Pyöräreitti: Lappeenranta– Rehula– Konnunsuo – Vedyn voimalla Saimaalle ja suolle

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Lappeenranta-Saimaa-Konnunsuo reitti 1
GPX Kartta: Lappeenranta Saimaa reitti 2
Lukulistalle
ClosePlease login

Lappeenrannassa parasta on satama. Kun starttaa sieltä seudun komeimmat kohteet kokoavalle maantiepyöräilylenkille, niin pahasti ei voi mennä vikaan.

Reittimme kulkee läpi Lappeenrannan kaupunkialueen, joka levittäytyy Pien-Saimaan saaria ja patoteitä pitkin kohti Taipalsaarta ja sen takametsissä sijaitsevaa Rehulan kylää.

Postikorttimaisemien lomassa kulkeva pyörätie vie aina Taipalsaaren kirkonkylälle asti, mutta reittimme kääntyy hieman ennen kirkkoa kohti Suur-Saimaan maisemia. Melko tasaisena alkanut matka muuttuu selvästi mäkisemmäksi, kun tie kiemurtelee kohti Rehulaa.

Matkalla on muutama jyrkkä ja lyhyehkö mäki, joiden päälle joutuu ponnistelemaan. Palkaksi saa hyvät vauhdit seuraavassa alamäessä.

Tuulimyllyjen katveessa

Rehulan kylältä, noin 20 kilometrin kohdalta, käännytään oikealle kohti Vehkataipaletta. Matkalla nähdään vilauksia Suur-Saimaasta samalla kun tie jatkuu kumpuilevalla profiililla.

Vehkataipaleella ohitetaan Pien-Saimaalle raikasta vettä puskeva pumppulaitos ja kohta ollaankin taas Lappeenrannassa, Lauritsalassa Luukkaansalmen sillalla. Matkaa on tässä vaiheessa taitettu reilut 40 kilometriä.

Järvimaisemat muuttuvat metsäisiksi, kun reitti suuntaa pitkin Salpausselkää kohti Joutsenoa. Salpausselkä levenee laajaksi ja täysin tasaiseksi Muukonkankaaksi, jolla seisoo tuulen suunnan näyttäjinä seitsemän valtavaa tuulimyllyä.

Tuulimyllyjen katveessa Lappeenrannan pyöräilijät ajavat viikoittain tempoajoa täysin tasaisella radalla.

Pitkin lakeuksien suoria

Seuraavana saavutaan Joutsenoon, ja 60 kilometrin kohdalla reitin profiili jälleen muuttuu. Joutsenosta laskeudutaan Salpausselän eteläpuolisille savija suomaille. Ensin kuljetaan mäkisen maaston halki, mutta lopulta suuri vanha tiilirakennus toivottaa tervetulleeksi Konnunsuolle.

Tämä vanha vankila sijaitsee suurella ja tasaisella peltoalueella, jota pitkin kuljetaan seuraavat kymmenen kilometriä. Suorat ovat pitkiä, lakeus on suuri, ja jos tuuli sattuu olemaan navakasti vastaan, voi keskinopeustavoitteille heittää hyvästit.

Lakeus loppuu vihdoin, kun saavutaan Saimaan kanavalle. Soskuan sululla mennään kanavan yli. Silloin tällöin pakollisena ohjelmanumerona on lyhyt tyhjennystauko, jos tie on pystyssä laivan saapuessa sulkuun.

Soskualta palataan kohti Lappeenrantaa ja tietysti satamaan. Satamassa pyöräilijän tyhjentyneet reidet täyttää vety. Oikeaoppisesti savukinkulla ja kaikilla mausteilla.

 

Pyöräreitti: Lappeenranta– Rehula– Konnunsuo

PITUUS

  • 90 km

TAUKOPAIKAT

Lappeenrannan satama, Lappeenrannan keskusta, Taipalsaaren kirkonkylä, Golf-ravintola Griini Vehkataipaleella, Joutsenon keskusta ja Konnunsuon baari

KOHOKOHDAT

Reitin varrella on parhaita Lappeenrannan maisemia ja kohteita: Lappeenrannan satama, Pien-Saimaan kapeat kannakset ja patotiet, näkymät Suur-Saimaalle, Vehkataipaleen pumppulaitos, Luukkaansalmen silta, Salpausselkä ja tasainen Muukonkangas, Muukon tuulipuiston valtavat tuulimyllyt, Konnunsuon vanha vankila, Konnunsuon pitkät suorat, Saimaan kanava ja Soskuan sulku.

Lue myös:

Pyöräreitti: Kakskerta, Hirvesalo ja Satava – Saaristoon siltaa pitkin

Pyöräreitti: Vaasasta Svedjehamniin ja takaisin

Pyöräreitti: Pielinen – kerran kesässä

Pyöräreitti: Nautiskellen Ahvenanmaalla

Pyöräreitti: Saariston rengastie

Pyöräreitti: Porvoo –  Emäsalon eväsretki

Pyöräreitti: Tammisaari–Hanko

Pyöräreitti: Vierumäen – Pajulahden kierros – urheiluopistolta toiselle

Pyöräreitti: Puuhamaan lenkillä uusiin maisemiin

Pyöräreitti: Vihdintien iltalenkki

Pyöräreitti: Hyvinkää – Riihimäki – Triathlonistin unelmareitti

 

TEKSTI MATTI PESU

Pyöräily + Triathlon 2/2015

GPX-kartta 2018

Vastaa