkaseen. Välikerroksilla voi kompensoida tiettyyn rajaan asti takin ohuutta, mutta jossain –10 asteen paikkeilla alat todennäköisesti kaipaamaan jo tuhdimpaa ylintä kerrosta. 

talvijuoksuvaatteet
Takkeja onkin hyvä olla varalla joitakin erilaisia, koska etenkin eteläisessä Suomessa säät vaihtelevat sen verran tiuhaan. Myös liivi on usein käyttökelpoinen lisävaate talvella.

Valitse takki treenin mukaan 

Vuorossa oleva harjoitus kannattaa myös ottaa huomioon vaatetusta valittaessa. Pitkälle lenkille kannattaa laittaa aluskerrokseksi tai välikerrokseksi mieluummin aavistuksen lämmittävämpi paita. On kuitenkin muistettava vanha – ja edelleen pätevä – sääntö: juoksulenkille lähdettäessä saa tuntua hieman viileältä. Keho kyllä lämpenee muutaman kilometrin juoksun jälkeen. 

Jos teet vetoharjoitusta tai muuta intensiivistä harjoittelua kylmässä, kannattaa varsinaisen harjoittelutakin päälle pukea verryttelyn ajaksi vaikkapa hiihtoon/juoksuun tarkoitettu ohut toppaliivi. Tällöin pysyt lämpimänä verryttelyn ajan ja saat lämmintä ylle heti harjoituksen kiivaan osuuden jälkeen. Jos lämpötila on plussan puolella, varalämmikkeeksi saattaa riittää ohut tuuliliivikin. Hiihtoon tai pyöräilyyn tarkoitetut liivit ovat monesti oikein mainioita varusteita myös juoksuun, ja sellainen sujahtaa tarvittaessa jopa treenin ajaksi pieneen vyölaukkuun. 

Kylmälle herkkyys on toki yksilöllistä, mutta pakkasessa kovan treenin jälkeen seisoskelu ilman lisävaatetta ei ole suositeltavaa. Liivi on siihen tarpeeseen yksi ratkaisu. 

Laadukkaat asusteet tuovat mukavuutta 

Käsineet, päähine ja muut asusteet kannattaa valita myös tilanteen mukaan. Tässäkin mieltymykset ovat hyvin yksilöllisiä eli yhdelle saattaa kaula olla kylmälle herkin kohta, kun taas toisella on kädet jäässä jo plusasteillakin. Välillä kädet hikoavat lenkin loppupuolella, vaikka treenin alussa sormet olisivatkin jäässä. Vaihtuviin tilanteisiin sopii esimerkiksi näppärät Craft Hybrid Glove -juoksukäsineet, josta voi sormikkaan päälle kääntää lisälämpöä tuovan lapasosan.  

Putkihuivi on kätevä asuste, sillä sitä voi käyttää niin kaulahuivina kuin pantana. Todella kylmällä se sopii myös pipon aluskerrokseksi. Kovalle pakkaselle huivin voi pukea myös suun päälle, jolloin hengitettävä ilma ei ole niin kylmää.  

Ohuehko merinopipo tai -panta sopii koviin treeneihin ja nollakeliin, mutta kylmemmillä lenkeillä esimerkiksi tuulta pitävällä pinnalla varustettu hiihtopipo saattaa olla tarpeen. 

Säärystimillä suojaa 

talvijuoksuvaatteet
Itseneulotut villasäärystimet tuovat lämpöä nilkoille ja akillesjänteille

Merinovillaisia sukkia on saatavilla runsaasti. Osa sukkamalleista on käyttömukavuuden takia sekoitesukkia, jolloin osa materiaalista on lisälämpöä tuovaa merinoa, ja muut materiaalit varmistavat hyvän istuvuuden ja joustavuuden. Talvisukkien varsien pituudessa ei kannata pihistellä, ne saavat olla reilun pituiset. Myös juoksuun sopivia vedenpitäviä sukkia on tarjolla (esim. Bridgedale Stormsock ja Sealskinz-merkin sukat). 

Itseneulotut villasäärystimet tuovat lämpöä nilkoille ja akillesjänteille. Akillekset ärtyvät helposti kylmien lenkkien aikana, joten säärystimien käyttö saattaa vähentää kylmän kielteisiä vaikutuksia.  

Loskakelillä tai paksussa lumessa juoksemiseen sopii hyvin polkujuoksuun tarkoitetut säärystimet, ns. gaiterit. Ne ovat oiva lisä talvijuoksijan varustevalikoimaan. Jos esimerkiksi käytät Goretex-kalvollisia kenkiä, voit näiden säärystimien avulla suojata nilkan ja loskaroiskeet eivät pääse lentämään kengän sisään. Tällöin saat halutessasi korkean ja kokonaan vedenpitävän suojan jaloillesi. 

Muista näkyä 

Oikeanlaisen vaatetuksen lisäksi talven aamu- ja iltalenkeillä on muistettava näkyminen. Otsalamppu, huomiovalo (esim. Knog Free) tai raajoihin kiinnitettävät heijastimet ovat erittäin suositeltavia turvallisuusvälineitä.

Helpoin ratkaisu näkymiseen taitaa olla kuitenkin niin sanotut heijastinvaljaat. Niiden hihnat ovat säädettävissä eivätkä ne lepata huomioliivin tapaan tuulessa. Käyttömukavuus on hyvä, ja halvimmillaan sellaiset hankkii viidellä eurolla!  

 

Teksti Pena Rekiranta Kuvat Ari J.Hyytiäinen

Vastaa