Suunnistuksen suosio on kasvanut viime vuosina. Aiemmin metsien mystisestä sisäpiirien lajista on tullut tv-urheilua ja koko kansan harrastus. Lajia kokeillakseen ei tarvitse olla seuran jäsen eikä kilpailulisenssin omistaja, vaan lajia voi kokeilla huoletta. Vain 5–10 euroa rahaa riittää.
Ei jäsenyyttä
Suunnistuksen harrastamiseen, sen kokeilusta puhumattakaan ei tarvita jäsenyyttä missään seurassa tai yhteisössä. Kuntosuunnistustapahtumiin voi osallistua kuka vaan.
Vähän tarvittavia välineitä
Aloitteleva suunnistaja ei tarvitse laajaa välinerepertuaaria. Oikeastaan sään mukainen metsässä liikkumiseen soveltuva ulkoiluvarustus riittää. Kompassi helpottaa, mutta kuntosuunnistustapahtumien helpon radan kiertämisen tai tutustumiseen edes se ei ole välttämätön. Eihän vieraassa kaupungissa kartan kanssa pyörivä turistikaan tarvitse kompassia! Kuntosuunnistustapahtumien järjestäjät tarjoavat helppoja ja lyhyitä ratoja, jossa pärjää pelkällä kartanluvulla.
Hieman vaativimmilla radoilla kompassi on tarpeellinen. Halvimmat kompassimallit maksavat vain kymmenkunta euroa ja niiden neula näyttää yhtä pohjoiseen kuin kilpatason 70 euron mallitkin.
Suomessa kuntosuunnistustapahtumissa ja kilpailuissa ajanotto tapahtuu Emit-kortilla. Tapahtumissa Emit-kortin voi lainata noin viiden euron hintaan. Halutessaan korttia ei tarvitse lainata, vaan kuntosuunnistuksissa radan voi kiertää myös ilman ajanottoa.
Mikäli lajista innostuu enemmän, kannattaa hankkia oma kortti, joka maksaa 80–100 euroa.
Kompassin ja Emit-kortin voi lainata myös kaverilta.
Iltarastitapahtumat
Kuntosuunnistustapahtumat löytyvät parhaiten netistä. Suunnistusliiton Rastilippu-palvelussa (www.rastilippu.fi) on suurin osa Suomen kuntosuunnistustapahtumista, muttei kaikkia.
Kaikilla kuntosuunnistuksia järjestävillä seuroilla on nettisivut, jossa tapahtumien aikataulut, paikat, ratatiedot ja hinnat on julkaistu. Google auttaa.
Tapahtumat järjestetään usein arki-iltoina. Järjestäjä on ilmoittanut tapahtumaan aikaikkunan, jonka puitteissa voi startata metsään. Lisäksi on ilmoitettu maalin sulkeutumisaika, joka käytännössä tarkoittaa myös tapahtuman päättymisajankohtaa. Usein päättymisajankohta on noin tunti järjestäjän ilmoittaman lähtöaikaikkuna päättymisen jälkeen.
Kuntosuunnistustapahtumissa on paikalla henkilökuntaa, joka opastaa tarvittaessa alkuun. Syvempää suunnistusoppia hakeville monet seurat tarjoavat aikuisten suunnistuskouluja.
Omatoimirastit
Mikäli aikataulut eivät mahdollista kuntosuunnistustapahtumiin osallistumista, voi saman radan käydä usein omalla ajalla. Omatoimirastit ovat korona-ajan keksintö, kun kokoontumiset oli kielletty, mutta suunnistamaan piti päästä. Omatoimirasteilla suunnistaja hankkii kartan joko ostamalla sen netistä ja tulostamalla sen kotonaan, tai ostamalla sen järjestäjän ohjeistamasta paikasta, esimerkiksi nimetyltä huoltoasemalta.
Omatoimirastit tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden kokeilla lajia täysin riippumattomasti tapahtumajärjestäjän aikatauluista, eikä ympärillä ole muita suunnistajia häiritsemässä. Tosin omatoimirasteilla ei myöskään saa minkäänlaista apua muilta.
Kuntosuunnistus kilpailuissa ilman lisenssiä
Kilpailuun osallistuakseen suunnistaja tarvitsee Suunnistusliiton lisenssin, joka maksaa 41 euroa ilman vakuutusta. Vakuutuksellinen lisenssi maksaa
Kilpailuihin osallistuakseen ei tarvitse olla kovakuntoinen tai teknisesti taitava suunnistaja, vaan kisaradoillakin nähdään kaiken tasoisia ja ikäisiä osallistujia.
Kilpailuissa on usein tarjolla myös kuntosuunnistusvaihtoehto, johon osallistuakseen ei tarvita lisenssiä. Nämä radat ovat käytännössä aivan samankaltaisia kuin arkisin seurojen järjestämät kuntosuunnistusradat. Kansallisten kilpailujen kuntosuunnistus onkin erinomainen tapa tutustua suunnistuskisojen tunnelmaan. Vaikka lisenssiä ei kilpailujen kuntosuunnistuksessa tarvita, saattaa järjestäjä vaatia ennakkoilmoittautumista kyetäkseen varaamaan riittävän määrän karttoja. Tämä selviää kilpailun kilpailukutsusta.
Suunnistuksen aloittaminen ei ole vaikeaa. Ei kun kokeilemaan!
Lue myös:
Suunnistuksen aloittaminen – helppous viehättää
MOBO – omatoimiperiaatteella mobiilisti suunnistamaan
Teksti Juho-Veikko Hytönen Kuva Suunnistusliitto