Pyöräreitti: Vauhtia, vääntöä ja vaaramaisemia Sotkamossa

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Vuokatti – Sotkamo
Lukulistalle
ClosePlease login

Vuokatin ja Kainuun reitit tarjoavat pyöräilijälle mäkiä myös maantiellä. Ruuhkia ei tarvitse pelätä ja hienoja maisemia pääsee katselemaan monesta suunnasta.

Vuokatin ja Kajaanin välimaaston monia asvalttiteitä kiertelevä reitti tarjoaa monenlaista nähtävää, mutta ennen kaikkea haastetta. Reitillä on 300 metriin kohoavia nousuja ja niiltä alas vieviä vauhdikkaita laskuja, joissa nopeudet lähentelevät jopa 80 kilometriä tunnissa.

Reitin lopuksi tehdään päätieltä pisto Vuokatinvaaran nousuun, jonka 1,6 kilometrin nousu palkitsee vaaran päällä upeilla maisemilla. Nousu tarjoaa 140 metriä kipuamista 7 %:n keskijyrkkyydellä. Sitä ennen on jo noustu Naapurinvaaralle, jossa korkeuseroa on noin 100 metriä ja nousukulman keskijyrkkyys 8 %, Jormuantien mäellä korkeuseroa on samoin 100 metriä, Leihunvaaran mäessä aavistuksen verran enemmän. Leihun nousu on paikallisille käsite. Siinä on ajettu taannoin viikkotempojakin.

Tämä lenkki tarjoaa sekä määrällisen että vasteellisen harjoituksen niin kilometrien kuin nousumetrien kautta. Jo ensimmäisessä Naapurinvaaran nousussa suurin osa joutuukin tässä kohtaa viimeistään hakemaan jo vähän pienempää välitystä vaihteistosta. Kokonaisnousua tälle reitille löytyy 800– 1000 metriä, vähän mittarista riippuen.

Reitillä on pätkiä, jotka ovat myös Vuokatissa asuvien ja leireilevien maastohiihtäjien suosiossa. Rullahiihtäjiä saattaakin ajoittain tulla vastaan huomattavasti kanssapyöräilijöitä enemmän.

 

Pyöräreitti: Sotkamo

PITUUS

  • 110 km

KOHOKOHDAT

Vuokatinvaaran huipun ja Naapurinvaaran nousun päältä avautuvat postikorttimaisen kauniit maisemat, Hiukan hiekkaranta Sotkamon keskustassa puolestaan tarjoaa levähdyshetken ja uintimahdollisuuden kehutulla rannalla vaaramaisemien siintäessä taustalla. Kulttuuria reitillä tarjoaa Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija -patsas Sotkamon kirkonkylän keskustan tuntumassa Hirvensaaren puistikossa.

TAUKOPAIKAT

Sotkamon keskustassa torilla sijaitseva Makea Cafe & Deli tarjoaa kesäisin myös terassilla nautittavaksi niin makeita kuin suolaisiakin herkkuja. Naapurinvaaralla pienen piston voi tehdä Huuskolan Tilalle (1,8 kilometrin poikkeama suuntaansa) nauttimaan maatilan jäätelöä. Lisäksi reitillä on vaikkapa Vuokatin Urheiluopiston lounas- ja päivällispöydän mahdollisuudet.

ERI VERSIOT

Lyhyempää reittiä toivovat voivat jättää Vesikkotien lenkin kiertämättä, jos Naapurinvaaran ja Leihun nousut riittävät. Myös Vuokatinvaaran nousun voi jättää väliin.

 

TEKSTI HEIDI LEHIKOINEN

 Pyöräily + Triathlon 2/2017

GPX-kartta 2018

Vastaa