POW-lähettiläät – jotta jatkossakin olisi lunta

POW -lähettiläät
Lukulistalle
ClosePlease login

Ilmastonmuutos ja lumen hupeneminen ovat saaneet myös lumilajien harrastajat aktiivisiksi. Project Our Winters -liike kannustaa pieniin ja isoihin tekoihin talvien pelastamiseksi.

Lumen väheneminen vaikuttaa suoraan kaikkien lumilajien harrastamiseen ja kilpailemiseen. Herääminen ilmastoaktivismiin tapahtuu luontevasti omakohtaisten kokemusten kautta.

Näin kävi yhdysvaltalaiselle lumilautailijalle Jeremy Jonesille, joka huolestui huomattuaan, että talviolosuhteet huonontuivat vuosi vuodelta. Hän käynnisti maailmanlaajuiseksi levinneen Protect Our Winters -liikkeen ja järjestön vuonna 2007. Nyt toimintaa on noin 15 maassa.

Järjestö aktivoi yksityisiä ihmisiä, yhteisöjä ja yrityksiä pelastamaan talvet. Jotta yhteinen tavoite, hiilineutraalisuus saavutettaisiin v. 2050 mennessä, pitää meidän mm. suosia uusiutuvaa energiaa fossiilisen sijaan, sähköistää liikennettä ja saada hiilipäästöille kunnollinen hinnoittelupolitiikka.

POW-lähettiläät näyttävät esimerkkiä

Protect Our Winters Finland perustettiin vuonna 2015, ja voittoa tavoittelematon yhdistys on osa kansainvälistä POW-liikettä.

– Uskomme, että tiedostamalla harrastustemme ympäristövaikutukset voimme yhteisönä vaikuttaa siihen, että talvilajien harrastaminen tapahtuu jatkossa kestävämmällä pohjalla, POW Finlandin sivuilla todetaan.

Rahoitus muodostuu kaupallisista kumppanuuksista, jäsenmaksuista ja lahjoituksista. POW toimii valtaosin vapaaehtoisvoimin.

Kuka tahansa voi osallistua toimintaa. Alkuun pääsee vaikkapa tutustumalla POW:n 7 askeleen polkuun talvien pelastamiseksi.

Tärkeässä roolissa ovat POW-lähettiläät, jotka näyttävät esimerkkiä ja kertovat omasta ilmastotyöstään. Suomessa lähettiläitä ovat mm. Martti Jylhä, Enni Rukajärvi, Antti Autti, Aino-Kaisa Saarinen, Matti Suur-Hamari ja Peltsi Peltola. Työkaluja päästöjen vähentämiseen POW Finlandin strategian pääpainopisteenä juuri nyt on liikenteen päästöihin vaikuttaminen.

– Rahaa käytetään tällä hetkellä viestintään, kampanjointiin, tapahtumiin ja vaikuttamistoimiin, mutta erityisesti toiminnan kehittämiseen ja yhteisön vahvistamiseen, kertoo viime syksystä lähtien POW Finlandin toiminnanjohtajana työskennellyt Noora Vihervaara.

– Työn alla on yksi isompi matkailuun, seuratoimintaan ja tapahtumatoimintaan sopiva työkalu. Sen avulla voimme viestiä liikenteen päästöistä, mutta myös konkreettisesti saada talvien ystävät valitsemaan ilmastoystävällisempiä vaihtoehtoja ja näin vähentää päästöjä.

POW -lähettiläät
Martti Jylhä. Kuva Jesse Väänänen
Noora Vihervaara. Kuva Ella Autti

Kysymyksiä & vastauksia

Vastaajina POW Finlandin toiminnanjohtaja Noora Vihervaara ja POW-lähettiläs Martti Jylhä.

1. Mitä konkreettista lumilajien harrastajat ja kilpailijat voivat tehdä?

Noora: Liikenteen päästöihin voimme vaikuttaa tukemalla yleistä vähähiilisiin liikenneratkaisuihin siirtymistä ja omien valintojemme kautta: valitsemalla vähäpäästöisempiä matkamuotoja kohteisiin ja pyrkimällä suosimaan lähimatkailua tai harjoittelua lähialueilla.

Suosittelen kaikkia tutustumaan POWin 7 askeleen polun tarjoamiin vinkkeihin ja ajatuksiin hyvin moninaisista keinoista vaikuttaa omilla teoilla.

Martti: Omat valinnat arjessa ja poliittinen vaikuttaminen – äänestä ehdokkaita, joille ilmastoasiat ovat tärkeitä ja “vaalilupauksien” kärkenä.

Urheilijat voivat omalla äänellä ja esimerkillä inspiroida ihmisiä tekemään vihreitä valintoja. Kansainvälisissä lajiliitoissa urheilijat ovat koko ajan voimakkaammin kuultuna: esim. maailmancup-tasolla tulee tehdä vielä paljon kestävämpiä ratkaisuja, joita urheilijat voivat vaatia.

2. Miten itse edistät Protect Our Winters- asiaa?

Noora: Olen tehnyt paljon muutoksia kohti vähäpäästöisempää elämää, ja nämä teot ovat vaikuttaneet elämääni pelkästään positiivisesti. Haluan esimerkkini avulla näyttää, että meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa. Lainaan tähän loppuun erään POW-aktiivimme sanoja: ”Vaikuttavin ilmastoteko, jonka yksittäinen ihminen voi tehdä, on sellainen, joka saa muutkin ihmiset toimimaan.”

Martti: Toimin POW-lähettiläänä eri kampanjoissa. FIS Council -tasolla vaikutan urheilijaedustajana ja ajan urheilijoiden agendaa. Siellä pääsee talviolympialaisten suurimman urheilujärjestön sisäpiirissä vaikuttamaan päätöksiin, joilla on vaikutuksia ilmastoon.

3. Mikä on hienointa talvessa?

Noora: Kaikki ne loputtomat mahdollisuudet, joita talvet meille tarjoavat. Kyllä kaunis aurinkoinen pakkaspäivä, pehmeä puuterilumi ja hiljainen metsä ovat vaan jotain maagista. Pienen lapsen äitinä parasta on myös lapsen talvista ammentama ilo!

Martti: Lumi tuo valoa pimeyteen. -5 ja auringonpaiste, paksu lumipatja suksien alla, toimivat välineet ja hyvä seura – täydellinen päivä hiihtämässä tai skinnaamassa.

+ Lisäkysymys Martille: Mikä on suurin maastohiihtoon liittyvä ilmastohaaste, ja miten siihen löydetään ratkaisuita?

Hiihdon harrastajille haasteena on, että luminen talvi on epävarmempi ja epäsäännöllisempi varsinkin eniten asutuilla alueilla. Vanhan lumen säilöminen ja tykkilumiladut auttavat, mutta eivät ole ratkaisu isoon ongelmaan.

Kilpahiihdossa esim. maailmancup on melkoinen ilmastopommi, kun iso sirkus kiertää ympäri (pääsääntöisesti) Eurooppaa tuottaen päästöjä, vaikka laji on riippuvainen lumesta. Tähän FIS voisi tehdä kovempiakin päätöksiä ja toimia edelläkävijänä urheilumaailmassa järkevöittämällä kilpailukalenteriaan. Tässä onkin jo otettu askeleita eteenpäin.

Kilpatasolla myös välineiden määrä ja kilpavarustelu on lähtenyt hieman lapasesta, ja siihenkin voisi tehdä tiukempaa sääntelyä.

Powin polku talvien pelastamiseen

1. Vaikuta politiikkaan

2. Ole äänessä

3. Opiskele

4. Elä yksinkertaisemmin

5. Syö ilmastoystävällisesti

6. Matkusta fiksummin

7. Äänestä lompakollasi

 

Lue lisää:

protectourwinters.fi

protectourwinters.eu

 

TEKSTI SOILA NIKLANDER KUVA SHUTTERSTOCK

Vastaa