Paranna hapenoton nopeutta

Hapenoton nopeus
Lukulistalle

Hiihdossa, maastojuoksussa, suunnistuksessa ja vaihtelevavauhtisessa ratakisassa on tärkeää saada nostettua mahdollisimman nopeasti hapenotto riittävän korkealle tasolle. Mitä nopeammin saavutat aerobisen maksimitasosi, sitä vähemmän syntyy happivelkaa rytminvaihdoksissa, kiihdytyksissä tai ylämäissä.

Maksimaalinen hapenottokyky kertoo luotettavimmin, kuinka hyvä kestävyytesi on. Hapenottokykyä taas rajoittaa sydämen kyky pumpata verta ja toimittaa happea lihaksille. Mitä mäkisemmissä maastoissa liikut, sitä suurempaan rooliin nousee sydämen pumppauskyky suhteessa kehon painoon. Hapenottokyky ilmaistaan tällöin millilitroina painokiloa kohti minuutissa.

Vaikka esimerkiksi hiihdossa nousut ovat viime vuosina lyhentyneet, hapenottokyky on edelleen aivan keskeinen menestystekijä, mutta hieman eri tavalla kuin pitkien nousujen radoilla 1990-luvulla ja vuosituhannen vaihteessa.

Nyt tärkeäksi tekijäksi puhtaan hapenottokyvyn rinnalle on noussut se, kuinka nopeasti urheilija pystyy nostamaan hapenottonsa eli aerobisen energiantuoton lähelle maksimia tai maksimiin yhteislähtökisojen nopeissa rytminvaihdoksissa. Sama tilanne on myös esimerkiksi polkujuoksussa, jos kisa on mäkisessä ja vaihtelevassa maastossa. Ratajuoksussa hapenoton nopeudesta on hyötyä erityisesti silloin, kun vauhti on hyvin vaihtelevaa ja nykivää.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja