Nuoret naishiihtäjät syövät liian vähän hiilareita 

hiilihydraatit
Lukulistalle
ClosePlease login

OONA KETTUNEN selvitti liikuntafysiologian väitöstutkimuksessaan nuorten naishiihtäjien ravitsemuksen ja suorituskyvyn yhteyksiä. Tutkimukseen osallistui nuorten maajoukkueiden ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian maasto- ja ampumahiihtäjiä.

Hiihtäjät saivat ravinnostaan eniten energiaa silloin, kun kulutuskin oli suurimmillaan. Silti suurin osa tutkituista nuorista naishiihtäjistä sai kulutukseensa nähden niukasti energiaa. Erityisesti hiilihydraattien saanti jäi suositeltua vähäisemmäksi. Rasvaa ja proteiinia he saivat suositusten mukaisesti.

Kettunen havaitsi, että kulutukseensa nähden niukasti energiaa ja hiilihydraatteja syövillä urheilijoilla ilmeni harjoitusleirin aikana muita enemmän alipalautumiseen viittaavia suorituskykymuutoksia kuten heikentyneet tulokset hyppytesteissä.

Tulokset viittaavat siihen, että paremmin menestyvät urheilijat syövät runsaammin hiilihydraatteja ja muita energiaravintoaineita. 

Runsaampi hiilihydraattien saanti oli voimakkaasti yhteydessä sekä parempaan tulokseen nuorten Suomen mestaruushiihdoissa että laboratoriossa mitattuun kestävyyssuorituskykyyn. Hiilihydraattien lisäksi myös proteiinia ja rasvaa runsaammin syövät urheilijat näyttivät suoriutuvan paremmin kilpailuissa ja testeissä, mikä korostaa kokonaisenergiansaannin merkitystä urheilijan kehityksessä.

Hiilihydraatteja runsaammin syövät urheilijat raportoivat vähemmän energiavajeeseen yhdistettyjä oireita, kuten vammoja ja kuukautiskierron häiriöitä. Hiihtäjien ravitsemusosaaminen oli yhteydessä hiilihydraattien saantiin.

– Tutkimuksen tulokset korostavat laadukkaan ravitsemuskoulutuksen merkitystä nuorille naishiihtäjille ja heidän kanssaan toimiville henkilöille, Kettunen toteaa Jyväskylän yliopiston tiedotteessa. 

Oona Kettunen

29-vuotias tohtori ehti nuorena juoksijana kansalliselle huipulle. Loukkaantumisten myötä Kettunen vaihtoi päälajikseen hiihdon, jossa hän tavoittelee tällä kaudella paikkaa maailmancupiin. Pohti Ski Teamin hiihtäjä aikoo lisäksi kiertää Ski Classics -sarjan kisoja Team Kaski-Ekovillan joukkueessa. 

Lue myös:

Oona Kettusen kolumni: Sokeria, kiitos! 

Teksti Soila Niklander ArtikkeliKuva Shutterstock

Vastaa