Swix torjuu fluorivoiteiden terveyshaittoja

Lukulistalle
ClosePlease login

Suksivoiteiden pitkiin kahdeksan atomin hiiliketjuihin sidottu fluori on useiden tutkimusten mukaan terveysriski. Voitelussa korkeafluoristen voiteiden fluori voi päätyä elimistöön PFOA-yhdisteiksi. Ne voivat heikentää immuunijärjestelmää ja hedelmällisyyttä sekä lisätä maksasairauksia. Swixin uudet fluorivoiteet ovat turvallisempia.

Swix aloitti kahdeksan vuotta sitten projektin, jonka tavoite on korvata voiteiden mahdollisia PFOA-esiasteita ja epäpuhtauksia sisältävät raaka-aineet. Tuloksena oli uusi Future Cera -teknologia, jossa ensin matalafluorisissa LFX-luistoissa käytettiin lyhyitä C6-hiiliketjuja.

Vuosina 2016–17 Swix pystyi korvaamaan 8 hiiliatomiin perustuvan tekniikan täysin myös korkeafluorisista HFX-tuotteistaan. Samalla fluorin kokonaismäärää pystyttiin vähentämään 10 prosenttia puhtaita fluoripulvereita lukuun ottamatta.

Nyt Swix on siirtynyt käyttämään Future Cera -teknologiaa kaikissa fluorivoiteissaan. Myös pulvereiden osalta kehitystyö on pitkällä, ja ensimmäiset uuteen turvallisempaan fluoriteknologiaan perustuvat fluoripulverit ovat testivaiheessa.

Julkaistu alunperin Hiihdossa 2/2018