Maratonprojekti arvoiseensa päätökseen

Matthias Kyburz
Matthias Kyburz 2023 EM-kilpailujen knock-out sprintissä. Kuva Anu Uhotoinen.
Lukulistalle
ClosePlease login

Sveitsin menestyksekäs maajoukkuesuunnistaja Matthias Kyburz onnistui toteuttamaan unelmansa ja sai osallistumisoikeuden olympiamaratonille Pariisiin.

Poikkeuksellisen paljon nousua sisältänyt reitti sopi sveitsiläiselle, sillä lopputuloksena oli 30. sija ja eroa kilpailun voittaneeseen Etiopian Tamirat Tolaan kertyi vain viitisen minuuttia!

Kyburzin loppuaika merkataan lukemiin 2:11:32. Voittaja Tola juoksi olympiaennätyksen uusiksi aikaan 2:06:26. Mäkitreeniä Kyburz on saanut tehdä riittämiin jo suunnistuksen parissa, eikä Olympiareitin poikkeukselliset 436 nousumetriä tuottaneet vaikeuksia 34-vuotiaalle huippusuunnistajalle.

Maratonin alkumatka eteni tasaisella alustalla, mutta 15 kilometrin paikkeilla alkoi ensimmäinen, noin viiden kilometrin pituinen yhtämittainen nousu. Maratonreitin jyrkin nousukulma oli peräti 13,5 %.

Vuoden 2023 suunnistuksen kilpailukauden jälkeen maratonprojektin aloittanutta Kyburzia valmentavat sveitsiläiset Viktor Röthlin ja Daniel Klauser. Pariisin maratonilla Kyburzin kellottama olympiarajaan riittänyt aika oli 2.07.44. Samalla se oli Sveitsin kaikkien aikojen kolmanneksi nopein. Kyburz on myös hallitseva puolimaratonin Sveitsin mestari.

Kyburz kommentoi päätöstään satsata maratonille ja alkukauden suunnistusten jättämistä väliin:

– Halusin yrittää hyödyntää täyden fyysisen kapasiteettini. Siksi halusin loikata maratonin puolelle.

Sveitsin suunnistusliiton tiedotteessa Kyburz kertoo kilpailun kulusta:

– Sain toteutettua kilpailun suunnitellulla tavalla. Lähdin nousuihin hieman varovaisemmin ja pystyin nostamaan vauhtia taas loppua kohti ja ohittamaan osan kilpailijoista.

Reitillä Kyburz sai kannustusta myös muilta Sveitsin maajoukkuesuunnistajilta. Ainakin Fabian Aebersold, Timo Suter, Riccardo Rancan ja Tino Polsini olivat saapuneet tukemaan maanmiestään.

Kyburz on voittanut suunnistuksen saralla kaiken muun paitsi pitkän matkan MM-kultaa, joten vaihtelun hakeminen suunnistukseen on ymmärrettävää. Seuraava päätähtäin suunnistuksen parissa onkin vuoden 2025 Kuopion maastomatkojen MM-kilpailut, joista Kyburz lähtee hakemaan puuttuvaa kultamitalia.

Lue myös:

Huippusuunnistajan olympiamaratonprojekti

TEKSTI Ja kuva Anu Uhotoinen

Vastaa