Kevätretki hankikannoilla

Kuva Donatas Lazauskas
Lukulistalle
ClosePlease login

Mikäli kevään korvilla sattuu olemaan sellaisessa onnellisessa tilanteessa, että lähistöltä löytyy lumen peittämiä laakeita alueita, kuten peltoja tai golfkenttiä, kannattaa hyödyntää eteen tulevat hankikantokelit. Viikonlopun pitkään pk-harjoitukseen hiihtäen saa helposti mukaan myös suunnistuselementin.

Esimerkiksi Karttapullauttimen (pullautuskartta.fi) tai Maanmittauslaitoksen maastokartan (asiointi.maanmittauslaitos. fi/karttapaikka) avulla saa sommiteltua ja tulostettua tarpeeseen sopivan kokoisen kartan. Kartan kanssa voi lähteä tutustumaan myös täysin uusiin alueisiin latujen ulkopuolelle ja lisää suunnistuselementtiä harjoitukseen saa piirtämällä itselleen valmiin radan.

Golfkentät tarjoavat usein muutamia jyrkkiä maastonmuotoja, joissa on hyvä harjoitella tekniikoita hiihtosuunnistustakin varten. Lisäksi sähäkkä sprinttiosuus kerran tai kaksi kesken pitkän lenkin rikkoo mukavasti tuttua kaavaa. Hieman enemmän vaivaa näkemällä ja isommalle ryhmälle järjestettynä, maastoon voi viedä muutamia rastilippuja, jolloin välisprintteihin saadaan lisää lajinomaisuutta sekä kilpailullisuutta.

Matkaan tarvitaan hiihtovarusteiden lisäksi ainoastaan hiihtosuunnistukseen soveltuva karttateline, mutta sellaisen puuttuessa kartta kulkee vaikka kaulalla roikkuvassa karttapussissa.  

 

Suunnistaja 1/2023

Vastaa