Huippusuunnistajan olympiamaratonprojekti

Matthias Kyburz oli pitelemätön 2023 EM-kilpailujen knock-out sprintissä. Kuva Anu Uhotoinen.
Lukulistalle
ClosePlease login

Sveitsin pitkän linjan maajoukkuesuunnistaja, kahdeksankertainen maailmanmestari ja kuusinkertainen maailmancupin kokonaisvoittaja Matthias Kyburz jysäytti melkoisen pommin osallistumalla 7.4. Pariisin maratonille ja rikkomalla samalla Olympiarajan.

Kyburz juoksi maratonin aikaan 2.07.42. Olympialaisiin oikeuttava aika on 2.08.10. Pariisin maratonin lopputuloksissa Kyburz oli seitsemäs ja nopein eurooppalainen.

Käsittämätöntä vauhtia voi pyrkiä hahmottamaan, kun tarkastellaan Kyburzin kilometrivauhteja. Maratonin ensimmäiset 30 kilometriä Kyburz pystyi pitämään yllä kolmen minuutin keskiarvoa kilometrillä. Kyburz totesi olleensa kilpailun aikana hetken huolissaan liian kovasta alkuvauhdista. 30 kilometrin jälkeen vasemmassa pohkeessa alkoi olla krampin oireita, mutta ne eivät vaikuttaneet juurikaan vauhtiin.

Juoksun arvoa lisää vielä se, että maraton oli 34-vuotiaan Kyburzin ensimmäinen ja kaikkien aikojen kovin maratondebyytti. Samalla tulos on kaikkien aikojen kolmanneksi nopein sveitsiläisen juoksema maraton. Kyburz totesikin maratonin jälkeen tunnelman olevan surrealistinen.

Kyburzin harjoittelu on tähdännyt pelkästään maratonille viime vuoden joulukuusta lähtien. Kilometrejä viikkoon kertyi Pariisin maratonia edeltäneillä viikoilla noin 180. Blogissaan Kyburz kertoo, että aikaisempi suunnistukseen tähdännyt harjoittelu saattoi sisältää jo viikon ensimmäisenä päivänä 800 nousumetriä, kun maratonharjoittelun myötä koko viikon nousumetrit ovat olleet 800 paikkeilla. Lisäksi harjoitteluun on otettu mukaan enemmän voimatreeniä.

Olympiatavoite asetettiin vuoden 2023 suunnistuksen arvokilpailujen jälkeen. Kyburzin maratonvalmentajana toimii sveitsiläinen Viktor Röthlin, joka pitää hallussaan maansa toiseksi nopeinta maratonaikaa (2.07.23).

Uudenlaisen haasteen lisäksi päätökseen siirtyä metsästä asfaltille vaikutti lapsen syntymä. Kyburz kertoo blogissaan halunneensa viettää vuoden 2023 suunnistuskauden jälkeen mahdollisimman paljon aikaa perheensä kanssa. Suunnistusharjoittelun vaatima leiritys ei sitä olisi sallinut. Kyburz toteaa myös käyttävänsä vähemmän aikaa maratonille harjoitteluun, mitä suunnistukseen on mennyt.

Kyburz nähdään kesällä suunnistuksen arvokilpailujen sijasta 10.8. Pariisin Olympialaisissa, mutta paluu suunnistuksen pariin on suunnitteilla 2024 syksyllä. Suunnistuksen osalta miehen katse on suunnattu tiukasti vuoden 2025 MM-kilpailujen maastomatkoille Kuopioon. Siellä tavoite on selkeä: ottaa puuttuva maailmanmestaruus pitkältä matkalta.

Kyburz oli mukana Rooman EM-kisojen puolimaratonilla, jossa tuli 21s sija ajalla 1.03.07. Mestariksi juoksi Italian Yemaneberhan Crippa, 1.01.03.

Teksti ja kuva Anu Uhotoinen

Suunnistaja 3/2024

Vastaa