Rullilla hiihto rokkaamaan

rullilla Hiihto
Lukulistalle
ClosePlease login

Rullahiihto on kaikkein lajinomaisinta, mitä voit tehdä ilman lunta ja oikeita suksia. Ruotsissa se on monien Vasaloppetiin valmistautuvien kuntoilijoiden tärkeimpiä tai ehkä tärkein treenimuoto syksyllä. Perinteisen kisassa vahva tasatyöntö on aina valttia. Miksei esimerkkiä voisi hakea rakkaasta naapurista?

1

Ota tavoitteeksi tehdä syksyllä joka viikko ainakin yksi napakka tasatyöntölenkki. Hiihdä tasatyöntöä sekä perinteisen että vapaan sauvoilla. Asvaltilla tasuritreeneissä voi käyttää myös vapaan rullia.

Jos liikenne ja vauhti hirvittävät pyöräteilläkin, siirry tiivispintaisille kivituhkareiteille. Leveät perinteisen rullat toimivat tiiviillä kivituhkalla, ja sauvoihin saa hyvän pidon hakkaamatta.

2

Jos tähtäät vapaalle, muista että hyvä wassberg-tekniikka perustuu oikeaoppiseen tasatyöntöön, jossa paino on edessä. Sauvatyöllä lataat voimaa puristavaan luistelupotkuun. Paina reisiä yhteen työnnön alussa, äläkä astu liian aikaisin uuteen liukuun. Paino siirtyy uuteen liukuun vasta työnnön lopussa. Työntö ja potku päättyvät yhtä aikaa.

3

Pyydä valmentajilta apua sauvoittaluisteluun, koska se on teknisesti varsin vaativaa. Jos et saa painopistettä kunnolla rullasuksen päälle, sauvoittaluistelu ratauttaa vain huonoa tekniikkaa. Tarkkaile, että paino siirtyy kunnolla rullasuksen päälle, eikä paino jää seilaamaan rullasuksien väliin.

Hiihdä lyhyitä pätkiä joko ottamalla sauvoista puolivälistä kiinni tai pitämällä sauvat selän takana poikittain. Aloita vaikka minuutista luistelemalla hyvin loiviin laskuihin ja pidennä jaksoja vähitellen 3–5 minuuttiin. Palauttele vetojen välissä hiihtämällä kevyesti sauvojen kera.

Pidä vedot niin lyhyinä, että lantio pysyy ylhäällä, eikä takapuoli putoa taakse ja jaksat tehdä polvilla pientä joustoliikettä.

4

Tee lyhyitä 2–3 minuutin vetoja vuorotellen wassberg-tekniikalla ja tasatyönnöllä. Toinen vaihtoehto on yhdistää tasatyöntö ja sauvoittaluistelu, mikäli sauvoittaluistelun tekniikkasi on hallussa. Tasatyöntö vahvistaa ylävartaloa, ja ilman sauvoja luistelu kehittää tehokkaasti jalkojen lihaskestävyyttä. Myös lantion seudun lihaksisto saa lajinomaista harjoitusta.

 

Lue myös Hiihtäjän etsikkoaika alkaa nyt

Teksti ja Kuva Seppo Anttila

Vastaa