Retkeilykirja haussa? – Esittelyssä 5 kirjaa luontoon ja kesään

Lukulistalle
ClosePlease login

Sekä kansallispuistot että lähiretkikohteet ovat paikoin ruuhkautuneet korona-aikana. Myös retkeilyyn, muuhun luonnossa liikkumiseen ja luontoelämyksiin liittyviä kirjoja ja oppaita ilmestyy nyt tiuhaan tahtiin.

1. Kansallispuistot tutuiksi

retkeilykirja

Kansallispuistot tutuiksi Suomi – Retkeilijän oppaassa esitellään kaikki Suomen kansallispuistot ja lisäksi viisi valtion retkeilyaluetta: Evo, Iso-Syöte, Kylmäluoma, Oulujärvi ja Ruunaa. QR-koodien avulla löytää lisämateriaalia, mm. videoita, vinkkejä ja ajankohtaista tietoa kustakin kohteesta. Yleiskartat helpottavat retkien suunnittelua.

Luonto-ohjaaja Pepe Forsbergin Kansallispuistot tutuiksi -Facebook-ryhmässä on jo yli 140 000 jäsentä.

  • Forsberg, Pepe & Sorsa, Mikko: Kansallispuistot tutuiksi Suomi – Retkeilijän opas. 336 s. Karttakeskus 2020.

2. Retkeilijän kansallispuistot

retkeilykirja

Retkeilijän kansallispuistot -kirjan ilmestyessä 1. kerran vuonna 2011 Suomessa oli 35 kansallispuistoa. Jouni Laaksosen uusimman, päivitetyn version ilmestyessä niitä on 40, ja seuraavina ovat vuorossa Itä-Lapin Sallatunturin ja Kanta-Hämeen Evon alueen kansallispuistot.

Laaksonen esittelee kansallispuistojen eripituisia retkeilyreittejä, luontopolkuja, nähtävyyksiä, taukopaikkoja ja muita palveluita tavallisen luonnossa liikkujan näkökulmasta.

  • Laaksonen, Jouni: Retkeilijän kansallispuistot. 272 s. Otava 2021.

3. Retkipaikka

retkeilykirja

Retkipaikka -kirjasarjan kolmannessa osassa päästään ihailemaan Suomen 27 kansallismaiseman lisäksi upeita luonnon muovaamia näkymiä ja idyllisiä kulttuurimaisemia eri puolilla Suomea. Yhteensä kohteita on 80, ja niitä lähestytään luontoretkeilijöiden näkökulmasta.

Retkipaikka-yhteisön jäsenten omat kokemukset ja kohdevinkit sekä kartat tekevät kirjasta monipuolisen oppaan niin retkeilyä aloittaville kuin kokeneillekin luonnossa liikkujille.

  • Saari, Jonna (toim.): Retkipaikka – Seikkailuja kauneimmissa maisemissa. 176 s. Karttakeskus 2021.

4. Eläinten kesäjäljet

retkeilykirja

Eläinten kesäjäljetMaasto-opas on mainio, isoon taskuun mahtuva käsikirja eläinten jälkien tarkkailuun metsäretkillä. Valokuvat, piirrokset ja tekstit auttavat jäljitystaitojen kehittämisessä.

Kirjassa on jalan- ja tassunjälkien lisäksi uloste- ja syönnösjälkiä sekä pesiä ja muita rakennelmia. Eläinhakemisto helpottaa käyttöä. Opas täydentää aiemmin ilmestynyttä Lumijälkien maasto-opasta.

  • Kalliola, Iiris & Nummelin, Matti: Eläinten kesäjäljet – Maasto-opas. 160 s. Karttakeskus 2021.

5. Uskomaton luonto

Uskomaton luontoErikoisia luonnonilmiöitä Suomessa vie lukijan huimalle matkalle luonnon ihmeellisten muodostelmien ja ilmiöiden pariin. Uimaan jääpallojen sekaan, ihailemaan ahtojääröykkiötä tai lintujen erikoisia soidinmenoja. Sukeltamaan Itämeren sademetsään tai hylyille, kuten Vrouw Marialle Jurmon saaren kaakkoispuolella.

Kirjoittajien retkistä on runsaasti videoita, joita pääsee katsomaan kirjan QR-koodilinkkien kautta.

  • Forsberg, Pepe & Nappu, Niko & Forsberg, Paula: Uskomaton luonto. Erikoisia luonnonilmiöitä Suomessa. 208 s. Minerva Kustannus 2020.

 

Lue myös Juomaveden suodatin toimii polkujuoksussa

Vastaa