Pöpöt kuriin

Uni ja palautuminen
Lukulistalle
ClosePlease login

Liikkujan syksy katkeaa harmittavan usein flunssan, influenssan tai ylähengitystieoireiden vuoksi, eikä sydänlihastulehduksen riskiä pidä aliarvioida.

Influenssasesongista saattaa tulla normaalia hankalampi, eikä korona ole ohi. Uusilla yhdistelmätesteillä voit testata, sairastatko influenssa A:ta, B:tä vai koronaa, ja hakeutua sitten tarvittaessa hoitoon. 

Muista hygienia

Urheilijat eivät kisakaudella kättele – ja siihen on hyvät syynsä. Korona-ajan monet käytännöt, kuten hyvä käsihygienia, ihmisruuhkien välttäminen ja tarvittaessa kasvomaskien käyttö, vähentävät myös tavallisten flunssien ja influenssan tarttumisriskiä.

Arkiseen käsihygieniaan kuuluu esim. välttää perheen yhteisiä vitamiinipurkkeja ja suosia läpipainopakkauksia, jolloin vitamiinit ja lisäravinteet säilyvät hygieenisinä.

Hakeudu tarvittaessa hoitoon

Streptokokkibakteerin aiheuttaman nielutulehduksen eli angiinan oireina on voimakasta kurkkukipua ja korkeaa kuumetta, ja se vaatii lääkärin hoitoa. Hakeudu lääkäriin myös, jos sinulla on hengitysvaikeuksia tai itseäsi huolestuttavia, epätavallisia oireita.

Influenssarokote kannattaa ottaa, koska sen ansiosta voi välttyä myös jälkitaudeilta, kuten keuhkokuumeelta ja poskiontelotulehdukselta. Ns. tavallisen flunssan kestoa voi lyhentää ja oireita helpottaa mm. paikallisesti nieluun annosteltavalla sinkkiasetaatilla.

Pidä treenitaukoa

Lepo on tarpeen niin koronatartunnan, flunssan kuin influenssan hoidossa. Älä jatka tai aloita harjoittelua liian pian, sillä oireet voivat pahentua ja pitkittyä. Pahimmassa tapauksessa riskinä on sydänlihastulehdus, jolloin kova rasitus saattaa vaurioittaa sydäntä.

Pidä vähintään yksi täysin terve päivä välissä ennen kuin aloitat flunssan jälkeen kevyen harjoittelun.

Lue myös:

Sinkki varmistaa vastustuskyvyn

Syö oikein urheilusuorituksen jälkeen – buustaa palautumistasi

Liikunta ja vastustuskyky –  onko kova rasitus pahasta?

D-vitamiini optimoi immuunivasteen – mikä on kuntoilijalle sopivasti?

 

TEKSTI SOILA NIKLANDER KUVA SHUTTERSTOCK

Hiihto 5/2022

Vastaa