Suksien hionta – asiantuntijan vinkit

suksien hionta
Lukulistalle
ClosePlease login

Suksien hionta parantaa hiihtonautintoa. Nautit hiihdosta vielä enemmän, kun hiotutat suksesi vähintään kerran talvessa. Viisas hiihtäjä kunnostuttaa suksensa vielä keväällä uutta talvea odottamaan. Kysyimme asiantuntijan vinkit.

1 Suksien hionta riittävän usein

Sukset kestävät hyvin useita hiontakertoja.

Espoon Oittaan Hiihtocenterissä työskentelevä Juha Vankka korostaa, että huonoon kuntoon hiihdettyjä suksia joutuu hiomaan kerralla todella paljon. Rahaa ei harvoista hiontakerroista suuren työmäärän takia asiakkaalta juuri säästy. Hiihtonautinnosta sen sijaan joutuu tinkimään pitkin talvea tai talvia, koska voide pysyy pohjassa huonommin ja luisto on heikompi. Viisas hiihtäjä hiotuttaa suksensa myös kauden lopussa.

2 Älä hae yleissukseen erikoiskuviota

Suora ja suhteellisen hieno kuvio on kuntoilijalle aina turvallisin ratkaisu. Tärkeään maratonhiihtoon on mahdollista tehdä voitelun jälkeen käsikuviointilaitteella suurempi kuvio. Kun hiotutat sukset ammattilaisella, hän neuvoo, millainen kuvio toimii parhaiten

3 Käytä vain hyviä välineitä voitelussa

Jotta sukset luistaisivat mahdollisimman hyvin, niittä olisi hyvä voidella vahalla ja rauhdalla aina silloin tällöin. Jos teet kuumavoitelut itse, käytä vain paksupohjaista ja hyvälaatuista voitelurautaa, tukevaa voitelutelinettä ja terävää ja taipumatonta muovisikliä. Huolimattomalla pohjan lämmittämisellä ja siklaamisella pilaa helposti pohjan.

 

TEKSTI JA KUVA SEPPO ANTTILA

Lue myös Nopea luistovoitelu tykkiladulle

Vastaa