Pimeys ja kylmyys vaikeuttavat talviharjoittelua, mutta olosuhteet huomioimalla treenaat turvallisesti.
1
Vaatetus
Talvella lämpötila saattaa hämätä. Navakka tuuli voi pikkupakkasessakin aiheuttaa paleltumisriskin, etenkin pitkillä lenkeillä.
Varaudu yllättäviin säätilan muutoksiin varavaatteilla. Esimerkiksi pieneen tilaan pakkautuva tuuliliivi, varatakki tai välikerrospaita mahtuu juoksuvyölaukun sisään. Muista myös säänmukaiset sukat, käsineet, putkihuivi ja pipo.
2
Näy ja näe
Suosituksi tulleet heijastinvaljaat näkyvät takuuvarmasti autoilijoille pimeässä. Ne maksavat alle 10 euroa, eivätkä ne häiritse juoksemisen liikeratoja. Pyöräilijälle valot määrää jo lakikin.
Myös hämärtyvän illan hiihtolenkillä pieni led-huomiovalo tai otsalamppu on joskus paikallaan. Etenkin kovavauhtisissa ja valaisemattomissa alamäissä näkyminen on erittäin suotavaa.
3
Pito
Käytä jäisillä teillä nastakenkiä rennon askeleen säilyttämiseksi. Pahimmilla pääkallokeleillä myös kaatumiset ovat potentiaalinen loukkaantumisriski.
Mikäli et pidä nastakengistä, suosi juoksumattoa, hiihdä tai treenaa hallissa. Isoimmissa kaupungeissa on myös tehostetun talvihoidon pyöräilyreittejä, joita juoksijankin kannattaa hyödyntää.
4
Sijainti
Itsellesi vieraassa ympäristössä lenkkeillessä voi eksyä, ja talvisilla poluilla pimeässä harhailu saattaa johtaa ikävyyksiin.
Tallenna urheilukellosi navigointi-valikossa majapaikkasi sijainti. Eksyessäsi voit aina sen avulla navigoida takaisin lähtöpisteeseen. Muista myös kertoa läheisillesi mihin olet menossa, ja lataa kellon, puhelimen ja otsalampun akut täyteen ennen lenkkiä.
5
Kuule ympärillesi
Monet liikkujat nauttivat musiikista, äänikirjoista tai podcasteista treenien aikana.
Juoksija ei suosittele kuulokkeiden käyttöä pyöräily- tai hiihtolenkeillä. Jos kuitenkin niitä käytät, hyödynnä modernien kuulokkeiden ominaisuutta, joka päästää ympäristön äänet läpi. Ole erityisen tarkkana liikenteessä pyöräillessäsi ja kaistanvaihdoissa hiihtoladulla.
Lue myös:
TEKSTI PENA REKIRANTA KUVA SHUTTERSTOCK
Juoksija 8/2022