Voideltava suksi vai pitokarva maratonhiihtoon?

Lukulistalle
ClosePlease login

Helmikuun vaihtelevissa keleissä on hyvä kokeilla voideltavan suksen ja pitokarvan etuja. Pitokarvasuksen pitoa ja luistoa voi säätää sidettä siirtämällä. Sen lisäksi Atomicin suksiin voi asentaa myös lyhempiä ja liukkaampia skinejä.

Maratonhiihtokausi alkaa kohta toden teolla. Finlandia-hiihtoon on aikaa hieman toista viikkoa. Oleellinen osa valmistautumista on se, että pohdit lähteäkö matkaan pitovoideltavilla perinteisen suksilla vai luotatko laajalla kelialueella toimiviin skinisuksiin.

Koska luvassa on vaihtelevia hiihtokelejä, nyt kannattaa kerätä vielä kokemuksia, miten sukset toimivat erilaisella lumella eri keleillä. Yksi vaihtoehto on pyytää ammattilaista tekemään pitovoitelu koemielessä jo nyt, jolloin saat arvokasta tietoa voideltavan suksen toiminnasta verrattuna pitokarvasukseen. Pari päivää ennen starttia voit puntaroida, kumpaan suksivaihtoehtoon vaaka kallistuu.

Pitokarvasuksi voi olla kuntoilijalle erinomainen vaihtoehto varsinkin kovilla ja hyväkuntoisilla laduilla kelin vaihdellessa paljon. Jos joudut starttaamaan takajoukoista, ladut saattavat jauhaantua pehmeiksi. Jauhoisella ja epätasaisella lumella pitokarva ei toimi parhaalla tavalla. Kovalla ladulla skinisuksi toimii kaikilla keleillä, eikä pitoa tarvitse lisätä kesken hiihdon, vaikka matka olisi pitkä ja keli pitovoidetta kuluttava.

Pitokarvasuksen toimintaa voi säätää

Skinisuksen luistoa voi säätää siirtämällä sidettä. Pehmeässä lumessa siteen siirtäminen taaksepäin voi parantaa luistoa ja vähentää suksen kahnaamista lumeen.

Sen lisäksi esimerkiksi Atomicin pitokarvasuksiin on mahdollista asentaa erimittaisia skinejä. Ideana on se, että lyhyempi skini vähentää pitoalueen etuosan hankausta lumeen ja parantaa suksen luistoa yhden suksen liu’ussa ja tasatyönnössä.

Atomicin suksiin sopiva valkoinen universal-karva ja punainen Speed-skini ovat 43-senttisiä. Niistä on olemassa myös 39-senttiset karvat, joita käytetään yhdessä pitoalueen etuosassa asennettavan muovisen liukupalan kanssa. Speed-skini luistaa kovalla pakkasella ja pehmeässä irtolumessa hieman paremmin kuin universal-malli.

Sekä skini että liukupala kiinnittyvät sukseen niissä valmiina olevan liimapinnan ansiosta, ja vaihdon voi tehdä jopa kesken pitkän lenkin. Tosin paukkupakkasessa se ei onnistu, sillä hyvin kylmästä suksesta skiniä ei saa irti ja vaihdettavan karvan liima tarttuu huonosti.

Atomicin vaihtoskinejä voi käyttää merkin kaikkiin malleihin alkaen C1:stä aina huippusuksi Redster C9:ään asti. Sen sijaan Redster C7:ssä tilaa on vain lyhyemmälle skinille.

Skinin liima kestää kymmeniä vaihtokertoja

Vaihtokarvan idea on sama kuin alppipuolen skineissä. Skinissä on valmiina liima, joka kestää skinin irrottamisen ja kiinnittämisen useita kymmeniä kertoja. Ainoa vaatimus on, että liimapinta pysyy säilytyksessä puhtaana. Irrottamisen jälkeen karva rullataan muovinauhan kanssa kerälle. Näin skinin liimaan ei tartu karvoja ja muita epäpuhtauksia, eikä liimapinta pääse kosketuksiin itsensä kanssa. Jos liimapinnat pääsevät vastakkain, niitä on vaikea irrottaa.

Skinin voi vaihtaa jopa kesken lenkin, kunhan skinin syvennys pohjassa on kuiva eikä suksi ole hyvin kylmä. Kovalla pakkasella skini tarttuu heikosti, joten hyvin kylmään sukseen skiniä ei saa kunnolla kiinni. Skini on helppo irrottaa mukana tulevalla pienellä työkalulla työntämällä se karvan kärkiosan alle. Sen jälkeen suikale vedetään irti ja rullataan liimapintainen skini muovinauhan kanssa kerälle.

 

Aseta muovinen liukupala aivan syvennyksen etureunaan ja työnnä sitä eteenpäin napakasti, ennen kuin painelet sen kiinni.

 

Asenna skinin kärki tiukasti kiinni muoviseen liukupalaan. Kun suksi on pystyasennossa, skinin saa linjattua ja kiinnitettyä helpommin kuin vaakatasossa.

Vastaa