Pääkirjoitus: Hengettömät olympialaiset

Sekä Sotshin että Pyeongchangin olympialaisista jäi suomalaisittain hienoja muistoja.
Lukulistalle
ClosePlease login

Toivottavasti Pekingin olympialaiset ovat vähään aikaan viimeiset keinotekoiset talvikisat ulkoilmalajien näkökulmasta. Olympialaisia ei ole enää varaa viedä väkisin maihin ja seuduille, joissa ei ole talvilajikulttuuria, harrastajia ja valmiita suorituspaikkoja.

Isolla rahalla vuoristoon vedetyt ja hiekkamyrskyille alttiit ladut ovat surullinen esimerkki olympialiikettä vaivaavasta suuruudenhulluudesta ja rahanahneudesta.

VENÄJÄ SAI TALVIKISAT Sotshiin vuonna 2014, koska Venäjän presidentti Vladimir Putin halusi kirkastaa Mustanmeren rannalla olevan lomakaupungin imagoa. Läheisillä vuorilla hiihtäjät pääsivätkin nauttimaan jopa 15 asteen lämmöstä. Välittömästi kisojen jälkeen Putinilla olikin sitten kiire hyökätä Krimille.

Suomalaisittain Sotshin olympialaisista jäi kuitenkin hienot muistot. Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen voittivat pariviestin kultaa, ja naishiihtäjät toivat kaksi hopeaa. Lisäksi pronssille yltäneet leijonat pudottivat mitalimatkallaan Putinin punakoneen jatkosta.

Etelä-Korean Pyeongchangin kisoissa neljä vuotta myöhemmin nähtiin, kuinka karua hiihto on autiolla golfkentällä hiekan värjäämässä lumessa. Jopa kenttäkuulutukset olivat sekaisin, eikä kukaan tuntunut tietävän autiolla stadionilla, miten kilpailu etenee ja ketkä ovat kärjessä.  

Näitäkin kisoja on silti mukava muistella erityisesti Iivo Niskasen 50 kilometrin voiton ja Krista Pärmäkosken kolmen mitalin ansiosta.

KANSALLISEN MENESTYKSEN takia ei kuitenkaan kannata ummistaa silmiä olympialaisten mammuttitaudille. Toivottavasti nyt käytävät Pekingin kisat voidaan viedä mahdollisimman urheilullisesti läpi koronarajoituksista huolimatta.

Odotan innolla Cortina d’Ampezzon ja Milanon talviolympialaisia. Jos hyvin käy, lumella raikkaassa ulkoilmassa kisattaviin hiihtolajeihin saadaan puhallettua takaisin vanhan ajan urheiluhenkeä ja miksei myös pieni ripaus nostalgiaa.

SUOMEN HIIHTOLIITTO keksi hienon idean luomalla koko helmikuun kestävän Helsinki Ski Weeks -tapahtuman. Siinä yhdistyvät huippuhiihdon ja tavallisten kuntohiihtäjien tarpeet.

Olympiastadinionille on lumetettu latu kansainvälistä Stadion Sprint -kutsukilpailua varten, mutta samalla kaupunkilaisille tarjoutuu tilaisuus hiihtää kaupungin sydämessä.

Olympiastadion toimii helmikuussa kymmenien tuhansien kaupunkilaisten lähiliikuntapaikkana. Kaikilla on mahdollisuus hiihtää ilmaiseksi ennakkovaraamalla ajan ja ilmoittautumalla. Maailman parhaat sprinttihiihtäjät valtaavat areenan torstai-iltana 24. helmikuuta.

 

Seppo Anttila

Hiihto 1/2022

Vastaa