Sukset luistaviksi tykkilumelle

Lukulistalle
ClosePlease login

Saat suksiisi parhaan luiston likaiselle ja karkealle tykkilumelle, kun puhdistat pohjia usein ja voidekerros on riittävän kova. Nykyiset nestevoiteet kestävät hyvin kulutusta, ja kovaa vahaa on myös mahdollista levittää porakoneella pyöritettävällä villaharjalla eli rotolla, jolloin vahaa ei tarvitse sulattaa ja siklata. Jopa kisatason luistovoitelun voi tehdä nopeasti ja helposti.

Uudet fluorittomat vaha- ja nestevoiteet ovat kehittyneet nopeasti. Helppokäyttöiset nesteet muodostavat kovan ja kulutusta kestävän pinnan, mutta perinteistä kuumavoitelua ne eivät kokonaan korvaa.

Muista myös vahavoitelu

Suksia on voideltava silloin tällöin vahalla sulattamalla ja siklaamalla. Esimerkiksi märällä ja likaisella tykkilumella hyvin luistavia transparenttipohjaisia suksia on välillä voideltava myös vahalla. Se parantaa transparenttipohjan luistoa kuivemmalla lumella.

Jos et itse voi tehdä perusvoitelua, se kannattaa teettää aina silloin ammattilaisella. Samalla kannattaa kysyä, millainen kuvio suksien pohjaan kannattaisi hioa.

Nykyään kovia vahoja on mahdollista levittää myös akkuporakoneella pyöritettävällä merinovillaharjalla, jolloin vahaa ei tarvitse sulattaa ja siklata. Swixin kehittämä harjavoitelu ei korvaa täysin kuumavoitelua, mutta sen avulla pohjan saa pinnoitettua kovalla vahalla erittäin nopeasti luistavaan ja likaa hylkivään kuntoon, ja luistoa voi vielä parantaa viimeistelemällä pinta nestevoiteella.

Lika heikentää luistoa nopeasti

Lyhyillä säilö- ja tykkilumiladuilla lumi on usein varsin likaista, koska hiihtäjiä on paljon ja myös pitovoiteista tarttuu lumeen luistoa heikentävää likaa.

Likaisella ja märällä tykkilumella hiihtäessä pohjia kannattaa puhdistaa usein liukupintojen puhdistusaineella ja voidekerroksen on oltava riittävän kova, jotta se hylkii likaa mahdollisimman hyvin. Siksi esimerkiksi uudet nestevoiteet ja vihreät pakkaskelin kovat vahat toimivat tykkilumella hyvin.

Transparenttipohja toimii tykkilumella

Suksien värillisiä transparenttipohjia on ollut markkinoilla vuosikymmeniä. Näissä pohjissa ei ole mustaa väriä tuovaa grafiittia, vaan ne ovat läpikuultavia tai värikkäitä. Likaisella ja märällä lumella transparenttipohja toimii mustaa paremmin, koska se on kovempi. Se ei vety eikä kerää likaa yhtä helposti kuin musta pohja.

Transparenttipohjien materiaalit ovat kehittyneet selvästi vuosien varrella, ja monien suksimerkkien pohjat luistavat myös kuivemmalla lumella varsin hyvin.
Jos luistelet Etelä-Suomessa pääsiassa tykkilumella ja keväällä Lapin vaihtelevissa kevätkeleissä, transparenttipohjainen luistelusuksi voi riittää ainoaksi luistelusuksipariksi. Kuivalla ja hienojakoisella pakkaslumella mustapohjainen suksi toimii paremmin.

Transparentti- eli väripohja luistaa kostealla ja likaisella lumella paremmin kuin grafiittia sisältävä musta pohja.

Transparenttipohjatkin kaipaavat vahaa

Melko yleinen harhaluulo on, ettei transparenttipohjia tarvitse voidella vahalla, vaan nestevoiteet riittävät voitelussa hyvin. Väripohjat ovat kuitenkin siitä hankalia, ettei niistä näe yhtä helposti kuin mustasta pohjasta, milloin pohja vaatii kunnon perusvoitelua.

Vaikka nestevoiteilla saadaan kova ja hyvin kulutusta kestävä pinta, ne eivät korvaa kokonaan vahavoitelua.

Jos käytät muuten nestevoiteita, sukset olisi hyvä voidella vahalla loppusyksyn aikana muutamaan kertaan. Näin luisto on hyvä ja suksen pohjat pysyvät paremmassa kunnossa.

Tykkilumen vahavoitelussa on tärkeää käyttää kovia vahoja, kuten vihreää. Kova voide kestää kulutusta eikä kerää niin paljon likaa kuin pehmeä vaha.

Syvä kuvio voi nopeuttaa pohjan likaantumista

Suksen hiontakuvio vaikuttaa kostealla kelillä luistoon. Iso ja syvä kuvio parantaa luistoa vähentämällä kosteuden aiheuttamaa imua, mutta samalla on otettava huomioon pohjan likaantuminen. Vääränlainen kuvio kerää helposti likaa. Siksi kuntoilijan ei kannata hiotuttaa suksiinsa liian voimakasta kuviota mahdollisimman hyvän luiston toivossa.

Liian syvä ja terävä kuvio voi olla likaisella lumella erittäin liukas 2–3 kilometriä, mutta sitten luisto heikkenee nopeasti, koska kuvio kerää likaa. Siksi suksia hiotuttaessa kannattaa kysyä ammattilaisen neuvoja sopivan hiontakuvion valintaan.

Paitsi syvyys myös kuvion muoto, eli se, kuinka harva kuvio on ja onko se suora vai havumainen, voi vaikuttaa lian kertymiseen.

On myös tärkeää tietää, kenelle sukset hiotaan. Tehdäänkö kuvio kuntoilijalle vai huippuhiihtäjälle.

Jos hiihdät rauhallisesti, voimakas kuvio saattaa tarttua kiinni ja vaikeuttaa hiihtämistä. Vasta vauhdin kiihtyessä hionta alkaa toimia.

Kisatason voitelu tykkilumelle

Kisatason luistovoitelu tykkilumelle onnistuu nopeasti ja helposti Swixin kehittämällä menetelmällä. Siinä puhtaaseen ja pohjustettuun pohjaan levitetään kova vaha akkuporakoneeseen kiinnitettävällä merinoharjalle eli rotolla. Sen jälkeen pinta viimeistellään kelinmukaisella nestevoiteella. Tällä menetelmällä hiihdettiin SM-kisoissa viime lukuisia mitaleita niin yleisessä kuin nuorten sarjoissa.

Ota porakoneesta tukeva ote ja paina rotoharjan kädensija tiukasti vartaloa vasten. Paina reippaasti voidepalaa pyörivää harjaa vasten, joilla vahaa tarttuu harjaan.
Harjaa pohjaa vahaa sisältävällä harjalla niin kauan, kunnes pohja kiiltää. Lisää sen jälkeen vielä kelinmukainen nestevoide.

Likaisella ja karkealla tykkilumella voidekerroksen on oltava riittävän kova, jotta se hylkii likaa mahdollisimman hyvin. Swixin rotovoitelussa näihin oloihin tykkilumella soveltuu Swix Marathon Pro Black -vaha.

Ota porakoneesta tukeva ote ja paina rotoharjan kädensija tiukasti vartaloa vasten. Paina voidepalaa reippaasti akkuporakoneessa 1500 kierrosta minuutissa pyörivää merinovillaharjaa vasten, jolloin vahaa tarttuu vähitellen harjaan. Harjaa sen jälkeen voidetta sisältävällä merinorotolla pohjaa, kunnes se kiiltää ja kova vaha on pinnoittanut pohjan.

Suihkuta sen jälkeen vallitsevan lämpötilan mukaista Swix TS Liquid -nestettä ohut kerros pohjaan ja tasoita se kevyesti huopakorkilla. Anna nesteen kuivua vähintään 15 min huoneenlämmössä ja tasoita kuivunut ohut voidekerros fleece-pintaisella rotolla kevyesti painaen. Kiillota pehmeällä viimeistelyharjalla. Itse voiteluun kuluu vain 5 minuuttia ja nestevoiteen kuivumiseen 15 minuuttia.

Koska kovaa vahaa ei tarvitsee sulattaa ja siklata, pohja ei vaurioidu eikä käryjä synny.

Kauden alussa tykkilumi on likaista, joten pohjia kannattaa puhdistaa liukupintojen huoltoaineella joka lenkin jälkeen ja käyttää nestemäisiä luistovoiteita. Pohjia on myös kuumavoideltava silloin tällöin.
Vastaa