Rullasukset ja monot kesän lenkeille

rullasukset

Leveät perinteisen rullasukset toimivat mainiosti myös tiiviillä hiekkapinnalla. Tasaisella asvaltilla kuntoilija pärjää  alumiinirunkoisilla ja nopeilla vapaan rullasuksilla.

Rullasuksien valinnassa myös alustan laadulla on merkitystä. Jos asuinpaikkasi lähellä ei ole hyvälaatuisia asvalttireittejä, rullasuksiostoksia tehdessä kannattaa satsata hyvää tärinänvaimennukseen.

Karkealla kestopäällysteellä rungolta ja renkailta vaaditaan hyvää tärinänvaimennusta. Parhaimman vaimennuksen tarjoavat komposiittirungot ja kumipyörät. Renkaiden kovuus vaikuttaa olennaisesti paitsi suksien nopeuteen, niin myös siihen, kuinka pehmeää meno on. Kova ja kimmoisa uretaanipyörä on nopea, mutta se täristää karkealla asvaltilla ikävästi.

Tasainen asvaltti antaa paljon anteeksi niin rullasuksen rungon kuin pyörien suhteen. Kevyt alumiini on muuten mainio runkomateriaali, mutta se ei vaimenna tärinää yhtä hyvin kuin komposiittirunko. Vähemmän hiihtäneen kuntoilijan ei kannata ostaa ensimmäisiksi vapaan rullasuksikseen korkeita ja kapeapyöräisiä menopelejä, koska ne ovat hieman epävakaat. Pienemmät ja leveämmät vapaan rullat ovat helpommat hallita. Myös alas laskettu runko tekee vapaan rullasuksista vakaampia.

Viime vuosina rullahiihtoa on alettu harrastaa yhä enemmän myös ulkoilureittien tiiviillä kivituhkapinnoilla, koska metsän keskellä saa hiihtää kaikessa rauhassa liikenteeltä suojassa. Tiiviillä hiekalla voi hiihtää leveillä perinteisen rullilla. Sauvatyö on hyvin samanlaista kuin lumella ja työntöön saa hyvän pidon. Kovalla hiekka-alustalla kuntoilija saa myös vuorohiihtoon paremman vasteen kuin asvaltilla.

Kivituhkalla hiihtäessä kannattaa muistaa, että sateen jäljiltä reitillä saattaa olla veden kovertamia vaarallisia uria tai pehmeää heikkaa laskujen alla. Siksi ensimmäisellä kierroksella vauhti on syytä pitää laskuissa hyvin kurissa.

Rullasukset

Laatua vaativalle

Swix Triac Carbon Classic on huippuunsa viritetty perinteisen rullasuksi. Yksiosainen 100-prosenttinen hiilikuiturunko on erittäin kevyt mutta riittävän joustava. Medium-jäykkyys sopii nuorille, kuntoilijoille ja naisille, ja vahvoille mieshiihtäjille suositellaan stiff-mallia. Rungon sisään sijoitetut akselinpäät tuovat turvallisuutta, koska kiinnityspultit eivät voi osua toisiinsa vuorohiihdossa. Suksen pohja on kevlar-vahvisteinen.

rullasukset

  • Rengas 50 x 67 mm

Hiekalle ja huonolle asvaltille

Swenor Finstep -rullasukset on kestosuosikki ja varma valinta sorapinnoille ja huonolle kestopäällysteelle perinteisen sukseksi. Leveiden renkaiden, komposiittirungon hyvän tärinänvaimennuksen ja hiihdettävyyden ansiosta Finstep on säilyttänyt suosionsa vuosikaudet.

  • Rengas 53 x 72 mm

Kokeneelle ja aloittelijalle

Vauhti PSS730 Wide -rullat sopivat perinteisen hiihtoon niin kokeneille kuin rullahiihtoa vasta aloitteleville. Reunoiltaan pyöristetty leveä rengas helpottaa suksien ohjailua ja tuo ketteryyttä. Siksi Wide sopii hyvin kaikentasoisille hiihtäjille.

rullasukset

  • Rengas 55 x70 mm

Vakaata menoa luisteluun

Swix RSRS10 Roadline Skate -suksien CNC-koneistettu alumiinirunko soveltuu joustavuutensa ansiosta myös hieman karkeammalle kestopäällysteelle. Vaikka runko on suora, painopistettä on saatu laskettua akseleiden kiinnityksen kautta. Kevyet renkaat ovat keskinopeat, mikä mahdollistaa monipuolisten treenien tekemisen.

rullasukset

Kesämonot

Paljon rullalenkeillä kesähelteillä viihtyvän kannattaa harkita kesäkäyttöön suunniteltuja monoja. Rullasuksi on jalan alla epävakaampi kuin suksi, joten monon antama riittävä tuki sivusuunnassa on tärkeää paitsi vapaalla myös perinteisellä. Ilmavat ja nilkkatuelliset kombi-mallit tuovat kuntohiihtäjille perinteisen hiihtoon vakautta ja turvallisuutta.

Mukavuutta helteelle

Alpina valmistaa kesäkenkiä sekä luisteluun että perinteiselle. Tukeva, kevyt ja verkkomaisen mesh-kankaan ansiosta hyvin hengittävä Alpina RCO Summer Combi sopii perinteiseen hiihtoon eritasoisille kuntohiihtäjille. Alpina RSK Skate on kuntoilijalle sopiva kenkä luisteluun.

Edullinen vaihtoehto

Venäläinen Spine on maailman suurin hiihtokenkien valmistaja. Se tekee edullisia kenkiä erikseen myös rullahiihtoon. Spine Skiroll Combi on vakaa ja verkkoneuloksen ansiosta hyvin hengittävä kenkä. Vastaava vapaan malli on Spine Skate Pro 18.

Teksti Seppo Anttila Kuvat Seppo Anttila ja valmistajat

Hiihto 3/2021

Lue myös Vapaata hitailla rullilla ja 10 sekunnin juoksuvetoja

Vastaa