Haaveena hevosen kunto!

Hevosen kunto
Lukulistalle
ClosePlease login

Kilpahevosia tutkimalla on mahdollista saada tietoa myös urheilijoiden kestävyysharjoittelun tueksi. 

Hiihto-lehden avustaja Sami Jauhojärvi kuvasi Ylen hiihtolähetyksissä Iivo Niskasen kuntoa sanoilla: ”Helppohan se on hiihtää, kun on hevosen kunnossa.”

Ilmaus kuvaa sitä, että hevosen kunnossa urheilija pystyy rajuihin ja hyviin suorituksiin koko pitkän kauden lähes matkalla kuin matkalla ja palautuu kovista kisoista nopeasti. Määritelmä on mitä osuvin myös fysiologisessa mielessä, sillä ravihevoset ovat kestävyysurheilun aatelia. Ihmisen ja hevosten kestävyyssuorituskyvyn taustalla on lukuisia identtisiä ominaisuuksia, joiden parantamista kannattaa harjoittelussa tavoitella.

Kilpahevosia tutkimalla on havaittu, että niiden hyvä suorituskyky perustuu pitkälle sydämen kokoon, vaikka lihasten suorituskyky ja tiheä hiussuonitus näyttelevätkin tärkeää roolia. Esimerkiksi amerikkalainen Secretariat-laukkahevonen on tullut kuuluisaksi paitsi menestyksestään niin myös suuresta sydämestään.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa