Catching Features – pelaamalla uutta virtaa suunnistusrutiineihin

Catching Features
Lukulistalle
ClosePlease login

Catching Features -suunnistuspelin rytmi ja vauhdikkuus koukuttaa.

Catching Features -suunnistuspeli (CF) on ollut innokkaimpien suunnistuspelaajien kärkivalinta jo yli kymmenen vuoden ajan. Pelin ikä näkyy ulkoasussa, mutta vastaavasti laitteistovaatimukset ovat matalat, ja peli pyörii nykypäivän koneilla ripeästi. Uusia maastoja sekä ratoja voidaan luoda Ocad-tiedostojen pohjalta, ja aktiivinen pelaajaporukka tuottaa uusia sisältöjä säännöllisesti. Virtuaalisten suunnistuskilpailujen ranking-listalla on tällä hetkellä lähes 300 pelaajaa, ja taso tässäkin lajissa kärjessä erittäin kova.

Kartta-alan ammattilaisena tunnettu Janne Weckman on myös aktiivinen suunnistuspelien harrastaja, ja vuosien aikana CF:ssäkin on kertynyt jo yli 8 000 kilpailusuoritusta sekä useita palkintosijoituksia. 

– Olen pelannut varmaan kaikkia mahdollisia suunnistuspelejä, mutta CF on minusta selvästi paras. Vaikka aika harrastuspohjalta sekin peli on tehty, niin pelattavuus siinä on erinomainen. CF:ssä suunnistuksessa on riittävän nopea rytmi, tavallaan kuin oikeassa vauhdikkaassa kilpasuunnistuksessa. Pelissä on riittävästi sisältöä eri karttojen ja säännöllisesti pyörivien kilpailujen muodossa, mikä on oleellista jatkuvuuden kannalta, kertoo Weckman.

Jostain syystä suomalaispelaajien määrä CF:ssä on vähäinen, vaikka pelissä on annettavaa harrastuksen eri tasoille.

– CF:ssä ruotsalaispelaajia on selvästi enemmän kuin suomalaisia, ja kovimmat kilpakumppanitkin tulevat Ruotsista tai Ranskasta. Mielestäni peli mahdollistaa myös kilpasuunnistajan suunnistustekniikoiden harjoittelua sekä karttamuistin kehittämistä, ja se toimii hyvänä lisänä suunnistajan harjoitusvalikoimassa. Ensimmäisissä kilpapeleissä aikaero kärkeen saattaa kasvaa suureksi, sillä suunnistuspelien kärjessä ei rasteilla pysähdellä ja virheetkin ovat vähissä. Aloittelevan suunnistuspelaajan kannattaakin tulkita tuloksia oman kehittymisen kautta, kannustaa Weckman.

 

Catching Features
Kilpailun jälkeen kilpailijoiden suoritukset ovat analysoitavissa reittien, väliaikojen sekä videokuvan avulla.

 

Vinkit suunnistuspeleihin

Ota kontrollit haltuun. Säädä näppäimet, hiiri tai peliohjain niin, että kartan siirrot ja asemoinnit onnistuvat nopeasti. Pelirutiinien ja asetusten löydyttyä keskity suunnistustekniikkaan. Esimerkiksi: 

  • Suunnittele reitti nopeasti ja sopivasti selkeitä kohteita hyödyntäen.
  • Ennakoi kohteet kartalta mielikuviisi tai karttamuistiisi.
  • Havainnoi kohteet maastosta ja toteuta suunnitelmaa.
  • Varaudu ristiriitoihin ja mieti toimintamallit virhetilanteisiin.
  • Pidä hauskaa ja suhteuta kilpailutulokset oman pelikokemuksesi mukaan. 

Lue myös:

Yösuunnistus on taidon tehoharjoittelua

Teksti Timo Mikkola Kuvat Janne Wecman ja Timo Mikkola

Vastaa