Kaikkihan sen jo tietävät: tulevat mestarit tehdään monipuolisella liikunnalla. Vaikka tavoitteet varttuessa eivät kohdistuisikaan suuriin suunnistussaavutuksiin, luo lapsuuden liikunta vähintään mahdollisuuden siihen.
Tulevan suunnistushuipunkin liikkuminen voi olla lapsuudessa leikinomaista ja eri ominaisuuksia monipuolisesti kehittävää. Suunnitelmallisen lajiharjoittelun aloittamisella ei ole kiire, sillä juoksu, suunnistus, lajivoimaharjoittelu ja suunnistuksen taitoharjoittelu voivat olla luonnollinen osa määrällisesti runsasta liikuntaa. Voimaharjoittelu on omalla kehonpainolla tapahtuvaa monipuolista hyppely-, kiipeily- ja lihaskuntoharjoittelua.
Suunnistajan kestävyyssuorituskyvyn kannalta on merkityksellistä, että aineenvaihduntaa ja hermolihasjärjestelmää kehittäviä ominaisuuksia kehitetään monipuolisesti. Suunnistusjuoksun liikevalmiuksia voidaan kehittää esimerkiksi erilaisilla juoksutekniikka-, hyppy- ja loikkaharjoituksilla sekä pallopeleillä ja leikeillä. Myös erilaiset ketteryys- ja maastoradat soveltuvat hyvin tähän tarkoitukseen. Maastojuoksuharjoitteet parantavat lajinomaista liikekoordinaatiota, jolloin opittuja liikemalleja voidaan hyödyntää.
Eikä sovi unohtaa aikuisia! Jonain päivänä sen sijaan että juoksisi oman vakiolenkin vakiovauhdilla, voi kokeilla hypätä junioreiden letkaan. Nouseeko jalka yhtä korkealle? Onnistuuko kumartuminen kaatuneen puunrungon alitse? Monipuolisten ärsykkeiden harjoittelu ei tee huonoa kokeneemmallekaan kropalle.
Lisätietoa nuorten ja aikuisten harjoittelusta löytyy Suunnistusliiton sivuilta
Kuva Jarmo Ohtonen