Kansallispuisto sopii juoksuun – haastattelussa puistonjohtaja Harri Karjalainen

Harri Karjalainen Polkuporinat, kansallispuisto ja juoksu
Lukulistalle
ClosePlease login

Suomen jokainen kansallispuisto sai juoksureitin vuonna 2018 Ylen mennään metsään -kampanjassa. Moni reiteistä jäi pysyvästi kansallispuistojen sivuille. Nuuksiossa pysyviä reittejä tehdään parhaillaan osana käyttösuunnitelmaa. Polkuja voi toki juosta ilman varsinaista reittimerkkaustakin jokamiehenoikeuksilla.

Metsähallituksen puistonjohtaja Harri Karjalainen keskusteli alkukesällä Mikael Heermanin Polkuporinat-haastattelussa kansallispuistoista liikuntapaikkana.

Karjalaisen vastuulla etelärannikon alueyksikössä ovat luontomatkailuasiat ja luonnon virkistyskäyttö kuten polkujuoksukisat ja vaikkapa partiolaisten tapahtumat. Hän kertoo, miten luonnon arvoja ja kansallispuistojen käyttöä sovitellaan yhteen.

Metsähallitus rohkaisee ihmisiä liikkumaan kansallispuistoissa ja niillä onkin myös kansanterveydellinen merkitys. Liikkumista pyritään kuitenkin ohjaamaan kestäväksi niin luonnon kuin ihmisten oman kansallispuistokokemuksen kannalta.

Suursuosittu kansallispuisto

Espoon Nuuksion kansallispuistoon tehdään parhaillaan uutta puistonkäyttösuunnitelmaa. Karjalainen kertoo uusien reittien suunnitelmista, jotta kansallispuisto voi vastata kävijämäärän roimaan kasvuun nykyistä paremmin.

Nuuksioon pohditaan reittejä myös maastopyöräilijöitä ja polkujuoksijoita varten. Pyöräilijöille on luvassa uusia mahdollisuuksia läpi kansallispuistojen, sillä neljä vuotta sitten pyöräily päätettiin lähtökohtaisesti sallia, kun kansallispuisto saa uuden käyttösuunnitelman. Niitä tehdään kymmenen vuoden syklillä.

Karjalainen kertoo yhteistyöstä tapahtumajärjestäjien kanssa ja antaa käytännön vinkit uusia kisoja kansallispuistoihin harkitseville.

Maksuttomista kimppalenkeistä puistonjohtaja pyytää luontoon.fi-verkkosivujen kautta ilmoituksen, mikäli lenkin koko kansallispuistossa kasvaa yli 30 ihmisen. Silloinkin pelkkä ilmoitus riittää, mutta se tarvitaan pienien tapahtumien yhteensovittamiseksi. Kimppalenkin järjestäjä voi siten saada tietoonsa vaikkapa, että toinen tapahtuma tukkii suunnitellun lähtöpisteen pysäköintipaikat.

Polkuporinat-podcastilta kuulet myös, miten kansallispuistot, kaupungit ja kunnat pyrkivät yhdistämään reittejään.