Suhteellinen energiavaje urheilussa – vältä matalan painon ansa

suhteellinen energiavaje urheilussa
Lukulistalle
ClosePlease login

Epäsäännölliset kuukautiset ovat usein ensimmäinen vakava signaali siitä, että keho ei saa tarpeeksi energiaa. Naisurheilijoiden ongelmaksi koettu liian vähäinen energiansaanti vaivaa myös osaa kestävyyslajien miesurheilijoista ja jopa tavoitteellista kilpakuntoilijoista.

Milla (aiheen arkaluontoisuuden takia Milla ei esiinny jutussa omalla nimellään) koki herätyksen palattuaan Suomeen ensimmäisen ulkomailla vietetyn lukukauden jälkeen. Hänen painonsa oli noussut.

– En ollut koskaan ollut niin painava. Mietin, miten se edes oli mahdollista, Milla kertoo. Kesä lähestyi. Koronan takia kilpailuista ei ollut mitään varmuutta, mutta Milla halusi olla kunnossa. Hän päätti laihduttaa.

Ja paino laskikin nopeasti. Viidessä kuukaudessa 20-vuotias urheilija laihdutti 12 prosenttia kehonpainostaan.

– Se oli ihan tietoinen valinta. Jätin kaikki herkut pois ja keskityin enemmän kasvisten syömiseen. Onhan se sellainen ihanne, että mitä pienempi olet, sitä kovempaa kulkee.

Ja kisoissa tosiaan kulki paremmin kuin koskaan.

– Se oli ehdottomasti paras kauteni. Pelkästään tuloksia katsellessa ei voi sanoa, että mitään olisi ollut vialla.

Valmentaja kehotti vastaanotolle

Varoitusmerkkejä alkoi kuitenkin näkyä. Kuukautiset jäivät pois. Lokakuussa häneltä havaittiin alkava rasitusmurtuma nilkassa. Silloin Millan valmentaja puuttui peliin.

– Vaatii yleensä jonkun toisen ihmisen toteamaan, että kaikki ei ole kunnossa. Ei sitä välttämättä itse tajua, Milla kertoo.

– Onnekseni valmentajani otti tämän asian omakseen. Hän passitti minut lääkärille.

Lääkäri suositteli ottamaan yhteyttä liikuntaan ja ravitsemukseen erikoistuneeseen lääkäriin sekä ravitsemusterapeuttiin. Heidän avustuksellaan suunta kääntyi.

– Käytiin läpi minun syömistäni ja todettiin, että on aika kova energiavaje. Todettiin myös, että rasvojen saanti on ihan liian vähäistä, mikä myös vaikuttaa kokonaisuuteen, Milla kertoo.

Verikokeiden ja eri tutkimusten lisäksi konsultoitiin gynekologia. Haastattelun aikaan marrasjoulukuussa Millalta olivat puuttuneet kuukautiset kahdeksan kuukauden ajan.

– Luuntiheyttä ei ole tutkittu, mutta estrogeeni on ihan nollassa, hän sanoo. Liian matalan energiansaannin yksi vakava seuraus voi olla alentunut luuntiheys. Silloin energiavajetta on ollut jo pidemmän aikaa.

Kuukautisten puute hälytysmerkki

Laihduttaminen on houkutteleva tapa parantaa suorituskykyä kestävyyslajeissa, koska yhden tai parinkin kilon pudottaminen keventää oloa, ja painolla on selvä yhteys suorituskykyyn. Triathlonissa juoksuosuudella on eniten hyötyä painonpudotuksesta.

Se vaatii kuitenkin tasapainoilua, koska liian matala energiansaanti on haitallista jatkuessaan pitkään. Aina kyse ei ole syömishäiriöstä, koska painonhallinta saattaa muutenkin olla haastavaa.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjøsund kertoo, miksi pitkäaikainen energiavaje kehittyy salakavalasti.

– Usein menee aluksi hyvin, kun pudottaa painoaan, koska pienempi kehonpaino edesauttaa suorituskykyä, erityisesti juoksussa. Mutta yhden tai kahden vuoden jälkeen kehitys pysähtyy, eikä urheilija välttämättä edes ymmärrä, mistä se johtuu, Mjøsund sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot ja treeniohjelmat.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Treeniohjelmat

9,90 € / kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa