Lajina ampumasuunnistus, kohteena Tšekki

Ampumasuunnistus
Lukulistalle
ClosePlease login

Ampumasuunnistuksen MM-kisat, jotka siirrettiin jo kahteen otteeseen, saatiin viimein pidettyä Tšekissä lokakuun viimeisenä viikonloppuna.

Suomen joukkueen mitalisaalis oli totuttua pienempi, mutta saimme päätettyä kilpailut Maamme-lauluun, kun naiset hoitivat homman kotiin ja saalistivat MM-kultaa viestistä!

Ampumasuunnistuksessa, niin kuin nimikin jo kertoo, yhdistyy ammunta ja suunnistus. Asetta ei kuljeteta kilpailun aikana selässä, vaan ase on aina suunnistusosuuksien ajan asetelineessä. Tauluina käytetään ampumahiihdosta tuttuja tauluja ja ampumaetäisyys on 50 metriä. Ohilaukauksesta seuraa joko sakkorinki tai aikasakko.

MM-kisoissa kilpailtavat matkat ovat sprintti, normaalimatka ja viesti. Normaalimatkan erikoisuutena on ns. paikoittelusuunnistus, joka muistuttaa hyvin vahvasti latusuunnistusta. Yhteislähdössäkin kilpaillaan, mutta sillä ei ole MM-statusta.

Suomen Sotilasurheiluliitto (SotUL) toimii kansallisena lajiliittona ampumasuunnistuksessa. Lajin pariin on helppo päästä, eikä harrastaminen vaadi oman aseen omistamista, jos aseen saa lainattua sellaisen omistavalta. Kisaamaan pääsee, kun ostaa ampumatoiminnan kattavan vakuutuksen sekä omaa hyvät aseen käsittelytaidot. Mikäli oman aseen hankinta tulee myöhemmin ajankohtaiseksi, se vaatii aseluvan, jonka hankintaan tarvitsee mm. harrastuneisuuden osoittamisen ja ampumaseuran jäsenyyden. 

Suomessa kisaamaan pääset Lapua Cupissa, joka on kotimaisten kilpailujen sarja. Ampumasuunnistuksen SM-kisat kuuluvat myös Lapua Cupin piiriin ja ovat yleensä osa maailmancupia. Kansainvälinen lajiliitto (IBOF) päättää jokavuotisen maailmancupin osakilpailut, joita kilpaillaan Euroopan isoissa ampumasuunnistusmaissa. Vuonna 2022 MM-kisat käydään Saksassa elokuun alussa.

No, itse niihin MM-kisoihin. Matkustimme Tšekkiin keskiviikkona. Määränpäänä oli hieman yli 5000 asukkaan kylä, Jilemnice, jossa myös kaikki kisat käytiin. Kisajärjestäjä oli varannut kaikille maille omat majoituskohteet koronaturvallisuudeen huomioimiseksi. Kaikissa kisoissa oli sama ampumapenkka, joten spekulaatiot maastojen suhteen olivat varsin rajalliset. Suunnistus tulisi pohjautumaan vaihteleviin kasvillisuusalueisiin. 

Torstaina oli aamusta vuorossa viimeinen ampumaharjoitus, jossa oli tavoitteena kohdistaa ase matkustuksen jälkeen uudella ampumapaikalla kohdilleen. Iltapäivästä teimme vielä lyhyen mallisuunnistuksen ja tutustuimme paikalliseen kartoitustyyliin. Illasta olikin avajaisten vuoro Jilemnicen torilla, missä kaikki maat saivat oman hetkensä valokeilassa.

Ensimmäisenä kisapäivänä pääsimme “sprinttaamaan” maastoon. Kokonaiskesto ampumasuorituksineen vajaa 25 minuuttia. Kisa koostui pidemmästä suunnistusosuudesta, makuuammunnasta, lyhyestä suunnistusosuudesta sekä pystyammunnasta. Ammuntojen jälkeen juostiin mahdolliset sakkoringit. Naisista Satu Rautiainen avasi mitalitilin tuoden Suomelle hopeaa!

Mainittakoon myös Nella Keskinen, joka oli sprinttikisan ainut nolla-ampuja. Miehissä olin parhaana suomalaisena neljäs, jääden MM-pronssista 5 sekuntia.

Normaalimatkalla oli pituutta miehillä 10,7 km ja naisilla 9,3 km. Tämän lisäksi alkuun oli vajaan 3 km paikoittelusuunnistus, jossa 1 mm virhe kartalla tarkoitti 1 min aikasakkoa. Ammunnoissa makuulta suoritettiin kaksi ammuntaa putkeen, jonka jälkeen lyhyt suunnistusosuus ja loppuun pystyammunta kahteen kertaan. Aikasakkoa sai 2 min per kaatumaton taulu.

Naiset toivat Suomelle taas mitalin, kun Marie Fred otti hienosti MM-hopeaa! Miehet jäivät normaalimatkallakin ilman mitalia, kun paikoitteluosuudella tuli kokeneillekin konkareille totuttua enemmän virhettä. Rivitimme sijat neljästä kuuteen, kun Ruotsin Gustav Hinder otti toisen henkilökohtaisen MM-kullan putkeen.

Viestipäivä toi hienosti Suomelle kaksi mitalia, kun Marie Fred ja Satu Rautiainen korkkasivat naisissa kultakantaan ja miehissäkin pääsimme murjaisemaan pronssille. Lopetin kisat itselleni nopeaan pystyammuntaan, jossa en saanut tauluakaan kaadettua, vaikka viestissä on vielä käytettävissä 3 varapatruunaa. Näin sujuvaa se välillä on! Onneksi lajilegendat Mikko Hölsö ja Antti Iivari taistelivat pronssiset mitalit kaulaamme.

Ampumasuunnistuksen kotisivut: 

www.sotilasurheilu.fi/ampumasuunnistus

Teksti Samu Heiska

 

Vastaa