Shakshuka – tomaatista suojaa soluille

Shakshuka
Shakshuka on perinteinen aamiaisruoka lähi-idästä.
Lukulistalle
ClosePlease login

Herkullisen kotimaisen tomaatin paras satokausi alkaa toukokuussa.

Urheilijan kannattaa popsia tomaattia, sillä sen punainen väri sisältää erityistä antioksidanttia, lykopeenia. Elimistö ei itse kykene tuottamaan lykopeenia, mutta saa sitä ravinnosta.

Kestävyysurheilijan rasittaessa elimistöä syntyy happiyhdisteitä, esimerkiksi vapaita radikaaleja, jotka tuottavat hapettumisstressiä. Happiradikaalit ovat soluille haitallisia ja muun muassa heikentävät aerobista kapasiteettia. Antioksidantit puolestaan auttavat elimistöä neutralisoimaan näitä happiyhdisteitä. 

Lykopeeni auttaa korjaamaan soluvaurioita ja tukee lihasten palautumista rasituksesta. Tutkimusten mukaan tomaattimehu saattaa toimia jopa paremmin urheilun jälkeiseen palautumiseen kuin urheilujuoma.

Tomaatti sisältää myös kuitua sekä C-vitamiinia, A-vitamiinia ja kaliumia, jotka edistävät nivelten, sidekudosten ja ihon hyvinvointia. Kalium osallistuu sydämen, lihasten, munuaisten ja keskushermoston aineenvaihduntaan sekä hermoimpulssien siirtoon. Yhdessä natriumin kanssa kalium vaikuttaa verenpaineeseen ja elimistön nestetasapainoon.

KANNATTAAKO valita tuore vai säilötty tomaatti? Kuumentaminen ja kuoriminen verottaa joitakin terveellisiä ainesosia, kuten C-vitamiinia ja kuituja. Toisaalta kuumentaminen rikkoo tomaattien solut, jolloin lykopeeni imeytyy helpommin. Tomaattipyreen valmistukseen käytetään todella paljon tomaatteja, joten se on melkoista antioksidanttitiivistettä.

Voimme siis todeta, että sekä tuoreet että säilötyt tomaatit ovat terveellisiä, mutta käytä tomaattisäilykkeet koko purkki tai putkilo kerralla, sillä terveelliset ainesosat hapettuvat nopeasti, kun tuote ei enää ole ilmatiiviissä pakkauksessa. 

Resepti

Shakshuka

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 pihvitomaattia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tlk säilöttyjä kikherneitä 3–4 kananmuna

1 . Pilko tomaatit ja sipulit. Kuullota sipuleita öljytyllä pannulla muutama minuutti. Lisää tomaatit, kikherneet ja kuivamausteet. Laita kansi päälle ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, sekoita pari kertaa hauduttamisen aikana.

2. Tee pannulle ”kuopat” kananmunille. Riko munat omiin koloihinsa tomaattikastikkeen päälle. Anna hautua kannen alla noin 8–10 minuuttia.

3. Viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla, oliiviöljyllä ja rouhitulla mustapippurilla. Dippaa tuoretta leipää kastikkeeseen.

Lue myös:

Urheilijan välipalat

TEKSTI MARIKA HEILIMO

Juoksija 4/2024

Vastaa