Polkaise Porvoon keskustasta idyllisten maalaiskylien läpi Emäsalon (ruotsiksi Emsalö) eteläkärkeen ihailemaan merimaisemaa. Varlaxuddenin retkeilyalueella saa grillata ja leiriytyä vapaasti, joten kiireetön pyöräretkeilijä pakkaa mukaan teltan ja makuupussin ja yöpyy rantakivikossa!
Emäsalon päässä oleva Varlaxudden on pyörämatkasta haaveilevan kiireisen uusmaalaisen unelma: nopeasti saavutettavissa oleva retkeilyalue saaristossa asvalttitien päässä. Reitti on suunniteltu mahdollisimman vaihtelevaksi, ja sitä voi helposti pidentää tai lyhentää oman maun mukaan.
Haasteita kaipaavat voivat koukata alkumatkasta Sipoon Söderkullan kautta. Hätäisemmät ajavat Porvoon keskustasta suoraan Tolkkistentietä Emäsaloon. Helsingistä päin polkiessa reitille voi helposti hypätä Kulloossa kääntymällä 170-tieltä Treksiläntielle.
Jokimaisemia ja maaseudun rauhaa
Alkumatkasta reitti kulkee vilkkaan autotien vierellä kulkevaa pyörätietä pitkin. Enimmäkseen reitillä saa kuitenkin nauttia hiljaisista maalaisteistä. Kuninkaanportin laatikkomaisten automarkettien jälkeen reitti seuraa Mustijokea. Pyöräilijä saa hyvän lämmön jalkoihinsa toinen toistaan seuraavissa lyhyissä ylämäissä.
Hinthaaran, Söderveckosken ja Kulloon kylät seuraavat toisiaan reitin varrella. Vanhojen maatilojen rinnalle on noussut lukuisia uusia omakotitaloja. Traktorit kulkevat pelloilla ja pyöräilijä voi nähdä vilahduksen hevosistakin.
Suurteollisuutta ja saaristotunnelmaa
Reitti poikkeaa hetkeksi tielle 170, mutta jatkaa pian huomattavasti hiljaisemmalle Treksiläntielle. Sitä seuraava Tolkkistentie on hyvin tasainen, mutta Emäsalossa mäet alkavat uudestaan. Muutamassa pidemmässä nousussa pääsee hikoilemaan kunnolla, etenkin retkeilyvarusteiden kanssa.
Emäsalon sillalta näkee itään Porvoon saaristoon ja länteen Kilpilahden teollisuusalueelle, jonka satamaan massiiviset öljytankkerit tuovat polttoainetta niille, jotka eivät vielä ole vaihtaneet lihasvoimalla liikkuvaan ajoneuvoon.
Emäsalon läpi polkiessa maisemat vaihtuvat vehreästä saaristokylästä kuivaan jäkäläpohjaiseen mäntymetsään, joka vie ajatukset Pohjois-Suomeen. Perillä Varlaxuddenissa pyöräilijä saa istahtaa rantakalliolle ihailemaan merta ja lämmittelemään sormia – sekä tietysti eväitä – tulen äärellä.
Paluumatkan kiinnostavin nähtävyys on Taidetehdas, Porvoonjoen rannalla sijaitseva vanha tehdasrakennus. Siitä on remontoitu kulttuuri- ja ostoskeskus, jossa on tarjolla runsas valikoima syötävää ja juotavaa. Jäljellä on enää lyhyt matka takaisin Porvoon keskustaan, josta kauempaa tullut retkeilijä saa linja-autolla kuljetettua pyörän takaisin kotiin.
Pyöräreitti: Porvoo
PITUUS
- 75 km
TAUKOPAIKAT
Reitti starttaa Porvoon keskustasta. Ensimmäinen taukopaikka on Hinthaarassa, jossa on sekä kyläkauppa K-Extra että pizzeriabaari Lättähattu. Seuraava mahdollisuus hankkia lisää purtavaa on Tolkkisten elintarvikekioskilla.
Paras paikka ruokatauolle on Emäsalon päässä Varlaxuddenin retkeilyalueella, jossa on kaksi nuotiopaikkaa, runsaasti polttopuita ja puucee. Ruoka ja juoma on tuotava alueelle muualta.
Takaisin Porvoon keskustaan päin tullessa reitti ohittaa Hamarin kioskin ja Gammelbackan ostoskeskuksen sekä Näsin S-marketin. Porvoonjoen länsirannalla olevassa Taidetehtaassa on ravintoloita ja kahviloita.
KOHOKOHDAT
Lähtiessä kannattaa ylittää joki vanhaa siltaa pitkin ja kääntyä katsomaan sillalta takaisin vanhaan kaupunkiin päin. Hinthaaran tieltä avautuvat idylliset maalaismaisemat, ja kylän jälkeen tien vieressä on komea vanha Söderveckosken mylly.
Tunnelma muuttuu reitin kulkiessa Tolkkisten sataman ohi. Emäsalon sillalta näkee suoraan Kilpilahden teollisuusalueen futuristiset öljyputket ja savupiiput.
Emäsaloon tultaessa palataan taas herttaiseen pikkukylän tunnelmaan, ja saaren eteläkärjen lähestyessä meri alkaa vilahdella puiden välissä. Varlaxuddenin retkeilyalueella karun kaunis merimaisema ei jätä ketään kylmäksi, sileiltä rantakallioilta voi tiirailla Suomenlahden aaltoja silmänkantamattomiin.
Paluumatkalla kannattaa ennen joen ylittämistä pysähtyä Taidetehtaalla syömässä ja tutustumassa Taidehallin näyttelyihin, joihin on vapaa pääsy.
TEKSTI KAISA JA CHRISTOFFER LEKA
Julkaistu Pyöräily +Triathlonissa 3/2015
GPX-kartta 2018