Polven nivelrikko – hiihto on polvelle parasta liikuntaa

polven nivelrikko
Lukulistalle
ClosePlease login

Polven nivelrikko tuo haasteita arkielämään ja liikuntaan. Kokemusasiantuntijan esimerkki osoittaa, että hiihto sopii hyvin myös nivelrikosta kärsiville. 

Olen koko ikäni harrastanut liikuntaa eri muodoissa. Hiihto, jalkapallo ja luontoliikunta ovat olleet minun juttujani, ja suurin rakkaus on aina ollut hiihto. Tyttäreni on aina ihmetellyt, miten aikuinen mies voi olla niin lapsellisen innostunut ensilumen sataessa maahan. Nyt näyttää siltä, että hiihtoon hullaantuminen on periytynyt hänelle.

Kun polveni alkoi vuosia sitten kipuilla sen verran, että juoksulenkkejä piti ensin lyhentää ja lopulta luopua niistä kokonaan, pelkäsin, että joutuisin tekemään saman uhrauksen hiihdon suhteen.

Onneksi näin ei ole käynyt, ja voin nauttia edelleen hiihdon hurmasta. Fysioterapeuttina voin sanoa sekä kokemusperäisesti ja myös tutkimuksiin viitaten, että hiihto on yksi niistä lajeista, joita voi harrastaa hyvin, vaikka kärsisikin erilaisista tuki- ja liikuntaelinvaivoista.

Juoksut on juostu

Minulla oikean polven nivelrikko on aiempien tapaturmien seurausta. Mediaalinen nivelkierukka repesi noin 15 vuotta sitten jalkapallossa, mutta parantui konservatiivisesti kuntouttaen. Viitisen vuotta myöhemmin tullut takareiden biceps femoris longus -repeämä (totaalinen ruptuura) vauhditti pikkuhiljaa  nivelrikon muodostumista polvessa vaikeustasolle 2–3 neliportaisella asteikolla.

Nivelrikko on etenevä tauti, joka ei kuitenkaan etene lineaarisesti ja polven osalta saattaa olla pitkiäkin parempia jaksoja. Tärkeää on tiedostaa, että sen oirekuvaan voi vaikuttaa paljon myös omilla valinnoilla.

Ensimmäiseksi huomasin, etten kyennyt pelaamaan kivuitta jalkapalloa. Sen jälkeen myös juoksulenkit lyhenivät 5 kilometriin. Usein joutui myös kävelemään osan matkasta polven sisäpuolisen pistävän kivun vuoksi. Toipumiseen kivusta meni useampi päivä, ja öisin heräsin polven lukkiutumisen tunteeseen.

Tein silloin päätöksen, että juoksut on juostu. Halu jatkaa liikuntaa oli voimakas. Jätin pois kaiken iskuttavan liikunnan eli juoksun ja jalkapallon. Tämä on mahdollistanut muun täysipainoisen ja monipuolisen liikkumisen huomattavasti paremmin.

Hiihtokauden jäljiltä polvi kunnossa

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa