3 vinkkiä väsymystä vastaan

Lukulistalle

Hyvä harjoittelu rakentaa itseluottamusta, mutta valmistautuminen pitkiin hiihtoihin koostuu myös pienistä, arkisista asioista ja positiivisten mielikuvien luomisesta. 

1.Valmistaudu ja varaudu

Hiihdossa kisapäivän olosuhteet vaikuttavat kilpailutaktiikkaan paljon enemmän kuin monissa muissa kestävyyslajeissa. Käy läpi etukäteen, miten erilaisissa oloissa kisa voidaan käydä ja pohdi, miten lumisohjossa tai vitilumessa kannattaa hiihtää.

Valmistaudu erilaisiin vaihtoehtoihin asu- ja välinevalinnoissa. Jo isompi sompa voi auttaa pehmeällä ladulla paljon.

2. Pidä tekniikka kasassa

Väsyessä hiihtotekniikka alkaa hajota, liikkeet muuttuvat kulmikkaiksi, voimaa kuluu hukkaan ja suksien liuku lyhenee. Harjoittele tietoisesti, miten pystyt seisomaan suksen päällä rennosti väsyneenäkin ja hiihtämään hieman pehmeämmin ja suksea liu’uttaen.

Kokeile tekniikan erilaisia variaatioita, joilla voit säästää käsiä tai jalkoja. Hiihdä ylämäkiä mahdollisimman taloudellisesti. 

3. Hyödynnä mielikuvia

Pitkällä matkalla tulee vääjäämättä uupumuksen hetkiä. Muista, että aivot väsyvät hyvin usein ennen kuin keho. Silloin ne saattavat käskeä jopa lopettamaan hiihdon kesken, vaikka voimia olisi vielä jäljellä.

Negatiivisten ajatusten hallinnalla ja positiivisia mielikuvia luomalla voit ohittaa vaikeita hetkiä. Luo itsellesi mielikuva hyvästä tekniikasta ja siitä, miten tasapainoisesti ja kevyesti pystyt sen avulla sujuttelemaan kohti maalia raskaan nousun jälkeen.

Lue myös:

Taktikoi viisaasti

TEKSTI SEPPO ANTTILA KUVA YLLÄS EETU LEIKAS

Hiihto 2/2023

Vastaa